Diorlover skrev 2007-08-25 16:13:07 följande:
Jo man äger själva "fastigheten" utrymmet..
vad menar du emd bolaget äger lokalen? hänger inte riktigt med?
Om du ska låna pengar av banken för att köpa ett hus så tar ju banken ut ett pantbrev i huset. Man har alltså en säkerhet, själva huset, som man kan sälja och få in pengar för om inte du betalar av på ditt lån som du ska.
Om ett bolag ska låna pengar av banken för att köpa ett annat företag eller en rörelse så tar banken ut en företagsinteckning som säkerhet för det lånet. Det innebär att baken vid en konkurs har bästa rätt till de pengar som konkursförvaltaren kan få in vid försäljning/likvidering av bolagets tillgångar. Vad har du då för tillgångar i en restaurang.
Du har inga kundfordringar eftersom dina kunder betalar kontant. Har du inte betalt dina lån eller räkningar så beror det alltså på att du inte fått tillräckligt stora inkomster, inte på att dina kunder inte hunnit betala ännu. Det kommer alltså inte att komma in några pengar till bolaget efter konkursen = inget värde som inteckningsegendom.
Du har inget lager som kan säljas och ge kontanter till bolaget. De varor du har är livsmedel i kylar och frysar med det är ju inget som kommer att kunna säljas till någon annan, åtminstone inte efter ett antal månader. Inget lager = inga pengar = inget värde som inteckningsegendom
Om bolaget däremot äger lokalen, endera genom att man äger fastigheten eller hyresrätten, så har den samma värde som ett hus som du själv ska köpa. Om inte du betalar till banken kan de utmäta fastigheten eller vid en konkurs sälja hyreskontraktet till någonannan och på så vis få in kontanter som kan betala din skuld.
Du måste ju förstå skillnaden i att du endera måste betala x antal tusen i månaden i hyra för en lokal eller att du själv äger lokalen och följdaktligen även ett helt restaurangkök med allt vad det innebär i inventarier.