• FruMan­sour
    Äldre 29 Sep 22:59
    11839 visningar
    14 svar
    14
    11839

    Hur mycket äter en Grand Danois/dag/mån?

    Hur mycket hundmat krävs för en så stor vovve som en Grand Danois?

    Är det mycket stor skillnad motför en schäfer tex?

  • Svar på tråden Hur mycket äter en Grand Danois/dag/mån?
  • Detvac­kraste­jagvet
    Äldre 29 Sep 23:35
    #1

    Min fyra månadres Grand Danois valp äter 2 liter om dagen. Kommer antagligen att ligga på runt tre liter som vuxen skulle jag tro. Men är osäker.

  • FruMan­sour
    Äldre 30 Sep 08:55
    #2
    Detvackrastejagvet skrev 2007-09-29 23:35:15 följande:
    Min fyra månadres Grand Danois valp äter 2 liter om dagen. Kommer antagligen att ligga på runt tre liter som vuxen skulle jag tro. Men är osäker.
    Är det 2 l torrfoder eller 2 l foder när det är blött redan eller husmanskost eller vad? :)
  • Detvac­kraste­jagvet
    Äldre 30 Sep 09:51
    #3

    2 liter torrfoder sedan så blöter man ju upp maten. En Grand Danois får absolut inte äte torrfodret tortt. Det ska vara uppblött.
    Ska du skaffa en Grand Danois eller? Kul i så fall, mycket trevliga hundar och roliga=)

  • FruMan­sour
    Äldre 30 Sep 17:03
    #4
    Detvackrastejagvet skrev 2007-09-30 09:51:19 följande:
    2 liter torrfoder sedan så blöter man ju upp maten. En Grand Danois får absolut inte äte torrfodret tortt. Det ska vara uppblött. Ska du skaffa en Grand Danois eller? Kul i så fall, mycket trevliga hundar och roliga=)
    Lite svårt att bestämma mig om det blir Rottweiler eller Grandis. Har länge velat ha en grandis men vi får se hur det blir. Det är nog bra gjort att jag övertalat karln att skaffa en ny hund, men blir nog att jag får börja om med övertalningen från noll igen om jag visar att det är hundar stora som hästar som jag är intresserad av. hehe
  • Lokatt
    Äldre 30 Sep 17:14
    #5

    Du kan visst ge torrt torrfoder till en grandis.. bara det inte är för små kulor för då finns risken för magomvridning (vilket är livshotande) Magomvridning kan uppstå om hunden kastar i sig maten och får med massa luft. Händer lättare på stora hundar.

    För att svara på din fråga ts, en gd äter mellan 1,5-2,5l ca per dag. beroende på fodret, indeviden och åldern. en lite torrfoder brukar väga ca 0,5kg, så då är det ganska lätt att räkna på förbrukning.

    för övrigt en underbar ras!

  • Detvac­kraste­jagvet
    Äldre 30 Sep 17:24
    #6

    MIn uppfödare sa att man inte skulle ge det torrt och varnade mig för det. Så då är det bäst att inte riskera. Men sedan så bestämmer uppfödaren eller i alla fall ger råd.

    Lokatt har du Grand Danois? Hade varit kul att prata med någon som har samma ras nämligen?

  • Lokatt
    Äldre 30 Sep 17:43
    #7

    jag har haft och även hjälpt till då och då hos en uppfödare. Även haft kompisar med gd.
    Våran underbara hane gick tyvärr bort för ett år sedan. Inte haft hjärta att skaffa någon annan. Fortfarande ledsen. Men pratar gärna gd med någon. Kommer absolut bli mera gd i framtiden

    Självkart vill man följa sin uppfödares råd. Och att ge uppblött är ju att föredra när de fortfarande är små.
    Men nuförtiden finns det ju bra foder med jättebitar, som låter hundarna tugga och äta i normaltakt utan risk för magomvridning.

    Viktigt förövrigt angående maten är ju att en gd inte ska ha sina skålar direkt på golvet, utan i en ´högre ställning. Detta oxå pga. att om den står på golvet blir det inte bara obekvämt, utan risken för magomvridning ökar.

  • Äldre 30 Sep 20:28
    #8

    Grandisar äter en hel del, våran fd käkade ca 30kg/månad. Att ge torrt är inte hela världen (när dom är äldre, valpar ska helst ha blött), bara man ser till att det finns mkt vatten tillgängligt.. det är även bättre för tänderna att de torrt! Storleken på kulorna vet inte jag om spelar ngn större roll faktiskt.. våran GD HATADE stora kulor... Det viktigaste är att det är ett bra foder, så att man inte matar i hunden hur mkt som helst o så kommer det ut elefant högar, så är det tyvärr för många grandisar.. Lycka till med hundplanerna, och kolla upp uppfödare noga!=)

  • jamma
    Äldre 30 Sep 20:53
    #9

    min kille äter 15 dl torrfoder och ett halvt kilo färskfoder om dagen...mängden foder beror helt och hållet på fodret....sämre foder mer mat och tvärtom

  • FruMan­sour
    Äldre 30 Sep 21:30
    #10

    Hur vanligt är det med magomvridning och andra åkommor på Grandisar?????? Hörde nått om halsen också..typ operera bort halsmandlar eller dylikt... Berätta gärna all möjlig intressant fakta!

  • Lokatt
    Äldre 30 Sep 22:13
    #11
    FruMansour skrev 2007-09-30 21:30:10 följande:
    Hur vanligt är det med magomvridning och andra åkommor på Grandisar?????? Hörde nått om halsen också..typ operera bort halsmandlar eller dylikt... Berätta gärna all möjlig intressant fakta!
    Magomvridning är inget vanligt och inget specefikt för rasen, det förekommer hos alla raser om dom kastar i sig mat fort och får mycket luft i samtidigt, lite vanligare hos stora raser pga. att dom äter större mängder och kan svälja mer luft snabbt. Men som sagt det är inte vanligt alls.

    Endel grandisar får problem med halmandlarna. Min hund hade det problemet och fick ta bort halsmandlarna när han var strax över året.
    Alla raser har ju sina åkommor som är något vanligare innom rasen. Tycker alltid man ska vara noga med att välja uppfödare oavsett ras.
  • Lindiz­z
    Äldre 5 Oct 13:10
    #12

    Ja jag har gett mina beroende på fodret...ca 2lite torrfoder omdagen till mina vuxna...de går ju åt en hel del o speciellt om man har flera...Jag ger mina torrt men de är för dom inte äter uppbött men däremot måste man vara väldigt nogrann med att inte hunden får motionera innan o efter maten...me minsta 1 timme innan och en timme efter....de är ju upp till varoen...men jag vågar inte chansa eftersom risken o få magomvridning kan vara stor...Men mina valpar ha såklart fått uppblött foder....

  • Äldre 5 Oct 14:35
    #13

    min tjej äter ca 2,5-3 liter om dagen beroende på om hon löper eller är skendräktig.
    torrt foder är de oxå. men som valp fick hon uppblött.
    vi har oxå tagit mandlarna på vår tik.

  • FruMan­sour
    Äldre 7 Oct 18:43
    #14

    Tack för alla svar i Tråden.. Det blev ingen Grandis. Ska dock hämta min Amstaff/Rottis på tisdag. Känns så bra!!!

    Tack i alla fall och ha e fortsatt fin kväll?

Svar på tråden Hur mycket äter en Grand Danois/dag/mån?