• Äldre 22 Jun 01:10
    116712 visningar
    960 svar
    960
    116712

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    Länk till gamla tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m42527033.html

    Ursäkta att presentationen är så lång! kunde bara inte göra den kortare eftersom jag tycker allt är så viktigt. Ändå tänker jag nu lägga en del information i de första inläggen .
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    *Under flera hundra år har nyfödda navlats för tidig. Men när man gör det innan pulsationen i navelsträngen har upphört (detta  tar  normalt ca 3-5 minuter, ibland  lite kortare tid och ibland   ända upp till 20-30 minuter )  går barnet miste om en stor mängd av sitt blod (innehållande stamceller, bl.a. cancerbekämpande t-celler  och annat viktigt skydd mot sjukdomar) som finns kvar i moderkakan, och även den naturliga syretillförsörjningen från navelsträngen som moder natur har  räknat ut  att barnet behöver under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas.  Lungorna har mycket svårt att ta upp syre när de är tömda på blod,  och syret kan inte transporteras till hjärnan och andra viktiga organ om det  inte finns tillräckligt med blod. När barnet pressas ut genom födelsekanalen kläms  blodet  i  lungorna  in i moderkakan, för att sedan pulsera tillbaks igen. Men när navelsträngen klampas blir blodet kvar i moderkakan.

    *Charles Darwins farfar, Erasmus Darwin,  var en av de först kända motståndarna till tidig avnavling:

    “ Another thing very injurious to the child, is the tying and cutting of the navel string too soon; which should always be left till the child has not only repeatedly breathed but till all pulsation in the cord ceases. As otherwise the child is much weaker than it ought to be, a portion of the blood being left in the placenta, which ought to have been in the child.”
    Erasmus Darwin, Zoonomia, 1801 .


    www.birth-brain-injury.org/
    www.autism-end-it-now.org/
    www.cordclamp.com/


     *Innan man en gång i tiden började med tidig avnavling hade man inte ens gjort  djurförsök  för att ta reda på om detta ingrepp i det naturliga födelseförloppet var ofarligt.
    Precis som
    med så mycket annat farligt som gjorts och fortfarande görs  inom obstetriken, enligt  förre chefen för WHO:s mödra – och barnavårdsenhet,  Marsden Wagner, som han berättar  om på den här Youtuben :   
    ">

     


    Men trots att det numera gjorts ett otal internationella  studier som visar att tidig avnavling är skadligt så fortsätter man ändå  med det i större delen av västvärlden: Ja man forsätter även med pilotstudierna, den ena efter den andra, där barn används som försökskaniner...

    *Den 23 oktober 2008 presenterades så äntligen nationella riktlinjer för avnavling i Sverige .  Sedan dess  är det alltså sen avnavling som ska gälla i hela vårt avlånga land.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609  

     
    Men tyvärr har de missat det allra viktigaste; HLR med intakt navelsträng!  Det är nämligen de medtagna barnen, och de för tidigt födda,  som tar mest skada av att förlora  sin syreförsörjning från navelsträngen och den enorma blodmängd  som blir kvar i moderkakan vid omedelbar avnavling .   Den här kraftiga blodförlusten orsakar inte sällan hjärnblödningar, främst på prematura barn.


    Det  verkar  som att alla de läkare i Sverige som bestämmer över det här anser  att det är viktigare  att  snabbt få ut barnet till akutrummet än att  låta det  få i sig en del  av sitt  syrerika moderkaksblod  först, och de  anser  tydligen även  att pH-prov måste tas så snabbt som möjligt på ett medtaget barn, innan det hinner ta sitt första andetag. Och det  anser de tydligen  går  lättast  att ta  genom att navla av  istället för med spruta från pulserande navelsträng.


    Jag trodde  faktiskt det ingick i de medicinska baskunskaperna  att   så här kraftig blodförlust är väldigt farligt. Vissa läkare säger att det blod som blir kvar i moderkakan vid tidig avnavling  utgör ca 30% av barnets totala blodvolym, medan andra säger att det är nära 50 % .  Och särskilt farligt måste det ju vara om patienten  är alldeles nyfödd,  och dessutom redan mår dålig . Ja ibland t.o.m. väldigt dåligt. (vuxna blodgivare får bara lämna 10% år gången)


     Läs den här artikeln i Dagens Medicin som handlar om att barn som fått HLR vid födseln (och då alltså blivit omedelbart avnavlade) får lägre intelligens . Läs även min kommentar där.


    http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/04/20/barn-som-aterupplivats-far/index.xml


    Och här är några  artiklar på engelska om HLR med intakt navelsträng (hjälp gärna till att sprida länkarna till ansvariga inom och över förlossnings- och neonatalvården).


     .http://www.obgyn.net/pregnancy-birth/pregnancy-birth.asp?page=/pb/articles/neonatal-resuscitation


    http://fn.bmj.com/cgi/eletters/93/1/F2#2367


    http://books.google.se/books?id=S2PSV_sO86cC&pg=PA163&lpg=PA163&dq=Normal+Childbirth,+Susan+Downe,+Robbie+E+Davis-+Floyd,+Ph.+D.,+milking+or+stripping+the+umbilical+cord&source=bl&ots=gV5Gxclgjz&sig=3VOU3iPhC1u8YP1Wm11-ihQ2noY&hl=sv&ei=yS81Sq_2MsmusAb9yvDICQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1


    http://www.birth-brain-injury.org/consent.htm


     


    *Men innan man hunnit anpassa förlossningsrummen för HLR med intakt navelsträng kan de barn som  snabbt måste ut till akutrummet först hållas lägre än moderkakan i 30 sekunder innan avnavling, eller ännu kortare stund om man anser det riktigt akut ( ju mindre av detta syrerika blod barnet hinner få  desto sämre kommer det dock att må, och kanske få bestående men  ). Se denna Youtube:
    ">

     Och för att transfusionen  ska gå ännu snabbare kan man även ”mjölka ” navelsträngen :


    “The clamping of the umbilical cord will be delayed 30-45 seconds while the child is held lower than the placenta. At the end of the time , the cord is milked once and the cord is clamped. If the obstetrician feels he cannot delay the cord clamping, then the cord can be milked 2-3 times” http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00818220


    *Fortfarande finns det några svenska sjukhus kvar som  navlar av alla barn – både pigga/fullgångna  och medtagna/prematurer-  före första andetaget, och som alltså vägrar rätta sig efter  WHO:s rekommendationer och nationella riktlinjer, och som dessutom trotsar Hälso- och sjukvårdslagen. Den  säger nämligen att man som förälder har rätt att få information och själv vara med och fatta beslut som rör ens egen eller ens barns hälsa. Men mvc på dessa orter ger  ingen information om det här. Inte heller förlossningspersonalen.


    Och vissa sjukhus som säger sig ha sen avnavling klampar redan efter någon minut istället för att låta det pulsera färdigt .   De som navlar av före första andetaget brukar uppge som skäl att det inte går att ta pH-prov på navelsträngsblodet annars ,trots att de flesta andra sjukhus nu har lärt sig att ta det med spruta från pulserande navelsträng. Och de som klampar efter någon minut brukar skylla på gulsotsrisken trots att det aldrig funnits några studier visar att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot.


    *Barn som föds med syrebrist har inte sällan blivit utsatta för felaktigt använt värkstimulerande dropp (rätt använt kan det dock vara en livräddare)
    Läs tråden om värkstimulerande dropp :


     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m39564431.html


    och tråden om sen avnavling vid kejsarsnitt:


    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m33964976.html


    Liten kom-ihåg-lista:
    * Det viktiga är när navelsträngen klampas, inte när den klipps.
    * Det är inte sant att barnet måste hållas lägre eller i samma nivå som moderkakan de första 30 sekunderna för att få i sig något blod.  Mamman  kan följa sin instinkt och ta det i famnen på en gång,  om hon önskar det. Får navelsträngen bara vara intakt  tills den slutat pulsera så får barnet i sig  den mäng blod som moder natur hade tänkt  sig.
    * Personalen kan klampa av tidigt av bara farten även om man kommit överens om något annat. Se därför till att pappan, eller annan medföljare, vakar som en hök över navelsträngen när barnet kommit ut. Den ska vara vit, slapp och tömd på blod innan den klampas. Helst bör man vänta tills moderkakan kommit ut, och det är inte ens bråttom då.

    * Ett mycket bra förlossningbrev finns på sidan 1 här i tråden.


    Några viktiga Youtubes och tv-clip:


    Nyfödda går miste om viktigt blod (skriv det i sökrutan)


    http://playrapport.se/#/video/1409799


    Finally a birth film for fathers



    ">


    We can be much kinder


    http://www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder_birth_matters_video_contest/


    Help our children please
    ">


    Bonding
    ">


    What babies want



    ">


     


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-23 20:29
    Om mamman har låga blodvärden är det extra viktigt att barnet får behålla allt sitt blod.

    "Delaying cord clamping at birth should be used as a strategy to combat anemia in infancy especially amongst infants born to anemic mothers."
    indianpediatrics.net/feb2002/feb-130-135.htm
    Scrolla ner till Key Messages (en liten blå ruta)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-26 11:40
    Gå med i Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    www.facebook.com/pages/Leaving-A-Babys-Umbilical-Cord-To-Stop-Pulsating-Delayed-Cord-Clamping/91036978467

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-29 18:37
    OBS, det är viktigt att undersköterskan informeras om att det ska vara sen avnavling eftersom det i regel är hon som klampar navelsträngen. Och vid personalbyte är det viktigt att man säger till igen, både till bm och uskan. Ja till ALLA som råkar sticka in näsan i förlossningsrummet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-30 16:38
    Nu har det inkommit ytterligare ett riktigt kanonbra förlossningsbrev. Skrivet av P Moudi, inlägg 123 sidan 12.
    Säkrast är dock att tillägga att samma sak ska gälla vid snitt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-30 17:45
    Adams Family här på FL har nu startat en svensk grupp om sen avnavling på Facebook , med henne och mig som administratörer:
    www.facebook.com/group.php

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-14 15:41
    Nu finns en ny tråd om värkstimulerande dropp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-03 13:35
    Historik
    www.whale.to/a/cord4.html
  • Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)
  • Äldre 22 Jun 01:11
    #1

    Den här förlossningsplanen, skriven av Babblis på sid 47 i 5:e tråden, är så jättebra så den lägger jag nu ut igen.


     ALLMÄNT
    Vi vill under hela förlossningen ha information om vad som händer, spara inte på något även om det skulle vara något negativt. Fråga oss om allt, informera oss om allt! Tala om vad ni gör hela tiden. Vi vill gärna ha råd och tips om hur vi kan underlätta förlossningen. Skämta gärna även om XX vrålar av plågor, humor är en naturlig smärtlindring.

    SEN AVNAVLING
    SEN AVNAVLING!
    FÄRDIGPULSERAD SLAPP VIT NAVELSTRÄNG INNAN AVKLAMPNING MED PEANG. Om pH-prov behöver tas så får det göras på pulserande navelsträng.

    Normal vaginal födsel med välmående barn:
    Önskar få upp barnet på magen direkt och vill helst föda fram moderkakan naturligt utan medicinsk hjälp eller yttre påverkan. Livmodersammandragande får ges först efter att navelsträngen pulserat färdigt och barnet är avnavlat såvida inte jag håller på att förblöda. Inga ryck i navelsträngen eller hävningar på min mage.

    Vaginal födsel om barnet inte mår bra:
    Önskar att barnet hålls i lägre nivå än placenta i minst 30 sekunder medan navelsträngen mjölkas för att ge barnet så god syretillförsel som möjligt innan det eventuellt måste rusas iväg till nåt återupplivningsrum eller dyl. Samma önskemål angående efterbörden som när barnet mår bra.

    Vid snitt välmående barn:
    Samma önskan gällande sen avnavling som vid vaginal födsel.

    Vid snitt om barnet ej mår bra:
    Önskar samma avnavling som vid vaginal födsel om barnet inte mår bra – alltså hållas lägre än placenta i 30 sekunder med mjölkning av navelsträngen.

    SMÄRTLINDRNG
    Jag vill i möjligaste mån undvika medicinsk smärtlindring –bortsett lustgas. (Jag får ångra mig om jag vill!) Jag VILL HA – TENS, Vetekudde, Akupunktur, Lustgas.

    VÄRKSTIMULI
    VILL EJ ha stimulerande dropp om det inte är absolut nödvändigt. OM det ändå måste användas så vill vi ha konstant CTG-övervakning av barnet för att det ej skall riskera syrebrist. Om barnets hjärtljud går ner får ni avbryta värkstimuleringen och göra nåt annat, snitt eller vad som helst. Vill inte riskera att förlora ett barn till, då jag födde en dödfödd flicka i v 28 för snart 3 år sedan.
    Om jag får en paus mellan öppningsskede och utdrivningsskede så skall jag vila, det skall inte skyndas på med dropp eller annat.

    KLIPP/STYGN
    Vill gärna ha råd om hur jag kan minska risken för att spricka eller klippas. Vill helst inte sys men måste det sys så vill jag ha smärtlindring.

    BONDING
    Efter barnet är fött vill vi ha så mycket lugn och ro som möjligt för att hinna ta vara på den värdefulla första stunden. Torka barnet kan vi göra själva då vi är vana vid kletiga slemmiga kalvar i ladugården ; ). Mätning, vägning och dylikt som ändå inte är akut kan vänta till senare. Vi är tacksamma om ni finns avvaktande i bakgrunden ifall vi behöver rådfråga om något.

    Tack på förhand för all hjälp och respekt för våra önskemål!
    Mvh // XX & YY

    (Babblis fick detta beviljat i Skövde)

  • Äldre 22 Jun 01:13
    #2
    Den här texten är lämplig att kopiera och ta med till mvc och förlossningen:

    NNYA RIKTLINJER FÖR AVNAVLING
    Tidig avnavling - det vill säga inom 20 sekunder efter födelsen har varit praxis på de flesta svenska förlossningskliniker de senaste decennierna.
    Den nya rekommendationen är dock att barnet avnavlas först efter 2–3 minuter och efter 30–120 sekunder när det gäller för tidigt födda (beroende på hur snabbt de måste tas till neonatalavdelningen). Innan avnavling så skall barnet först hållas under placentanivå i 30 sekunder.
    Sen avnavling gäller även vid kejsarsnitt.

    PROV PÅ NAVELSTRÄNGSBLOD rekommenderas även i fortsättningen men det skall då tas ifrån intakt navelsträng så att barnet inte går miste om blod och stamceller via navelsträngen.

    FÖRDELAR MED SEN AVNAVLING
    Förutom att barnet får bättre järnvärden vid sen avnavling får det tillgång till viktiga stamceller som kan förebygga sjukdomar senare i livet.
    Det blod som är kvar i moderkakan vid födseln, och som då pulserar över till barnet, är ca 1 deciliter vilket motsvarar cirka 2 liter hos en vuxen människa.

    I FLERA DECENNIER har rutiner för avnavling av nyfödda barn diskuterats och tillvägagångssättet har varierat kraftigt mellan olika kliniker. Vid ett symposium anordnat av Svensk förening för perinatalmedicin hösten 2007 gjordes en kritisk genomlysning av evidensläget. Efter mötet fick en arbetsgrupp med representanter för barnmorskor, obstetriker och barnläkare uppdraget att utarbeta förslag till nationella riktlinjer. Rapportens innehåll har granskats av Barnmorskeförbundet, Svensk förening för obstetrik och gynekologi och neonatalsektionen av Svenska barnläkarföreningen.

    WHO har haft rekommendationen om sen avnavling sedan oktober 2006:
    ”Because of the benefits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labour. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clarity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes”.
    Rapport sände den 18:e oktober 2008 ett längre nyhetsinslag om de förändrade rutinerna (#/video/1282768 ).
    Läkartidningen presenterade den 23 oktober 2008 det nya vårdprogrammet med riktlinjer för avnavling (
    ).

    Barnmorskeförbundet presenterade 24 oktober på sin hemsida de ändrade rutinerna för avnavling.
    Trots detta har inte alla sjukhus i Sverige övergått till de nya rutinerna och informationen har inte nått ut till barnmorskor på mödravårdscentraler.
    Blivande föräldrar uppger att de inte fått information om sen avnavling trots att rutinerna uppges ha blivit ändrade. Det verkar finnas en motsträvighet i att vilja ändra rutinerna, en motsträvighet som i allra högsta grad drabbar barnet.

    Referenser
    Barnmorskeförbundet, 2008

    Hämtad: 2008-12-05
    Läkartidningen, 2008

    Hämtad: 2008-12-05
    WHO Recommendations for the Prevention of Postpartum Hemorrhage. October 2006, s. 15.
    Rapport
    #/video/1282768  (skriv Nyfödda går miste om viktigt blod, i sökrutan)

    Den som vill ha det här i word-dokument kan maila mig på
    [email protected]">[email protected] så skickar jag över det.playrapport.se/www.barnmorskeforbundet.se/images/content/doc...www.barnmorskeforbundet.se/sv/nyheter/nyarikt...www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=...playrapport.se/
  • Äldre 22 Jun 01:16
    #3
    Här har jag fritt översatt en radiointervju med den pensionerade amerikanske obstetrikern George Morley:

    Det här att barnen utsätts för kraftig blodförlust av tidig avnavling kom Morley på spåren när han i början av 90-talet forskade om varför det var 4 gånger fler nyfödda barn än nyförlösta mammor som behövde blodtransfusion - trots att barnen inte blöder!
    När han sen gick i pension träffade han en grupp likasinnade personer som inte klampade navelsträngen och som fick mycket fina resultat för barnen .
    Placentablodet behövs bl.a. för att starta funktionen i de vitala organen som inte använts under fosterstadiet, särskilt lungorna och hjärnan.

    Han lägger särskilt stor vikt vid att barn som mår dåligt inte får navlas av. Han menar att det är lönlöst att ventilera och ge syrgas då eftersom lungorna inte kan ta upp syret när det inte finns blodflöde i dem. Blod pressas nämligen ut ur lungorna och in i moderkakan när barnet kläms ut genom födelsekanalen, för att sedan komma tillbaks igen via navelsträngen när barnet är framfött. Men navlas barnet av innan pulsationen i navelsträngen har upphört blir blodet kvar i moderkakan. Snittbarn har alltså något mer blod när de föds, men fortfarande gäller det för alla barn att en stor del av den totala blodvolymen finns kvar i moderkakan när de föds.
    Han säger att barnen skadas allvarligt för livet av själva "livräddningen" eftersom de förlorar så mycket blod vid den snabba avnavlingen som görs då, och att all livräddning därför istället måste ske med intakt navelsträng, även vid kejsarsnitt. Och särskilt viktigt är det att prematura barn inte navlas av. Autism cp m.m. är särskilt förekommande hos Prematurer och snittbarn. Prematurers hjärna växer fortfarande och tar därför större skada av att utsättas för blodförlust än fullgångna barn.
    Han menar att de ständigt ökande fallen av autism ,liksom cp och de flesta andra medfödda hjärnskador, beror på den extremt tidiga avnavlingen,
    Det har varit många studier under åren som visat att retarderade barn haft anemi under det första året och barn som får sin navelsträng klampad omedelbart förlorar en massa blod som är kvar i placentan. De blir då anemiska. Ju mer blod som blir kvar i placentan desto mer anemiskt blir barnet och desto mer retarderat är det vid 5 års ålder. Det finns en direkt koppling mellan anemi i späd ålder och mental retardation
    Hjärnan på barn som förlorar sitt moderkaksblod får inte utvecklas inte som den ska. Barn som utvecklar cp har förlorat mycket blod vid födseln.
    Autism och alla andra liknande disorders förekommer oftast bland barn som fötts där man navlar av omedelbart, vid kejsarsnitt t.ex. Då klampas navelsträngen så gott som alltid av omedelbart. Det är många fler autistiska barn som fötts med kejsarsnitt än vaginalt. Det kan alltså inte ha något att göra med gener.
    Han berättade också att alla hemförlossningsbarnmorskor i USA väntar med att navla av tills moderkakan har fötts fram, och att det är näst intill obefintligt med dåliga barn vid hemförlossningar. Mår de dåligt när de föds så blir de nästan alltid återställda om de får ligga kvar på mammas mage och ta emot sin fulla mängd moderkaksblod från den intakta navelsträngen.
    En av orsakerna till denna extremt tidiga avnavling som nu sker rutinmässigt på många sjukhus (i både USA och Sverige), alltså även på de barn som mår bra när de föds, sa han beror på att obstetrikerna vill ha ryggen fri om ett barn dör eller blir skadat, genom att de med blodprovet från navelsträngen kan bevisa att barnet inte mådde dåligt under själva förlossningen (då har de alltså inte klantat sig!) eftersom provet visar att det var fullt syresatt då. Om det provet tas innan barnet tagit första andetaget (från avklippt navelsträng!) innehåller navelsträngsblodet nämligen som mest syre.
    Han berättade också om ständigt nya pilotstudier, som han anser både onödiga och oetiska, där nyfödda används som försökskaniner, utan att föräldrarna informeras om riskerna., där den ena hälften navlas av tidigt och den andra sent. Och att forskningen
    pågår för forskarnas egen skull, på skattebetalarnas bekostnad.
  • Äldre 22 Jun 01:18
    #4

    * Om ni blir nekade sen avnavling kan ni förutom att påminna om de nationella riktlinjerna hänvisa till Hälso- och sjukvårdslagen och WHO´s rekommendationer:

    Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) säger:

    *Vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet.

    *Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

    *Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i stället lämnas till en närstående till patienten.

    *Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada.

    ”WHO Rekommendations for the Prevention of Post partum Haemorrhage. October 2006.page 15
    "Recommendation:
    Because of the benefits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labor. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clarity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes."

  • Äldre 22 Jun 01:20
    #5

    Eftersom det är vanligt att navelsträngen klipps av när den är virad runt barnets hals eller kropp har jag letat fram instruktioner om hur man kan rädda den istället för att klippa (självklart förstår jag att detta inte alltid är möjligt)

    a. Om navelsträngen är slak, lirka den över barnets huvud.
    b. Om den är för stram för att kunna glida över kroppen men inte sitter hårt runt halsen, lirka den över axlarna samtidigt som kroppen glider ut och låt barnet födas fram igenom navelsträngen
    c. Om navelsträngen är för stram för att kunna glida över axlarna, men ändå har lite kvar att ge, gör så här :

    1. Låt båda axlarna födas fram sakta utan att navelsträngen påverkas.

    2. Medan axlarna föds fram, vrid barnets huvud så att ansiktet trycks mot mammans ena lår.

    3. Håll barnets huvud mot mellangården medan kroppen föds fram i kullerbyttaställning.

    4. Vira bort navelsträngen

    Eftersom de här “kullerbyttabarnen” ofta är medtagna och har dålig färg är det viktigt att hålla dem lägre än moderkakan och mjölka navelsträngen, så att de så snabbt som möjligt får i sig blod och syre. De återhämtar sig då förstås snabbare och slipper (förhoppningsvis) navlas av och rusas ut till återupplivningsrummet, utan kan istället stanna kvar och vila ut hos mamma, hud mot hud.. (lämpligt att skriva in i förlossningsbrevet)

  • Äldre 22 Jun 01:21
    #6

    Ett tips man kan man ha nytta av om barnet har fastnat i utdrivningsskedet:
    Två personer på var sin sida om kvinnan trycker då ihop den övre delen av bäckenet för att öka utrymmet där barnet inte får plats.” ( Lisa Farbre, författare till Mamma pappa barn)
    Alla barnmorskor känner inte till den här tekniken, så det kan vara bra att tipsa om den i förlossningsbrevet.

  • Äldre 22 Jun 01:22
    #7

    Sammanfattat ur stycket om efterbördsskedet i Sheila Kitzingers bok Ditt barn på ditt sätt, om hur risken för blödning och kvarhållen moderkaka kan minskas:

    ”Blödningar uppstår när fingerlika utskott på moderns sida av moderkakan slits loss, men om den stöts ut snabbt kan livmodern dra ihop sig ordentligt och blodförlusten minimeras. Preparaten som används är effektiva , och kan rädda liv om blödningen är kraftig, men att använda dem rutinmässigt har flera nackdelar, och det gäller även för tidig avnavling och dragning i navelsträngen.
    När man drar i navelsträngen går den ibland av. Och ibland händer det också att en del av moderkakan blir kvar om den inte har släppt helt. Om hela eller delar av moderkakan blir kvar i livmodern måste den tas ut för hand under narkos. Om den inte har lossnat händer det t.o.m. att livmodern vänds ut och in.
    Om du vill ha ett naturligt efterbördsskede ska du be om:

    -att få sitta upp i upprätt ställning (på huk eller på knä) för att tyngdkraften ska kunna hjälpa till att föda fram moderkakan
    -att slippa livmodersammandragande medel, om du inte börjar blöda kraftigt
    -att inte få navelsträngen avklampad förrän den har slutat pulsera
    -att få föda fram moderkakan själv utan att krysta” (här antar jag att Sheila menar att inte barnmorskan ska säga åt en att krysta, utan det ska man bara göra när/om man känner spontant att man vill krysta).”

  • Äldre 22 Jun 01:31
    #8

    Här kommer en text på engelska om lungfunktionen hos nyfödda, som jag inte klarar att översätta till svenska. Någon av de barnmorskor och förlossningsläkare i England, USA och Australien som jag mailväxlar med  har skrivit ihop det, men det är Judith Mercer som står för själv infon.
     
    Om någon som är duktig på engelska vill åta sig att översätta så vore det ju jättebussigt.

    “At birth as the baby is going through the pelvis some blood (about 66ml) backs up into the placenta (Peter Dunn 1966). It is believed that this helps by causing the placenta to be fully engorged as the baby emerges which in turn helps it stay attached to the uterine wall as the uterus changes shape from the loss of its contents as the baby exits the uterus.

    As the baby leaves the pelvis and the pressure is released on the vessels of the cord, a bolus of warm, ph balanced, highly oxygenated blood is forced through the fetal circulatory pathways into the baby’s lungs. The constricted capillary beds surrounding the alveoli dilate and expand, pulling them open and keeping them erect. This reduces the effort the baby needs to exert in order to breathe and expand the alveoli on her own. Also this dilation in the extracellular matrix of the capillaries supports continued alveolar erection. As the capillaries dilate the osmotic pressure within the alveoli and capillaries adjusts as fluids shift from inside the alveoli to the capillary beds. Judith Mercer CNM believes that this alveolar expansion often begins before the baby is born—thus the baby we sometimes see whose head is pink and making vocal sounds before the body is born. 
    It takes about 45ml to fully dilate the capillary beds of the lungs.”

  • Äldre 22 Jun 01:42
    #9

    Tvillingfödsel

    Om tvillingarna delar moderkaka ska man se till att hålla dem i samma nivå så snart tvilling 1 är född. Om den ena barnet, inne i magen eller utanför,  befinner sig i lägre nivå  rinner för mycket blod ner till henne/honom och syskonet  får då för lite.

    Har de varsin placenta gör man som vanligt.

  • Äldre 22 Jun 02:18
    #10

    Nyföddhetsgulsot

    Det finns ings studier som visar att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot, vilket förlossningspersonal har trott under massor med år, och många tror så än i dag och vill därför navla av tidigt.

    Så här skriver den australiska obstetriken Sarah J Buckley om nyföddhetsgulsot i tidningen Bellybelly
    http://www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour

    (här har jag fått hjälp av Cyberdansken med översättningen )

    ”Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det orsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) ”

Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)