• 4 grabba­r
    Äldre 23 Sep 09:28
    19170 visningar
    19 svar
    19
    19170

    Alltid men vid prematur v 26-27?

    Hej, är lite orolig för att Hulda ska kika ut för tidigt.. Yngste sonen föddes 32+5 pga GBS och nu i helgen släppte slemmisen samt att jag fick blödning. Ännu ingen GBS på odlingarna och tappen är opåverkad.

    Är i 26+4 idag och man vill ju ändå förbereda sig på hur det kan bli om hon kommer nu.

    Ngn med erfarenhet? Får så här tidiga prematurer alltid men?

  • Svar på tråden Alltid men vid prematur v 26-27?
  • zussie­q
    Äldre 23 Sep 09:41
    #1

    Jag är född i v 27 .. Är idag 26 år gammal har inga men alls, Men det var såklart ett väldigt jobbigt första år för minna föräldrar jag låg mkt på sjukhus mitt första år, jag kunde inte andas själv först men sen gick det bra, det enda jag kan komma ihåg vara att jag kissade i sängen långt upp i åldern det beror visst på att njuraran inte var färdigutvecklade "mogna" på mig. annars funkar allt som det ska i mitt liv. och det var ju som sagt 26 år sedan o idag är dom jätte duktiga på att ta hand om dom små men jag förstår din oro, du kan inte prata med din bm om din oro så kan du ev få prata med en neontalläkare?

    Lycka till mvh sanna

  • 4 grabba­r
    Äldre 23 Sep 09:44
    #2

    tack för ditt svar. Blir det så att jag får åka in igen för kontroll så ska jag be om mer info, för det skiljer ju ändå mycket i vård från v27 till 32

  • zussie­q
    Äldre 23 Sep 09:49
    #3

    Ja precis o sånt vet man ju aldrig det kan ju hända saker även om man går full tid.
    Lycka till o kräv info Mvh sanna

  • 4 grabba­r
    Äldre 23 Sep 10:02
    #4

    Tack

  • smurfa­n0
    Äldre 23 Sep 10:35
    #5

    Fick en flicka den 6:e maj i vecka 27+5. Vi blev utskrivna från sjukhuset den 21 juli och hon skulle varit född den 30 juli.

    Hon fick tarmproblem och har opererats i Uppsala. Hon behövde aldrig respirator utan hade CPAP från början. Nu är hon ju bara 2 månader korrigerat så jag vet inte om hon kommer ha några men av det.

    Men det brukar oftast gå bra så pass "sent".

    Jag vet dom vanligaste problemen som kan uppstå bland för tidigt födda, frågan är bara om du vill veta. Tyckte själv att det var ganska skönt att inte veta speciellt mycket om för tidigt födda när dottern föddes.

  • gosnos­ens mamma
    Äldre 23 Sep 11:37
    #6

    Hej!
    Vår lille föddes vecka 26+5. Han är nu 6 månader och 1 vecka (okor) och mår toppen! Vi har haft några bakslag men allt som allt har det ändå gått jättebra så här långt! :) Jag har bloggat under hela neotiden, så om du vill kan du läsa där om vår resa med vår lille skrutt! :)

    Mars månads blogginlägg och framåt! :)
    www.jessicaholmberg.blogspot.com

    Håller tummarna för att din lille bebis får stanna i magen ett tag til! :)

  • 4 grabba­r
    Äldre 23 Sep 14:18
    #7

    ibland känns det som om de som blir riktigt sjuka redan hade problem i magen och det kanske inte alltid är att de är prematura som gör att problem uppstår

  • 4 grabba­r
    Äldre 23 Sep 14:26
    #8

    tack snälla för att ni delar med er

  • Writte­n Fictio­n
    Äldre 23 Sep 14:26
    #9

    Det är alltid helt omöjligt att veta innan. Jag har stött på barn födda i vecka 25 som haft lättare än min son i vecka 27. Barnen är så individuella och omständigheterna kring dera prematura födslar är givetvis inte detsamma.

    Min son är född i vecka 27 med rejält omogna lungor. Han fick ligga i respirator i omgångar, CPAP väldigt länge, och sedan syrgas i hemmet. Samtidigt föddes en annan i vecka 26, slapp respirator och var hemma långt innan bf medans vi fick tillbringa 4 månader på sjukhus.

    Man kan bara hoppas och önska. Livet ger inga garantier.

    jag önskar dig lycka till och håller tummarna för dig ta hand om magen :)

  • 4 grabba­r
    Äldre 23 Sep 14:35
    #10

    ok, ja det är nog väldigt individuellt, bara att hålla tummarna

  • smurfa­n0
    Äldre 23 Sep 19:33
    #11

    Lungmognaden hänger ganska mkt på om du hinner få kortison sprutor eller inte. Läste att sen dom kom på att kortison skyndar på lungmognaden har betydligt fler för tidigt födda överlevt.

  • Bligli­n
    Äldre 23 Sep 20:07
    #12

    Se till att få kortisonbehandling så ökar huldas chanser till lungmognad väsentligt. Alltså se till att få kortisonbehandling NU!

    Sedan är det ju bra att det är en liten flicka, statistiskt sett klarar flickbebisarna prematuriteten betydligt bättre än pojkarna.

    Min erfarenhet: Min son föddes v 27+1. Han har - såvitt vi vet - inga men av sin tidiga födsel. Jag fick kortisonbehandling och låg 17 dagar på sjukhus innan han föddes med KS och det medverkade antagligen positivt till att han inte ens behövde cpap. Redan när jag fick komma upp och se honom 4 tim efter födseln så hade de plockat bort cpapen (som de väl satte på automatiskt då han föddes, dvs de tar alltid en bild på bebisen på det sjukhus jag födde för att mamman ska få se bebisen medan man ligger på "uppvaket" och på bilden hade han cpap påsatt.)

    Han föddes 1 april och jag hade Bf den 30 juni, dvs ganska prick 3 mån för tidigt. Vi fick lämna neo den 25:e juni. Först då klarade han att ta alla sina mål från bröstet.

    Stort lycka till! Hoppas lilla Hulda får växa på sig i magen ett tag till.
    (Jag låg 17 dagar sedan slemmisen gått och jag öppnats 3 cm... men jag hade å andra sidan inga sammandragningar. behandlades endast med progesteron som jag åt i hästdoser.)

  • 4 grabba­r
    Äldre 25 Sep 09:50
    #13

    tack alla, har än så länge opåverkad tapp, så kommer sammandragningar igång så hinner de förhoppningsvis stoppa en förlossning i iaf 3 dagar så att sprutorna hinner tas.

  • JessAn­n
    Äldre 25 Sep 11:17
    #14

    Jag fick in pojk i v 27+0. Idag är han 1 år. Han har varit frisk hela tiden och vi undkom alla bakslag.
    Han hade c-pap några veckor men skrek o andades själv vid förlossningen.
    Jag låg inne innan han föddes vilket innebar att jag fick kortisonsprutorna.

    Idag är han som sagt 1 år 73 cm lång o väger 10 kg.
    Han kryper och står själv. Väntar ivrit på att han sa ta sina första steg.
    Han har lika starkr immunförsvar som vilket annat barn som hellst.

    Lycka till

  • 4 grabba­r
    Äldre 25 Sep 11:51
    #15
    JessAnn skrev 2009-09-25 11:17:30 följande:
    Jag fick in pojk i v 27+0. Idag är han 1 år. Han har varit frisk hela tiden och vi undkom alla bakslag.Han hade c-pap några veckor men skrek o andades själv vid förlossningen. Jag låg inne innan han föddes vilket innebar att jag fick kortisonsprutorna.Idag är han som sagt 1 år 73 cm lång o väger 10 kg.Han kryper och står själv. Väntar ivrit på att han sa ta sina första steg.Han har lika starkr immunförsvar som vilket annat barn som hellst.Lycka till
    åh vad skönt . tack
  • Äldre 28 Sep 00:10
    #16

    Min son föddes i v 26+2, vägde 1185g och var 37 cm lång. Han fick ligga i respirator de första veckorna i sitt liv för han hade mycket omogna lungor, läkarna pratade redan då om att han antagligen kommer få lite extra jobbigt med andnngen pga BPD, han fick efter 2 veckors tid i respen cpap och till sist syrgas som han hade tills 4 dagar innan hemgång, som var 8 veckor efter att han föddes, så vi fick komma hem relativt snabbt enligt läkarna :) '
    Idag är han en superglad liten buse på 17 månader som knallar omkring, Han har precis börjat dagis och är fortfarande efter 6 veckors tid sist ut med att bli sjuk på sin avd, har inga som helst problem med lungorna vilket alla läkare var säkra på att han skulle ha då det inte såg så ljust ut när han var nyfödd!!
    Det ända man märker nu är att han är en aning mindre än sina jämnåriga vänner och följer sin utveckling korrigerat annars är han som vilket barn som helst!

  • Äldre 28 Sep 00:22
    #17

    Min son Aron, är född i v 25+1, läkarna tror eventuellt lite tidigare, han vägde 718 gram, var 32.5 cm lång. Han är nu snart 17 månader okorrigerat, lite mer än 1år KORR.

    Han är i princip som vilken 1 åring som helst enligt vår sjukgymnast.
    Det enda "men" vi märkt hittils är att han var lite senare i utvecklingen, korr ålder, men har träffat en sjukgymnast regelbundet och nu är de inte nånting alls att träna på.

    Man kan ju omöjligt säga hur stor chans det är för barnet att få men, då de helt är beroende på barnet, men tror dom att du kommer föda för tidigt, så kommer de nog sätta dig på kortison behandling.

    Aron är nu ca 72-73 lång, och vägde sist 7550 gram.
    Lite lite, men han mår underbart bra. Hur glad som helst, hur enkel som helst.

    Kunde inte få någon bättre son

    Lycka till med din graviditet, vi hoppas bebis beslutar sig för att ligga kvar!

  • Äldre 29 Sep 22:39
    #18

    vår lilltjej vägde 405 gr å var 27 cm lång, behövde 3 dagar respirator pgav infektion men annars bara cpap.

    är 10 år nu å klassas som fullt frisk.
    Dock betyder fyllt frisk i dessa sammanhang inte fullt frisk utan snarare att man skall klara av vardagen iallafall som vuxen å gå i vanlig skola osv..
    sen kan man vara halvblind, lite små förlamningar som inte stör vardagaen, en hel del störningar tex ofta sociala, lätta avvikelser i motorik osv (dessa syns först i skolåldern), Men kan tyvärr vara extremt tidkrävande under hela uppväxten...

  • hejpa
    Äldre 1 Oct 21:19
    #19

    mina grabbar kom i v.26+2. de blir 2 år i januari och har inga men, som vi märkt av än så länge :) de är lite efter med språket, men det var min sambo också, hehe.

Svar på tråden Alltid men vid prematur v 26-27?