• missli­ndis
    Äldre 1 Oct 22:19
    6878 visningar
    13 svar
    13
    6878

    xtravaganza matrecept & tips

    Tråden där vi skriver matrecept och tips...

    Prattråden : www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46494617.html

    Reslutattråden : www.familjeliv.se/Forum-11-258/m47468635.html

    Mmmmm...så mumsigt

  • Svar på tråden xtravaganza matrecept & tips
  • kmh
    Äldre 2 Oct 01:32
    #1

    Vet inte om denna är Xtravaganza godkänd, men god är den och inte så många kalorier

    Recept Grön Ärtsoppa 2 portioner
    ======================
    Grönsaksbuljongtärning 1 st
    Vatten 5 dl
    1 st lök
    1 st pressad vitlöksklyfta
    Gröna ärtor 250 g
    Fetaost 75 g
    Svarta oliver 20 g/ 8 st
    Fetaost 25 g

    Gör så här:
    Finhacka löken
    Koka upp 1 st grönsaksbuljongtärning, 5 dl vatten + gul lök + ärtor och låt koka några minuter.
    Smula ned fetaosten i och rör om.
    Mixa med stavmixer till en slät och skummig soppa. Smaka av med salt, peppar.
    Hacka 25 g fetaost tillsammans med 18 g oliver (stavmixern fungerar)

    202 kcal, 11gram fett

  • gumman grön
    Äldre 2 Oct 07:28
    #2

    Orientalisk linssoppa (jättegod och proteinrik)

    1 Gul lök
    2 vitlöksklyftor
    2 msk olja
    1 tsk stött spiskummin
    1 tsk kanel
    1/2 tsk cayennepeppar
    1 tsk paprikapulver
    1 1/2 dl röda linser
    1 liter höns eller grönsaksbuljong
    1 burk krossade tomater (400g)
    2 msk tomatpure
    1 morot
    2 paprikor (röd och gul)
    hackad persilja
    salt och peppar

    *Skala, hacka och fräs lök och vitlök i olja i en kastrull några minuter.
    Rör i kryddorna.

    *Skölj linserna och lägg dem i kastrullen, häll på buljong, krossade tomater och
    tomatpure.
    Låt puttra i ca 10 min.

    *Skala och skär moroten i tärningar. Skär paprikan i tärningar.
    Lägg grönsakerna i soppan och låt puttra ytterligare 10 min, tills linserna är mjuka.
    smaka av med salt och peppar.

  • gumman grön
    Äldre 2 Oct 07:33
    #3

    Här kommer brödet som jag skrev om

    Äppel och yoghurt limpa

    2 dl havregryn
    5 dl siktat dinkelmjöl
    1 dl linfrön
    1 dl russin
    1 dl grovhackade hasselnötter
    2 tsk bikarbonat
    2 nypor salt
    4 dl naturell yoghurt
    1 rivet äpple
    3 msk honung

    *Blanda alla torra ingridienser och rör ner yoghurt, äpple, honung. Blanda samman.
    Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll i smeten.

    Gräddas längst ner i ugnen i 1 tim och 10 min i 175 grader.

  • missli­ndis
    Äldre 2 Oct 08:32
    #4

    Gumman grön - är det väldigt viktigt med russin i brödet(kan bara inte äta det eller torkad frukt) ...tänkte om de tillför något så man måste eller finns det något annat då?

    (tänkte skriva denna fråga i prat-tråden först men kom på att fler kanske vill veta så det kan va bra att ha med frågor om recepten här oxå...)

  • gumman grön
    Äldre 2 Oct 09:07
    #5

    Tror nog att du kan skippa russinen, kanske blir lite torrare, men då kanske du kan öka på mängden rivet äpple istället

  • Äldre 5 Oct 14:03
    #6

    gumman grön skrev 2009-10-02 07:33:35 följande:


    Här kommer brödet som jag skrev om Äppel och yoghurt limpa 2 dl havregryn 5 dl siktat dinkelmjöl 1 dl linfrön 1 dl russin 1 dl grovhackade hasselnötter 2 tsk bikarbonat 2 nypor salt 4 dl naturell yoghurt 1 rivet äpple 3 msk honung *Blanda alla torra ingridienser och rör ner yoghurt, äpple, honung. Blanda samman. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll i smeten. Gräddas längst ner i ugnen i 1 tim och 10 min i 175 grader.
    Jag mailade iväg brödreceptet till min viktcoach o hörde med henne om det var något som dom också rekommenderade på halvfart men hos oss är det ett bröd som passar när man nått sitt mål o går över på jämnvikt! Hon rekommenderar inte alls att man äter det på halvfarten...kanske ska du kolla med din viktcoach igen om det var på halvfart eller jämnvikt.
  • gumman grön
    Äldre 5 Oct 14:15
    #7

    Våran coach sa att man kunde unna sig en skiva på morgonen av det här brödet nån gång ibland. Men jag har inte ätit det själv under halvfarten pga att jag inte är någon brödfantast som tur är
    Men jag tror att det skiljer en hel del på vad de olika viktcentrerna och coacherna säger

  • Äldre 5 Oct 14:53
    #8

    gumman grön skrev 2009-10-05 14:15:31 följande:


    Våran coach sa att man kunde unna sig en skiva på morgonen av det här brödet nån gång ibland. Men jag har inte ätit det själv under halvfarten pga att jag inte är någon brödfantast som tur är Men jag tror att det skiljer en hel del på vad de olika viktcentrerna och coacherna säger
    Ja, jag tror också att det skiljer sig beroende på vart i landet man bor och det är något som stör mig eftersom vi alla kör samma race, samma program, så det borde vara samma oavsett vart man bor *ler*
  • gumman grön
    Äldre 5 Oct 15:01
    #9

    Haha håller med

  • kmh
    Äldre 23 Oct 07:08
    #10

    Wasabilax med rotgrönsaker
    Ingredienser:
    Lax 1 bit
    Sesamfrön 0,5 msk
    Japansk soja
    Wasabi på tub

    Morot 1 liten
    Rödlök 0,5 st
    Palsternacka 1 liten
    Broccoli 2 st buketter
    Gul paprika ½ st
    1 tsk olja
    Tomat 1 st
    Gurka 1 bit
    Ruccolasallad

    Marinera laxen i japansk soja ett par timmar.
    Förbered de varma grönsakerna (tvätta, skala, dela) och lägg i plastpåse. Ta 1 tsk olja tillsätt till grönsakerna och skaka påsen, lägg grönsakerna i ugnsfast form . Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Strö över ½ msk sesamfrön på laxen och lägg i liten ugnsfast form. Låt laxen och grönsakerna tillagas tillsammans i ugnen på ca 225 grader i 20 minuter. Servera med Tomat, gurka och ruccolasallad. Ta lite wasabi i soja och ha som tillbehör.

  • kmh
    Äldre 2 Nov 21:25
    #11

    Xtravaganza shakes & soppor
    ======================
    Vanilj - smaksätt med kardemumma och kanel
    Grönsakssoppa - smaksätt med chiliflingor
    Svampsoppa - grovmalen svartpeppar

  • gumman grön
    Äldre 2 Nov 21:35
    #12
    kmh skrev 2009-11-02 21:25:20 följande:
    Xtravaganza shakes & soppor======================Vanilj - smaksätt med kardemumma och kanelGrönsakssoppa - smaksätt med chiliflingorSvampsoppa - grovmalen svartpeppar
    Grönsakssoppan är även god med pressad vitlök, basilika och lite cayenne peppar. Eller svartpeppar och färsk persilja
  • Äldre 13 Nov 17:46
    #13

    Mos á la Nigella

    1 knytnäve stora, kokta vita bönor
    1 msk olja
    krydda efter smak

    1. värm upp oljan i en kastrull
    2. tillsätt kryddan du vill ha
    3. häll ut spa't från burken med bönor, spola en minut under kallt vatten
    4. mät upp din mängd bönor o rör ner i kastrullen
    5. värm bönorna jämt medans du efter hand mosar sönder dem med en plastgaffel
    6. när alla bönorna är mosade tillsatte jag 1 msk vatten o rörde ihop

Svar på tråden xtravaganza matrecept & tips