engelsk julmat, recept tack!
jag funderar på att laga till en engelsk julmiddag (dock ej på julafton) jag vet att de äter kalkon, potatis (ugnsrostad) sky och tranbärsgele.. men hur gör man? någon vänlig själ som har recept att dela med sig av?
jag funderar på att laga till en engelsk julmiddag (dock ej på julafton) jag vet att de äter kalkon, potatis (ugnsrostad) sky och tranbärsgele.. men hur gör man? någon vänlig själ som har recept att dela med sig av?
puff puff
Går det bra med recept på engelska, eller vill du helst ha dem på svenska?
Tillbehör har de många till julmiddagen: stuffing (lagas ofta separat och inte nödvändigtvis i kalkonen) chippolatas (småkorvar inlindade i bacon), lite olika grönsaksrätter (brysselkål som i Sverige, men även tex ugnsrostad palsternacka i lönnsirap eller honun så att det blir kladdigt och gott)
det duger på engelska, men helst svenska, min man är doch översättare så han kan översätta annars =)
Har tyvärr inga recept på svenska, men de engelska är inte så krångliga så här kommer lite länkar på olika förslag.
Recept för kalkonen
www.deliaonline.com/how-to-cook/chicken-and-other-poultry/how-to-roast-turkey.html
Ugnstekt potatis rostas traditionellt i gåsfett till jul, men det går minst lika bra att använda smör eller olja. Det
www.bbcgoodfood.com/recipes/1303/the-ultimate-roast-potatoes
Såsen
www.bbc.co.uk/food/recipes/database/gravy_2812.shtml
Mapel-roast parsnips. Funkar även med honung istället för lönnsirap
www.bbc.co.uk/food/recipes/database/mapleroastparsnips_84758.shtml
Brysselkål tillagas ofta med bacon eller panchetta
www.bbc.co.uk/food/recipes/database/baconbutteredbrussel_84617.shtml
Stuffing finns i en massa olika varianter. Den här med korvkött och salvia är vanlig
www.bbc.co.uk/food/recipes/database/sagesausagestuffing_8912.shtml
Här är en annan variant utan kött, med kastanjer och aprikoser som också är rätt vanlig
www.bbc.co.uk/food/recipes/database/christmasapricotandc_73428.shtml
Man brukar förrestern oftast ha både ugnstekt potatis och potatismos - fråga mej inte varför, har inte kunnat få något vettigt svar av släkten, men det har nog något att göra med att det är olika konsistens på dem.
Hoppsan, skickade visst iväg det innan jag skrivit klart. Tänkte skriva att när det gäller den ugnstekta potatisen så är det viktigaste att fettet värms i ugnsformen till rätt hög värme innan man lägger i potatisen, så att den blir riktigt krispig.
Jaha hoppsan där hakade min dator upp sig. Sorry!
Men det ar lika vanligt att ata en roast i England som en kalkon, dvs gora egen god rostbiff som serveras au jus med rostad potatis och andra rotsaker, haricot vertes och yorkshire puddings (som ar fantastiskt gott).
Jag tycker aven att cranberry sauce/kompott hor till kalkon, men det ar kanske for amerikanskt? Hojta till ifall du vill ha recept. I USA brukar green bean casseole serveras till kalkon ocksa, dvs haricot vertes som ungsrostas som man har karamelliserad charlottenlok och rostad flagad mandel till, jattegott.
Har ar receptet, (bonorna ungsrostas inte, my mistake, utan blancheras snabbt)
jag brukar torrosta lite flagad mandel eller hasselnotter i en panna och stro over
www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/string-beans-with-shallots-recipe/index.html
Ett tips är ju att titta på kanal 5 ikväll kl 20.00 : Jamie lagar julmat
www.jamieoliver.com
sök på kalkon på allt om mat de har ba recept varje år
www.alltommat.se
oj oj, tack så otroligt mycket, blir spännande att testa, tänkte ha det på nyårsafton då vi får lite gäster=) kan man ha förätt? i såfall vad?
I min sambos familj (skottar) så äter de soppa till förrätt. T ex butternut squash. Sen kalkon (veg. nutroast med chevre och tranbär), honungsrostade palsternackor, rostade potatisar, potatismos, gravy, tranbärssås, stuffing, chipolatas, brysselkål och morötter. Till efterrätt äter de christmas pudding med brandy grädde och trifle.
Paté är också vanligt till förrätt. Lite grövre lever/lantpaté på oatcakes eller rostat bröd med caramelized red onions eller tranbärsgelé tex.