• Hjarte­sjalen
    Äldre 22 Jan 04:50
    410017 visningar
    1291 svar
    1291
    410017

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12


    Jag startar en ny trad nu efterom del 11 gar ut om bara nagra dagar.
    Har fortsatter vi & skriva om extraslag & andra konstigheter som hander inne i brostet & som kanns svart att forsta sig pa.
    Hoppas bade gammla & nya hanger pa & e med!
    Har e gammla traden del 11.

    www.familjeliv.se/Forum-11-241/m48323521.html
  • Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12
  • Äldre 9 Oct 23:28

    Hjälp, helt plötsligt e jag rädd. Fattar inte vad det är men funderar alldeles för mkt på varför jag har så mkt es just nu. Just för tillfället har jag flera per minut. Jobbigt att bli rädd. Då kommer det fler. Är inte stressad just nu. Ändå avtar de inte. Hällt i sig i 3v nu och värst på kvällar o nätter. Känner mig ensam,skulle vara skönt att ha någon att prata med.god natt

  • Hjärtt­jejen
    Äldre 10 Oct 21:13

    Kära Linda71, usch vad jag tycker synd om dig....förstår precis din rädsla :(
    När man har en massa per minut så blir det outhärdligt....och rädslan kommer som ett brev på posten.

    Min teori är att du har högt kortisol i kroppen, även om du inte just för stunden känner dig stressad.....kroppen reagerar ofta i efterhand.
    För att trösta dig lite så kan jag berätta att jag, när det var som värst under flera månader, kunde ha 30-40 es per minut.....dem var där konstant, försvann inte hur mycket jag än försökte att lugna ner mig. Jag hade dem dygnet runt, månad efter månad......

    Sen tror jag att tanken kan påverka massor...du skriver att du funderar mycket på varför du haft mycket sista tiden, det gnager i dig......bara det triggar igång den inre stressen. Försök att tänka att det kommer att bli bättre, MEN du måste dra i handbromsen och bara vila vila å vila. 

    Arbetar du så MÅSTE du sjukskriva dig, din kropp skriker förmodligen efter egentid.

    Sen Linda71, du kommer inte att må så här resten av ditt liv, se på mig :) Du väljer själv över ditt liv och se till att ge din kropp vad den behöver, kanske sjukskrivning en längre tid???? Men jag är övertygad om att du kommer att göra framsteg om du bara lyssnar på vad ditt hjärta försöker att säga dig......var inte arg på ditt hjärta, var snäll mot det....se till att din hjärna och ditt hjärta blir kompisar, så att det inte är i konflikt hela tiden. Konflikten ökar es, trust me.......Försök att hålla lugnet OCH prioritera dig själv, säg nej till saker, sänk ribban inom allt och bli mer ego.....du är garanterat värd det :)

    Märker du att inte vila och mental avslappning hjälper så ska du kontakta din läkare så att han/hon får lugna dig med att ditt hjärta är friskt :) Tänk mycket på att du är undersökt och att läkarna har sagt att du har ett friskt hjärta....det brukar hjälpa mig. Sen ska du intala dig själv att du kommer att bli bättre, du vet att det kommer perioder med mycket es, men det blir ALLTID bättre med tiden....även om tiden kan kännas som evigheter.

    Du frågade i ett tidigare inlägg kring träning och es. När jag har dåliga perioder, har en just nu, så känner jag absolut av mina es när jag rör på mig, promenad, en vändning i sängen, när jag reser mig från stolen etc. MEN om jag skulle tvinga mig (vilket jag numer aldrig gör iom att det är fel rehab) till högre fysisk aktivitet så skulle mitt hjärta efter en stund, när pulsen stabiliserat sig, slå alldeles perfekt och i takt. Ett försvar från kroppens sida så att jag inte svimmar, enligt läkaren. Men som sagt, nuförtiden så håller jag mig väldigt lugn vid es-perioder, känner noga efter vad hjärtat säger till mig.

    Alice mamma, du frågade om mediciner. Jag åt seloken 100 mg för 1½ år sedan, men slutade för att jag ville komma till botten till VARFÖR mitt hjärta bökade. Seloken är ju dessutom en betablockerare å jag har normalt lågt blodtryck och SJUKT lågt vid es-perioder. Tyckte att seloken hjälpte en tid, men ju mer tiden gick så tyckte jag nog att det hjälpte sämre. I det läget, när jag slutade, var jag säker på att mitt hjärta var friskt och ville därför testa mig fram med andra metoder.
    Det var då jag började förstå att det var stressen (hormonella obalansen) som störde mitt hjärta. Jag började att jobba på den biten ist, medicinsk yoga, meditation, vila, spikmatta, akupunktur långsamma promenader, plockade bort energitjuvar, tog beslut utefter min dagsform etc etc. Strax därefter fick jag också min utmattnings-diagnos.
    Det var djävulskt att sluta med seloken, trots att jag gick ner långsam,  typ 12.5 mg/var 5:dag ....Jag mådde skit och hade fler es än nånsin......men jag uthärdade med hjälp av min familj, det var mycket gråt minns jag.....
    Men det var iom detta som min vändning kom.....långsam långsamt så märkte jag att det gick att påverka, inte mycket men ändock.....Å nu 1½ år senare så kan jag absolut påverka mina es, det är bara jag själv som bestämmer hur mycket jag vill stressa och pressa mig. Tullar jag på min vila så kommer es som ett brev på posten.....Vilket dem dessvärre gjort sen i Lördags :( Men jag förstår och vet varför.....kört på lite för hårt och sovit lite för lite.....Men det känns faktiskt lite bättre redan i dag :) :)
     

    Kram till er 

  • Hjärtt­jejen
    Äldre 10 Oct 21:46

    Glömde....Hur mår du Allasväl, med bebis å allt :)

    Kram kram 

  • Äldre 11 Oct 22:27

    Hej

    Kan inte skriva så mkt, kl är mkt och jag måste lägga mig. Men jag måste ändå fråga Hjärtfröken:
    Hur kom det sig att du fick lägre blodtryck vid tuffa es perioder?
    Jag har normalt blodtryck normalt.., 110/70  men nu när jag äter 100mg betablockerare så har jag ca 95/70 och läkaren tycker eg att det är för lågt och att jag ska höja dosen.  Just denna gång känns det som jag har ännu lägre blodtryck, har ont i huvudet och otroligt trött. Vet du om det finns ett samband mellan mkt es och lägre tryck?

    kram på dig och er alla. Vi hörs snart igen.

     

  • Hjärtt­jejen
    Äldre 11 Oct 23:40

    ett snabbt svar...måste sova snart :)

    jo det finns ett samband mellan es och lågt blodtryck, iaf så som jag fungerar och så som min läkare förklarar.
    när man får ett es så får man ju som en paus (kompensatorisk paus) vilket gör att kroppen automatiskt sänker blodtrycket, blodtrycket behöver alltså inte jobba på så mycket då pausen kommer, blodet forsar ju inte lika mycket.
    när jag får es, så sänks ALLTID mitt blodtryck (har både testat själv en massa ggr plus att läkaren har kollat). när jag har perioder med es, så får jag huvudvärk och blir jättetrött. det finns helt klart ett samband. det är det låga blodtrycket som ger en massa biverkningar....för mig huvudvärk, trötthet, blir orolig, sämre tålamod, ljudkänslig etc.
    som lägst mätte min läkare upp 75/45, galet lågt.....han blev lite orolig...men ingen fara, då trycket ofta höjs något när man reser sig, vilket är viktigt. har också haft en blodtrycksmätare hemma och testat massa ggr själv. ofta ligger mitt tryck runt 80-90/45-50. 
    mitt normala blodtryck ligger runt 110/60
    hoppas att det kunde lugna dig lite linda71 och hoppas hoppas att du mår lite bättre idag :)

    sen undrar jag varför din läkare vill höja din dos? be han ist på allvar verkligen utreda dig så att du får hjälp med de bitar du beskrivit ovan, oro, stress, ångest etc......DU är värd linda71 att tas på allvar <3

    ta hand om dig, massa kramar till dig från mig

     

  • Äldre 11 Oct 23:47

    Oj oj jag har inte i närheten av så mycket es som ni verkar ha. Men ändå orolig för jag inte vet vad det är. Längtar så tills mitt arbets-EKG o ultraljud den 24e. Då borde dom väl se och säger dom att det är es behöver jag väl inte oroa mig för att det är något hjärtfel i alla fall. Men är rädd att jag aldrig kommer känna mig säker på det. Meb har ju i perioder, oftast någon varje dag Meb väldigt olika. Mest på kvällen/natten när jag lagt mig, aldrig vid ansträngning. Så jag hoppas fet bådar gott!!

    Fick nyss ett es som kändes mycket o väldigt konstigt sen blev jag helt lugn o avslappnad i kroppen direkt efter så trodde för en sekund att jag va död ;) Men tydligen inte! Haha!

  • Äldre 12 Oct 22:09

    Hjärtefröken: förlåt, jag skrev fel, jag menar självklart att läkaren vill sänka min dos, eftersom blodtrycket sänks så mkt från ett normalt blodtryck
    Tack för infon gällande lägre blodtryck under es-period. Intressant! Vilka läkare har du fått så här mkt info från?? Hjärtläkare eller på Stressmottagningen? (är det hjärtläkare eller vilka typer av läkare jobbar där?)

    SötaSarah: Es är oroligt hur lite man än har. Det spelar ingen roll. Det är ångestladdat att känna att ens hjärta inte slår normalt. Hade du fått vanligt 24h ekg? Försök annars att få ett sådant också får då kan de se hur dina es ser ut. (om de är från kammaren, förmaken eller om de är ofarliga extra slag)
    Får du besked att det är ofarliga es, då kan man ju börja släppa oron och rädslan.
    Men det är inte lätt ändå, man faller lätt in i oro, och jag får i alla fall jobba jättemkt med mig själv för att hålla rädslan borta. Denna tråd räddar mig jätte jätte mycket och jag är evigt tacksam för den.

    Kram på er och hoppas vi hörs snart igen

  • Äldre 12 Oct 22:12
    Linda71 skrev 2011-10-12 22:09:12 följande:
    Hjärtefröken: förlåt, jag skrev fel, jag menar självklart att läkaren vill sänka min dos, eftersom blodtrycket sänks så mkt från ett normalt blodtryck
    Tack för infon gällande lägre blodtryck under es-period. Intressant! Vilka läkare har du fått så här mkt info från?? Hjärtläkare eller på Stressmottagningen? (är det hjärtläkare eller vilka typer av läkare jobbar där?)

    SötaSarah: Es är oroligt hur lite man än har. Det spelar ingen roll. Det är ångestladdat att känna att ens hjärta inte slår normalt. Hade du fått vanligt 24h ekg? Försök annars att få ett sådant också får då kan de se hur dina es ser ut. (om de är från kammaren, förmaken eller om de är ofarliga extra slag)
    Får du besked att det är ofarliga es, då kan man ju börja släppa oron och rädslan.
    Men det är inte lätt ändå, man faller lätt in i oro, och jag får i alla fall jobba jättemkt med mig själv för att hålla rädslan borta. Denna tråd räddar mig jätte jätte mycket och jag är evigt tacksam för den.

    Kram på er och hoppas vi hörs snart igen
    Japp fick ett 24-h ekg, men såklart så va det inte lika hårda som vanligt men det kom några stycken där på natten i alla fall. Fick sen hem brev att det troligtvis va ofarliga extraslag o att dom sett att det va nånting. Men att jag skulle få arbets-ekg o ultraljud för att se att det verkligen är lugnt. Men det verkar vara mest en rutin fastän dom tror på ofarliga efter vabliga 24-timmars? Hoppas det stämmer iaf. Men så typiskt att man just dom 24 h får extremt lite o lätta men hoppas dom sett det dom behövde iaf...

    Jaj ag blir säkert orolig ändå men kan åtminstone släppa det LITE när det är utrett! :)
    Leon 110629 ♥ lillahjarta.devote.se
  • Hjärtt­jejen
    Äldre 13 Oct 20:54

    Hej!

    Allt jag har lärt mig om es samband,orsak och verkan har jag lärt mig från min husläkare, min hjärtläkare på sös, hjärtläkarna på hjärtintensiven (sös) och massor från specialistläkarna på Danderyds stressrehab. De sistnämnda läkarna var specialistläkare inom stressens fysiologi. Sen har jag läst ofantligt mycket på nätet och är en frågvis liten själ ;) Vill jag veta något så frågar jag i detalj, skriver upp frågor inför möten, ringer en extra gång osv.
    Inte att glömma att jag är mycket självlärd också, har verkligen exprimenterat med mig själv under de här åren. Just det här med blodtrycket upptäckte jag första gången själv och lånade hem en blodtrycksmätare och testade flera ggr om dagen under flera veckors tid. Det syntes klart att perioder med mycket es ger lägre blodtryck. Jag började läsa om det, mailade och frågade en tidigare medlem här på sidan och frågade min egen läkare.

    När man fått lära sig så mycket inom ett område så kan man till slut sätta ihop 1 och 1. Man börjar mer och mer förstå sambandet.....varför kroppen reagerar med es. Och sen när es kommer så kommer huvudvärken, tröttheten och alla andra symptom.....Allt hänger liksom samman, det ena ger det andra.....och numer kan jag nästan alltid förstå sambanden och därmed göra något åt mina problem....

    Söta Sarah, vad skönt att 24-timmars visade med stor säkerhet att du har ofarliga es, häng upp dig på den tron och intala dig att du säkerligen är frisk, oron förvärrar garanterat.
    För mig var det detsamma, att ultrljud och arbets-ekg mer kändes som en säkerhetsrutin. När jag hade mitt 24-timmars plus när jag kommit in på akuten och alla ggr jag varit hos hjärtläkaren och husläkaren så har självklart es på EKG varit typ NOLL....såååå irriterande. Självklart har de hittat ngr extraslag, men det är aldrig de mängder som jag kan ha när det är som värst.....Endast när min husläkare har lyssnat på hjärtat så har han HÖRT hur mycket es jag haft mellan varven. Jo förresten, på hjärtintensiven såg man en massa es, men de uppgifterna på hjärtdatorerna sparas tydligen inte???
    MEN det alla läkare har lugnat mig med är att det skulle ha synts på mitt EKG (trots uteblivna es)om det varit något sjukligt fel.
    När ultraljud och arbets-EKG var klart och visade på positiva resultat så tvingade jag mig mer eller mindra att verkligen börja tro på att jag var frisk, trots alla tusentals es jag hade....hade jag inte gjort det så hade jag blivit psykiskt knäpp tror jag.....oron var verkligen nära att knäcka mig :(
    Hoppas att du slipper vänta för länge på dina andra undersökningar, så att du får det ur världen. För min del fick jag göra både ultraljud och arbets-EKG på samma dag, hoppas det blir så för dig också......Sen fick jag svaren direkt utav läkarna på plats, det var också bra....slippa en massa väntetid.

    Ta hand om era hjärtan och ta hand om er själva alla hjärtevänner Hjärta 

  • Äldre 13 Oct 23:47

    Ja, jag har ju gjort EKG hos läkare 2 ggr utan att jag haft es då men dom sa att man kan utesluta en hel del hjärtfel redan där då det skulle synts ändå. Sen 24-h skrev han att det visar på att hjärtat slår extraslag nattetid (va de bara då, o oftast annars) och att dom med största sannolikhet är ofarliga men ska göra arbets-EKG och ultraljud för säkerhets skull typ. Får göra båda samma dag den 24e... Gruvar mig för o springa på band dock, haha, överviktig och fött barn för 3,5 mån sen, man är inte fit direkt! Hur länge ska man springa?! :P Men ja jag hoppas få svar där o då o bekräftat. Visar inget där heller kan det ju inte va nåt farligt tycker man... Så då kanske få släppa oron men har släppt den lite sen 24-h faktiskt ändå! Och då får jag ju även lite färre es. Men det är ju i perioder...

Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12