• Äldre 22 Mar 12:28
    2110619 visningar
    7938 svar
    7938
    2110619

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • Äldre 25 Mar 11:53
    #41
    Makane skrev 2010-03-24 20:23:37 följande:
    tyvärr gäller detta inte överallt än. Frågade nämligen på mitt MVC för att min syster fått göra det. Men de hade inte ens hört talas om det. (min BM ropade in kollegor för att fråga och ingen hade hört något alls). Så än så länge verkar det bara gälla i Sthlmsområdet.
    Du kan ju prova att hänvisa till vardguiden.se så kanske de tar reda på lite mer och kan utföra det. Det är ju bara ett vanligt blodprov de tar som de sen skickar till lab. Jag var först ut på Södra BB att göra det och när jag sen skulle göra FVP så hade de ingen aning om hur de skulle ta reda på provsvaret. Det blev en väldans massa spring fram och tillbaka. Men tillslut löste det sig.
  • Anna65
    Äldre 25 Mar 12:19
    #42
    abuelita skrev 2010-03-25 11:37:23 följande:
    Det här var verkligen intressant information, som jag inte hade en aning om. Stort tack för dina mycket värdefulla tips!!!  
    Trots att lagen säger detta så möts man ofta av motstånd när man önskar kopior av rutiner. Jag vet, eftersom vi hade stora problem att få ut rutiner förra året, men efter att jag var i kontakt med jurist hos JO så vet jag vilka mina rättigheter är och nu är det inga problem för mig att ta del av rutinerna.
    Viktigt att tänka på att allmän handling och och offentlig handling är inte samma sak.
    Men nekas någon så ska man hänvisa till offentlighetsprincipen, tyvärr är personalen ofta inte insatt i detta. Det finns ju också stora skillnader mellan landstingen, jag tycker att det blir mer och mer info på nätet ifrån vissa.
    Lycka till.
    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • vargaa
    Äldre 25 Mar 12:32
    #43

    abuelita - Galet.. förstår inte hur alla kan vara så nonchalanta. Det finns ju rötägg överallt men man tycker ju att de flesta borde vara mer engagerade och intresserade av sina yrken, ffa om man blir barnmorska.

    Anna65 - Det har jag inte tror jag, urinträgningar är när man har svårt att hålla sig va? Det har jag inga problem med, mer än att jag ju som gravid i v 36 behöver gå lite oftare ibland... Man ska inte oroa sig annars eller?


    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • Anna65
    Äldre 25 Mar 12:42
    #44
    vargaa skrev 2010-03-25 12:32:09 följande:
    abuelita - Galet.. förstår inte hur alla kan vara så nonchalanta. Det finns ju rötägg överallt men man tycker ju att de flesta borde vara mer engagerade och intresserade av sina yrken, ffa om man blir barnmorska. Anna65 - Det har jag inte tror jag, urinträgningar är när man har svårt att hålla sig va? Det har jag inga problem med, mer än att jag ju som gravid i v 36 behöver gå lite oftare ibland... Man ska inte oroa sig annars eller?
    Nej, du ska inte oroa dig annars. Men du ska vara uppmärksam på att efter vattenavgång då finns det risk för infektioner ifall förlossningen inte kommer igång inom 18 timmar och då finns det speciella regler som vården måste hålla. Detta gäller framförallt när man har värkar eller har blivit undersökt vaginalt. 
    Vattenläckage är också något man ska vara uppmärksam på.
    Nu är du informerad och vet att GBS finns så du kan ha koll och fråga din BM ifall du känner att du behöver.
    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Äldre 25 Mar 15:47
    #45
    vargaa skrev 2010-03-25 12:32:09 följande:
    abuelita - Galet.. förstår inte hur alla kan vara så nonchalanta. Det finns ju rötägg överallt men man tycker ju att de flesta borde vara mer engagerade och intresserade av sina yrken, ffa om man blir barnmorska.?
    Ja man tycker det. Barnmorskor brukar ju säga att de har "världens bästa yrke", och då tror jag inte de menar att de har världens bästa löner eller  arbetsvillkor, utan att det här är något de verkligen brinner för, alltså ett kall. Då borde de rimligtvis vara  intresserade av allt som kan tänkas förbättra mödrars och barns hälsa och deras upplevelse av graviditet,förlossning,födelse och nyföddhetstid  .
  • Äldre 25 Mar 16:05
    #46

    Hittade en sida som kanske fler här tycker kan vara en bra-att-ha-sida. Den innehåller:


    Svensk-engelskt graviditetslexikon
    Engelsk-svenskt graviditetslexikon
    Amerikanska chatt, mail och forumförkortningar
    Svenska journalförkortningar

    http://resare.com/lexikon/

  • Äldre 25 Mar 20:02
    #47

    Anna Karlssons doktorsavhandling  Hemmapapporna är livsfarliga för barnen, som är  uppe på nyheterna idag,  är verkligen MYCKET intressant och förtjänar att tas på fullaste allvar.

    ”När jag talar med människor inom den svenska sjukvården och frågar om de märkt att barn under ett år far illa när de tas om hand av sina pappor, bekräftas mina misstankar.
    Sjukvårdspersonalen vet att jag har rätt och att jag har kommit något viktigt på spåren.
    Men varför undersöker inte forskarna sambandet mellan hemmapappor och barnolycksfall?
    Varför skriver inte kvinnliga läkare böcker och informerar föräldrar om riskerna?
    De svar jag fått på mina frågor är beklämmande:
    - Vi vågar inte!
    - Vi får inga forskningsanslag!
    - Vi vill inte bråka!
    - Vi vill att det ska vara sant att män och kvinnor är identiskt lika! ”¨

    http://www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapapporna-ar-livsfarliga-for-barnen

    Jag har jobbat på barnsjukhus  i 8 år och  redan där misstänkte jag att det ligger något i det som Anna Karlsson kommit fram till ..

    Så här tror jag att det är:
    De pappor  som tar sitt fulla ansvar redan under graviditeten och  är  helt delaktiga och ansvarstagande under förlossningen och  bondingen (och får sig en dos av oxytocinet och endorfinerna som seglar omkring mellan mamma och barn)  är det inga problem med. 
    Snittpappor brukar ha väldig nära band med sina barn och känna fullt ansvar, vilket jag tror  beror på att det var de som bondade  med barnet medan mamman låg på uppvaket.

    Jag kan ta min svärson som exempel. Det var han som läste gravidböcker och berättade för min dotter vad som var viktigt att tänka på,   och  han var även fullt delaktig under förlossningen (jag var med och doulade).  Och han är verkligen den perfekta pappan. Jag har inte minsta tvivel  på att  barnbarnen är i lika trygga händer hos honom som hos min dotter.

    Frågan är  bara  vad som behövs för att papporna ska  känna  fullt ansvar redan under graviditeten?  Under de här dryga 2 åren som jag varit aktiv på Familjeliv  kan jag bara minnas att det varit  2 pappor som deltagit i mina trådar och tagit ansvar för att deras barn blivit sent avnavlade.  Cyberdansken och Niklas moderator.

  • Äldre 25 Mar 20:28
    #48
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-24 22:07:45 följande:
    Man undrar ju lite varför människor som absolut inte gillar att ta diskussioner ska hålla i såna här förevisningar överhuvudtaget?

    Förstår att du kommer att byta om du får denna BM på förlossningen! Jag är glad att hon som har vår information inte längre jobbar på förlossningen utan på MVC
  • Äldre 25 Mar 20:34
    #49
    abuelita skrev 2010-03-24 22:45:30 följande:
    Jag förstår verkligen att du inte kände för att ta upp någon diskussion med den där nonchiga människan (tur att din ordinarie bm är så bra ).Verkligen märkligt att efterbördsskedet så ofta utelämnas. Även i annars riktigt bra böcker om graviditet och förlossning brukar efterbörsskedet också utelämnas, som om förlossningen var färdig  i och med att barnet föds , trots att den inte är det förrän moderkakan kommit ut.Så hon sa alltså bara ett kort "nej", och ingenting om de kända nackdelarna med EDA! !   Så här  skriver Niomånader om nackdelarna:Nackdelar med EDA är att kraften i sammandragningarna minskar, risken för instrumentell avslutning ökar, 2-3% av alla kvinnor som haft EDA får problem att tömma urinblåsan efter förlossningen, ibland kan en bedömning av kvinnan behöva göras innan förlossningen (om hon har missbildningar i ryggen, skador i centrala nervsystemet, blödnings- eller koagulationsrubbningar, hudinfektion vid insticksstället o.dyl.), kan avstanna värkarbetet om den läggs innan riktigt förlossningsarbete etablerats, ibland tar inte bedövningen riktigt bra, ibland tar den bara på ena sidan, ibland måste en ny slang sättas in om den första inte fungerar, kvinnan blir kopplad till övervakningsapparatur som kan kännas hindrande när hon är uppe, ökad risk för blodtrycksfall, viss påverkan på barnet direkt efter förlossningen. www.9manader.nu/gravid/forloss/smartlindr/eda
    Jo, hon snuddade väl liiite vid det här med viss risk för värksvaghet, men på en annan persons fråga om det här med att det kan ta bara på en sida så påstod hon att så var det bara förr, idag är det så mycket bättre medel som används. Innan jag frågade om bebisen påverkades så svamlade hon på väldigt fort om att ev biverkningar verkligen var små i jämförelse med att mamman och barnet fick vila och så...

    En annan lite "lustig" grej var att de enda medicinska smärtlindringar som hon nämde var "ryggbedövning" och lustgas. På min fråga om vad man får för bedövning om man behöver sys var svaret "tandläkarbedövning!"
  • Schumi­Ferrar­i
    Äldre 25 Mar 20:44
    #50
    abuelita skrev 2010-03-25 20:02:43 följande:
    Anna Karlssons doktorsavhandling  Hemmapapporna är livsfarliga för barnen, som är  uppe på nyheterna idag,  är verkligen MYCKET intressant och förtjänar att tas på fullaste allvar.”När jag talar med människor inom den svenska sjukvården och frågar om de märkt att barn under ett år far illa när de tas om hand av sina pappor, bekräftas mina misstankar.Sjukvårdspersonalen vet att jag har rätt och att jag har kommit något viktigt på spåren.Men varför undersöker inte forskarna sambandet mellan hemmapappor och barnolycksfall?Varför skriver inte kvinnliga läkare böcker och informerar föräldrar om riskerna?De svar jag fått på mina frågor är beklämmande:- Vi vågar inte!- Vi får inga forskningsanslag!- Vi vill inte bråka!- Vi vill att det ska vara sant att män och kvinnor är identiskt lika! ”¨www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapappor...Jag har jobbat på barnsjukhus  i 8 år och  redan där misstänkte jag att det ligger något i det som Anna Karlsson kommit fram till ..Så här tror jag att det är: De pappor  som tar sitt fulla ansvar redan under graviditeten och  är  helt delaktiga och ansvarstagande under förlossningen och  bondingen (och får sig en dos av oxytocinet och endorfinerna som seglar omkring mellan mamma och barn)  är det inga problem med.  Snittpappor brukar ha väldig nära band med sina barn och känna fullt ansvar, vilket jag tror  beror på att det var de som bondade  med barnet medan mamman låg på uppvaket.Jag kan ta min svärson som exempel. Det var han som läste gravidböcker och berättade för min dotter vad som var viktigt att tänka på,   och  han var även fullt delaktig under förlossningen (jag var med och doulade).  Och han är verkligen den perfekta pappan. Jag har inte minsta tvivel  på att  barnbarnen är i lika trygga händer hos honom som hos min dotter. Frågan är  bara  vad som behövs för att papporna ska  känna  fullt ansvar redan under graviditeten?  Under de här dryga 2 åren som jag varit aktiv på Familjeliv  kan jag bara minnas att det varit  2 pappor som deltagit i mina trådar och tagit ansvar för att deras barn blivit sent avnavlade.  Cyberdansken och Niklas moderator.
    Min man har varit delaktig och var noga med att se till att vi fick senavnavling.
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över