• abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • Monsterpannkaka

    Det här blir man ju inte klok på.. med K-vitaminen.

    HUR kan dosen vara så pass mycket för hög? Det är ju helt sjukt. Varför vet inte personalen det? Vem är det som har räknat ut detta? Jag måste ju ringa till förlossningen igen och fråga märker jag..

  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-09 11:07:33 följande:
    Det här blir man ju inte klok på.. med K-vitaminen.HUR kan dosen vara så pass mycket för hög? Det är ju helt sjukt. Varför vet inte personalen det? Vem är det som har räknat ut detta? Jag måste ju ringa till förlossningen igen och fråga märker jag..
    Nej man blir verkligen inte klok på det här. På flera sidor  om k-vit som jag hittat på engelska står det här, att att utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd, gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd, och att denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Samma sak som med avnavlingen. Det började man ju med en gång i tiden utan att det var evidensbaserat, och trots att det faktiskt har gjorts ett otal studier genom åren som alla visar att det är skadligt så fortsätter man ändå med det. Helt sinnessjukt!!!
  • froggel

    En sammanfattande studie i USA kom i jan 2010 fram till att läget just nu är så här.

    " A review of perinatal vitamin K metabolism concludes that little vitamin K actually crosses the placenta from mother to infant. The neonatal sources of vitamin K are generally limited to the vitamin K prophylaxis given at the time of birth, dietary sources, and questionable amounts from vitamin K present in the intestinal tract synthesized from bacteria. Preterm infants receive large quantities of vitamin K from prophylaxis, TPN solutions, infant formula and breast milk fortifiers. Thus, vitamin serum concentration in preterm infants is up to one hundred times higher than those found in adults and 10-20 times those found in term formula-fed infants. Though no toxicity has been reported, the elevation of epoxide reductase (VKOR) from the vitamin K cycle found in the serum of preterm infants is worthy of additional study."

    Inget nytt för oss som börjat sätta sig in i frågan men det känns bra att det ändå görs nya studier. Ska se om jag kan få fram hela artikeln och inte bara sammanfattningen.

    Det här var också intressant. Här framgår det att andra fibrinogen t.ex. faktor 8 (FVIII) finns i förhöjda doser hos det nyfödda barnet jämfört med vuxna. Borde inte det kompensera en del för de längre halterna vitamin k? jag menar- de styr ju också koagulering av blodet.

    "The hemostatic system is a dynamic evolving process that is age-dependent. Components of the hemostatic system are synthesized in early fetal life and do not cross the placenta from mother to fetus. However, plasma concentrations of proteins involved in hemostasis significantly differ from adults. Physiological reference ranges are available for premature infants, full-term infants and children from ages 1 to 16 years. In the coagulation system, plasma concentrations of the vitamin K-dependent and contact factors are decreased at birth, whereas other factors such as fibrinogen, FV, FVIII, and FXIII are similar or increased compared with adults at birth. In the fibrinolytic system, plasma concentrations of plasminogen are decreased at birth, whereas tissue plasminogen activator and plasminogen activator inhibitor are increased. Clinically, the hemostatic system of the young is effective and healthy infants do not suffer from spontaneous hemorrhagic complications. However, infants are more vulnerable, compared with older patients, for bleeding in the presence of either congenital or acquired haemostatic defects. Severe congenital bleeding disorders, although rare, frequently present in the newborn period. The most common acquired causes of bleeding newborns include disseminated intravascular coagulation, vitamin K deficiency, and liver disease"

  • froggel

    och en jämförande studie mellan olika doser och tillvägagångssätt.

    "OBJECTIVE: Newborns routinely receive vitamin K to prevent vitamin K deficiency bleeding. The efficacy of oral vitamin K administration may be compromised in infants with unrecognized cholestasis. We aimed to compare the risk of vitamin K deficiency bleeding under different prophylactic regimens in infants with biliary atresia.

    PATIENTS AND METHODS: From Dutch and Danish national biliary atresia registries, we retrieved infants who were either breastfed and received 1 mg of oral vitamin K at birth followed by 25 microg of daily oral vitamin K prophylaxis (Netherlands, 1991-2003), 2 mg of oral vitamin K at birth followed by 1 mg of weekly oral prophylaxis (Denmark, 1994 to May 2000), or 2 mg of intramuscular prophylaxis at birth (Denmark, June 2000-2005) or were fed by formula. We determined the absolute and relative risk of severe vitamin K deficiency and vitamin K deficiency bleeding on diagnosis in breastfed infants on each prophylactic regimen and in formula-fed infants.

     RESULTS: Vitamin K deficiency bleeding was noted in 25 of 30 of breastfed infants on 25 microg of daily oral prophylaxis, in 1 of 13 on 1 mg of weekly oral prophylaxis, in 1 of 10 receiving 2 mg of intramuscular prophylaxis at birth, and in 1 of 98 formula-fed infants (P < .001). The relative risk of a bleeding in breastfed compared with formula-fed infants was 77.5 for 25 microg of daily oral prophylaxis, 7.2 for 1 mg of weekly oral prophylaxis, and 9.3 for 2 mg of intramuscular prophylaxis at birth.

     CONCLUSIONS: A daily dose of 25 microg of vitamin K fails to prevent bleedings in apparently healthy infants with unrecognized cholestasis because of biliary atresia. One milligram of weekly oral prophylaxis offers significantly higher protection to these infants and is of similar efficacy as 2 mg of intramuscular prophylaxis at birth."

  • froggel

    kan tillägga att ovanstående citat är sammanfattningar av vetenskapliga artiklar som publicerats på U.S. National Library of Medicine så det är inte vilket flum som helst.

  • MymlanMy

    Hej!

    Jag är ny här. Jag vill bara skriva och tacka för en mycket intressant och läsvärd tråd. Jag önskar att alla blivande mammor fick tillgång till denna information innan de föder. Själv fick jag ingen information alls från sjukvården. Dock var jag innan förlossningen på ett mycket intressant föredrag om vaccinationer. (Ej i sjukvårdens regi utan helt privat). Föredragshållaren berättade då om k-vitaminsprutan som sjukvårdspersonalen ger till alla nyfödda utan att informera föräldrarna om detta eller fråga om deras samtycke. Jag blev mycket upprörd över detta övergrepp och i samband med min sons födelse bad jag därför personalen om att inte ge honom någon k-vitamininjektion. Detta resulterade i att de behandlade mig med arrogans och irritation. Tydligen får man inte blanda sig i sin egen förlossning och rutinerna kring denna utan man ska bara göra som man blir tillsagd.

  • abuelita
    Froggel, tack så jättemycket för dina bidrag med viktig information om ny forskning på K-vitamin!!  Ska försöka mig på att översätta, åtmionstone sammanfattningar och slutsatser. Mend et lär nog inte bli lätt, så jag kanske ger upp. Vi får se.

    Singletta, välkommen till tråden!   Och tack för du berättade detta intressanta . 

    Det där att du blev behandlad med arrogans och irritation  för att du  inte ville att ditt barn skulle få k-vitamin påminner om när jag fick barn 1982, då båda föräldrarna  var tvungna att skriva under papper på att man inte hade gonorré, för att barnet skulle slippa få lapiz i ögonen.  Det här fick man ingen information om på mvc eller förlossningen, utan det råkade jag få veta av en väninna. När jag fick första barnet,  1971, visste jag tyvärr inget om detta. Inte heller om k-vitamin eller avnavling. Men 82 lyckades jag ändå förhala avnavlingen en stund. Jag tog för givet att man slutat med tidig avnavling på alla förlossningskliniker eftersom jag under en vidareurbildning  för barnskötersor inom neonatalvården hade sett Frederick Leboyers film Födas utan våld och även läst hans bok med samma namn, och tog för givet att förlossningspersonal också hade gjort det (men det var tyvärr likadant då som nu, att sån här viktig information inte går ut till fl-presonal) . Den boken hade vi nämligen som kurslitteratur. Så när barnmorskan kom med peangen i högsta hugg blev jag väldigt förvånad. När jag försökte stoppa henne  sa hon att hon var tvungen att klampa eftersom hon hade gett mig en livmodersammandragande spruta (utan att jag  hade märkt det eller ens blivit tillfrågad!!!)  och att det inte var bra om det gick över till barnet. Men tack vare att vi dividerade om det här en stund (tyvärr på bekostnad av bondingen)  lyckades jag ändå förhala klampningen .
  • abuelita

    Puh, det här var tufft. Har nämligen översatt det som Froggel "terroriserade" tråden med Men det är ju inte lätt att  begripa det här  på svenska heller. Hoppas ni ändå förstår det mesta. Säg gärna till om ni upptäcker några fel i översättningen.

    En granskning av perinatal k-vitaminmetabolism drar slutsatsen att lite k-vitamin faktiskt passerar från mamman till barnet via placenta. De neonatala källorna av k-vitamin är i allmänhet begränsade till det k- vitaminprofylax som ges vid födseln, kosten, och tvivelaktiga mängder från K-vitamin som finns i tarmkanalen, framställda  från bakterier på syntetisk väg.  För tidigt födda barn får stora mängder  k-vitamin från profylax, TPN-lösningar  ( Total Parental Nutrition = när näring tillförs som dropp genom en perifer venkateter (PVK) eller central venkateter (CVK)   ) , modersmjölksersättning och bröstmjölksförädling (?) . Således är vitaminserumskoncetrationenen hos för tidigt födda barn upp till hundra gånger högre än hos vuxna  och 10-20 gånger högre än hos barn som får modersmjölksersättning. Även om inga biverkningar har rapporterats konstatera förhöjning av epoxid reduktas (VKOR)  (K-vitamin epoxid reduktas = målet för warfarin, det mest förskrivna antikoagulant för tromboemboliska sjukdomar)   är k-vitamincykeln i serum hos för tidigt födda barn  värd att studeras ytterligare. "

    Det hemostatiska systemet (
    blodkoaguleringssystemet)  är en dynamisk utvecklingsprocess som är åldersberoende. Komponenter i det hemostatiska systemet är sammanställda  tidigt under fosterstadiet och  passerar inte via moderkakan från mannan till fostret . Plasmakoncentrationer av proteiner involverade i hemostas (blodkoagulering)   skiljer sig emellertid avsevärt från vuxna. Fysiologiska referensintervaller finns tillgängliga för prematura barn, fullgångna spädbarn och barn mellan åldrarna 1 till 16 år. I koagulationssystemet är plasmakoncentrationerna i  k-vitaminberoendet och kontaktfaktorerna  minskade vid födseln, medan andra faktorer som fibrinogen (har med koagulationen att göra) , FV, FVIII och FXIII liknande  eller ökat jämfört med vuxna vid födseln. I det fibrinolytiska systemet ( ett till koagulationssystemet antagonistiskt, koagelupplösande system)  , är plasmakoncentrationen av plasminogen minskad vid födseln, medan vävnadsplasminogen aktivator (ett  enzym som tillverkas och utsöndras från friska celler i blodkärl, problem med plasmin kan orsaka blodpropp )  och plasminogenaktivitetshämmandet är ökat. Kliniskt är det hemostatiska systemet för unga effektivt och friska barn  lider inte av spontana blödningskomplikationer. Men jämfört med äldre patienter är barn mer utsatta  för blödning i samband med antingen medfödda eller förvärvade hemostatiska defekter. Även om  det är ovanligt med svåra kongenitala (utvecklingsbetingade) blödningsrubbningar  förekommer det  ofta under nyföddhetsperioden. De vanligaste förvärvade orsakerna till blödning hos nyfödda omfattar disseminerad  intravaskulär koagulation (en koagulationsrubbning) , k-vitaminbrist, och leversjukdom. 



    "MÅL: Nyfödda ges rutinmässigt  K-vitamin för att förebygga  k-vitaminbristblödning. Effekten av oralt k- vitamin  kan äventyras för barn med oupptäckt gallstas. Vårt mål var att jämföra risken för k-vitaminbristblödning under olika förebyggande behandlingar till spädbarn med gallgånsatresi.



    PATIENTER OCH METODER: Från holländska och danska nationella gallatresiregistret  hämtade vi barn som antingen ammades och fick 1 mg oralt k-vitamin vid födseln följt av 25 mikrogram  oralt k-vitaminprofylax  dagligen (Nederländerna, 1991-2003), 2 mg  oralt k-vitamin vid födseln följt av 1 mg oralt profylax  per vecka (Danmark, 1994-maj 2000), eller 2 mg intramuskulärt profylax vid födseln (Danmark, juni 2000-2005) eller fick modersmjölksersättning. Vi bestämde den absoluta och relativa risken för svår k-vitaminbrist och k-vitaminbristsblödning på diagnos hos barn som ammas på varje profylaktisk behandling och på  barn som får modersmjölksersättning.



     RESULTAT: Brist på k-vitaminblödningar noterades hos 25 av 30 av ammade barn som fick 25 mikrogram daglig oral profylax, hos 1 av 13 på 1 mg per vecka av oral profylax, hos 1 av 10 som fick 2 mg intramuskulärt profylax vid födseln och på 1 av 98  barn  som fick modersmjölksersättning (P <,001). Den relativa risken för  blödning hos ammade barn jämfört med barn som fick modersmjölksersättning var 77,5  med  25 mikrogram  daglig oral profylax, 7,2 vid 1 mg i veckan  av oral profylax, och 9,3 vid  2 mg intramuskulärt profylax vid födseln.


     
    SLUTSATSER: En daglig dos på 25 mikrogram  k-vitamin  förhindrar inte blödningar  hos till synes friska barn med oupptäckt gallstas  på grund av gallgångsatresi. Ett mg  oral profylax per vecka erbjuder betydligt högre skydd för dessa barn och har liknande effekt som 2 mg intramuskulärt profylax vid födseln. "
     


     

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över