• kungsh­olmen
    Äldre 8 Oct 16:21
    11101 visningar
    15 svar
    15
    11101

    Waldorfförskola?

    Vi ska välja förskola till vår dotter. Hon är 10 månader, ska börja gå deltid efter jul.
    Är det någon som vet något om Waldorf-förskolor?
    Hur pedagogiken och filosofin skiljer sig från den i "vanliga" förskolor.
    Kan man "komma efter" i utvecklingen eller på något annat sätt skadas av Waldorf.
    Och: Känner någon till waldorfförskolorna St Örjansgårdens barnträdgård och Vanadsilundens waldorfförskola i Stockholm?
  • Svar på tråden Waldorfförskola?
  • Marie5­6
    Äldre 10 Oct 22:59
    #1

    De är den bästa du kan ha till ett barn lycka till mvh marei ch

  • tvilli­ngpapp­a79
    Äldre 10 Oct 23:04
    #2

    Ska man gå på forskning om barns utveckling så ar det två saker som spelar roll: kvaliten på relationen mellan barn-personal och kontinuitet vad gäller personal. (de hör ju ihop förstås). Finns absolut ingenting som säger att ditt barns utveckling kommer påverkas beroende på vilken "stil" du väljer. Varken bättre eller sämre, det är andra saker som spelar in.

  • kungsh­olmen
    Äldre 11 Oct 16:02
    #3

    marie56, varför är det det bästa man kan ha? har du erf. av waldorf? berätta gärna

  • Äldre 11 Oct 16:07
    #4

    Min dotter har gått på Kristofferskolan i Brommaplan.Likaså min bästa kompis när jag var liten.'
    Men mitt tangentbord är så dåligt att det är skitjobbigt att skriva nåt längre.Det är iaf en mycket bra skola med en pedagogik som verkligen utgår ifrån individen.

  • Johann­aS03
    Äldre 31 Oct 20:32
    #5

    Jag har jobbat lite på Waldorrf-fsk och tycker det är jättebra! Man anser att barn ska vara barn och att de ska få ägna sin tid åt att leka. Det finns inte lika mycket leksaker utan barnen får använda sin fantasi mer. Man har inte så mycket pedagogisk verksamhet som i vanliga förskolor. Jag tyckte att det var väldigt harmoniskt på denna förskola, inte samma tuffa tempo som på andra förskolor.

    Sen finns det väl problem, det kommer bli krångligt nu med den nya skollagen och läroplanen som kräver att förskolan har många mål att sträva mot när det gäller barnens utveckling och lärande. De vill inte att barnen ska ha kläder med tryck på, för det blir ett störande moment. Vissa inom Waldorrf (inte alla) tycker att barnen inte ska få se på TV och ibland döljer man saker för barnen för att man inte vill oroa dem.

    Men jag skulle gärna sätta mina barn på en W-förskola, för jag tror att det viktigaste är att de får en harmoniskt tid på dagis med pedagoger som bryr sig om dem.

  • Äldre 9 Nov 09:50
    #6

    Skulle själv aldrig låta mitt barn gå på Waldorfskola eftersom jag inte delar Steiners ockulta teorier om barns utveckling.

  • MiaEd
    Äldre 10 Nov 18:14
    #7

    Min son har gått Waldorf sedan han var 16 månader och är idag 3,5 år.. Han har inte mått dåligt, tvärtom. Han pratar jättefint, torr både dag och natt sedan länge och funkar jättebra socialt med andra barn :)

    Han trivs jättebra med deras skördefester, höstfester, luciafirande osv.. Dom gör mycket annorlunda :) Men sedan kanske det skiljer sig från förskola till förskola också.. Men kommer garanterat sätta min lilla tjej på samma fsk 

  • Johann­aS03
    Äldre 10 Nov 18:16
    #8
    Pentagram skrev 2010-11-09 09:50:18 följande:
    Skulle själv aldrig låta mitt barn gå på Waldorfskola eftersom jag inte delar Steiners ockulta teorier om barns utveckling.
    Det gör nog inte majoriteten av dem som jobbar där heller...
  • Äldre 10 Nov 18:18
    #9

    Jag skulle aldrig sätta mitt barn på en (för)skola som följer en sektliknande organisations ideer.


    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Johann­aS03
    Äldre 10 Nov 18:44
    #10
    Mornie Alantie skrev 2010-11-10 18:18:26 följande:
    Jag skulle aldrig sätta mitt barn på en (för)skola som följer en sektliknande organisations ideer.
    Man märker det inte på pedagogiken, alltså den filosofiska aspekten (eller religiösa eller ockulta). Sen har jag förståelse för om man inte vill stödja organisationen för att man tycker den är sektliknande. Vet för lite om det för att uttala mig hur själva antroposof-rörelsen ser ut.
  • Äldre 10 Nov 18:50
    #11
    JohannaS03 skrev 2010-11-10 18:44:20 följande:
    Man märker det inte på pedagogiken, alltså den filosofiska aspekten (eller religiösa eller ockulta). Sen har jag förståelse för om man inte vill stödja organisationen för att man tycker den är sektliknande. Vet för lite om det för att uttala mig hur själva antroposof-rörelsen ser ut.
    Pedagogiken i sig saknar dock helt och hållet grund den med. Av den anledningen har den tagits bort från lärarutbildningen sedan Stockholms Universitet tog över lärarhögskolan. SU sysslar inte med icke-vetenskap och då hör inte Waldorf hemma där.

    Jag har hellre mina barn i en (för)skola med riktig pedagogik som är byggd på riktiga studier och vetenskap.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Veggom­amma
    Äldre 20 Mar 11:22
    #12

    Min son har varit Waldorfare i Norrköping från förskolan till gymnasiet, där han går nu, och det är och har varit jättebra.
    Det är en trygg och utvecklande miljö och det finns ett stort engagemang bland både föräldrar och personal. Grundtanken är att se till hela människan, tanke, känsla och vilja. Att utveckla sina egna personliga egenskaper är lika viktigt som inlärandet.  Innan min son började på lekskolan och stod i kö, fick vi komma på kö-föräldramöten där pedagogerna gick igenom pedagogiken och vi fick "prova på" lite innan vi bestämde oss. Det var till stor hjälp. Kolla in: www.waldorf.se
    Lycka till!

  • Äldre 20 Mar 11:48
    #13

    Jag skulle inte sätta mitt barn i en skola som grundar sig på andevetenskap eller annan icke-vetenskap.

  • Shasti
    Äldre 26 Apr 19:37
    #14
  • Äldre 1 May 20:17
    #15

    Hej,
    Angående förskolorna känner jag till båda. Jag hade mina barn på Vanadislunden förut men bytte pga flytt. Vanadislundensförskola har bytt personal lite på sistonde men enligt mina kompisar som har barn där så funkar det jätte bra ialla fall. Det är verkligen en liten förskola och alla barn känner alla och det är lugnt. Jag rekomenderar verkligen den... dom har en jätte fin bakgård som barnen är på... det finns inte direkt några leksaker där men dom hittar på massor av bus ialla fall. Mina barn saknar mest den gården. Örjansgården har jag också bara hört bra om... sen finns ju förskolan på Gärdet också...Det är ju alltid bra att besöka och få en egen uppfattning. Lycka till..Glad

Svar på tråden Waldorfförskola?