• Äldre 19 Nov 11:22
    5987 visningar
    12 svar
    12
    5987

    Hur mycket minns en 1åring? Hur länge kan man vara ifrån en 1åring?

    Ja, hur mycket minns en ett åring?
    Hur länge kan man vara ifrån utan att de glömmer?
    Någon som har erfarenhet inom ämnet eller kan ge mig fakta på något sätt? 


  • Svar på tråden Hur mycket minns en 1åring? Hur länge kan man vara ifrån en 1åring?
  • Sue197­4
    Äldre 19 Nov 11:28
    #1

    Tror att det är lite olika från barn till barn. Men det som väger tyngst är ju hur väl barnet känner personen i fråga och hur många gånger de träffats.

    Om du syftar på dig själv spm förälder såp kan du nog vara borta ganska länge innan ditt barn glömmer dig. Jag var borta i nästan tre veckor då min dotter var ett år och några månader. Hon blev lite ställd då jag kom hem, men det försvann efter typ två minuter, sen fortsatte hon som vanligt och babblade och visade mig grejer.

    Min dotter träffar sin farmor och farfar ganska sällan, det kan gå månader emellan. Men hon har aldrig glömt dem.

  • vittra
    Äldre 19 Nov 11:42
    #2

    Studier har gjorts som visar att en 12 månaders minns ungefär 8 veckor tillbaka i tiden, och detta ökar snabbt ju äldre barnet blir.

    Hur länge en förälder kan vara ifrån sitt barn har dock inte så mycket med minnet att göra utan mer den traumatiska upplevelsen av separationen i sig.

  • vittra
    Äldre 19 Nov 11:45
    #3

    Man avråder från längre separationer i den här åldern, och i detta sammanhang anses längre separationer vara längre än ca 1-2 dagar. Den rekommendationen är grundad på modern forskning.

  • Äldre 19 Nov 11:50
    #4
    vittra skrev 2010-11-19 11:45:35 följande:
    Man avråder från längre separationer i den här åldern, och i detta sammanhang anses längre separationer vara längre än ca 1-2 dagar. Den rekommendationen är grundad på modern forskning.
    Tack så mycket, det var det här jag ville höra.
    Har du något att rekommendera som man kan läsa på internet?  

    Jag märker på mina barn att de minns mig efter en helg, men de är ändå lite, ja jag vet inte vad men det är något som är annorlunda. Det brukar dock släppa efter säkert en timme.

     
  • Jeanne­DArc
    Äldre 19 Nov 11:53
    #5

    min dotter sov borta första gången då hon var strax över ett år och jag märkte att hon inte var som vanligt sedan, hon verkade arg på mig. Hon var avståndstgande och grinig mot mig. När det väl släppte blev hos klängig. Så även om de minns en så är det nog ingen bra idé att vara borta länge i den åldern för påverkade blir de alldeles säkert.

  • Äldre 19 Nov 11:56
    #6

    Men kroppens minnen sträcker sig väl längre än hjärnans! Jag menar att saker som en längre separation kan påverka även om barnet inte minns "mamma och pappa var borta och kom tillbaks". Men sen är det sååå olika på barn -en del sörjer när mamma och pappa inte visat sig på några timmar medan andra är nöjda med tillvaron ändå. 

  • vittra
    Äldre 19 Nov 12:04
    #7
    SandraLindholm skrev 2010-11-19 11:50:46 följande:
    Tack så mycket, det var det här jag ville höra.
    Har du något att rekommendera som man kan läsa på internet?  

    Jag märker på mina barn att de minns mig efter en helg, men de är ändå lite, ja jag vet inte vad men det är något som är annorlunda. Det brukar dock släppa efter säkert en timme.

     
    Det är en reaktion på själva separationen, eftersom det stör deras anknytningsprocess till dig.
    Det finns en hel del att läsa om detta på internet om du googlar.
    Kan dock rekommendera:
    www.allmannabarnhuset.se/data/files/Att_knyta_an_en_livsviktig_uppgift.pdf
  • Sue197­4
    Äldre 19 Nov 12:13
    #8

    Min dotter och min man har en väldigt nära relation. Det har varit väldigt viktigt för oss som förälder att se till att det kall vara så. Så jag tror att det är därför min dotter inte reagerade nämnvärt av att jag "försvann". Tror inte hon upplevde det som 2,5 veckor . Barn i den åldern har ju inte riktigt känsla för tid. För oss funkade det, men det är nog väldigt olika i olika familjer. Men om man bestämmer sig för att resa iväg i några dagar så skall man göra det utan att säga till barnen att man måste - utan att man vill. Annars kan de uppfattas att man reser mot sin vilja och det kan vara jobbigt för ett barn att förstrå.

  • Tue 3 Dec 2019 23:47
    #9

    Gäller detta bägge föräldrarna eller främst den som är med barnet hela tiden? Eller tar barnet lika stor skada av att vara ifrån en förälder några dagar om barmet träffar den föräldrrna bara några timmar varje dag?

    Jag har varit hemma med min dotter i nu drygt 1 år. Pappan jobbar men har träffat henne åtminstone nån timme varje dag. Om jag reser bort med min dotter ca 3 dagar kommer det ska anknytningen till hennes pappa?

  • Tue 3 Dec 2019 23:50
    #10

    Jag läste någonstans att efter 6 mnd kan man vara borta barnets ålder i mnd i timmar. Alltså, att en ettåring kan vara utan mamma i 12 timmar.

  • Tue 3 Dec 2019 23:52
    #11
    zivv skrev 2019-12-03 23:47:33 följande:

    Gäller detta bägge föräldrarna eller främst den som är med barnet hela tiden?


    Det jag läste gällde den primära omsorgspersonen, dvs oftast mamman.
  • Wed 4 Dec 2019 00:14
    #12

    Då jag (mamman) eventuellt ska resa bort ca 3 dagar med min dotter så är det ju pappan hon kommer vara separerad ifrån. Undrar om samma reaktion då kan komma från henne pga separationen från honom, dom har hittils träffats varje dag under hennes liv.

Svar på tråden Hur mycket minns en 1åring? Hur länge kan man vara ifrån en 1åring?