• Äldre 12 Feb 15:05
    53762 visningar
    54 svar
    54
    53762

    Ge mig fördelar och nackdelar med att köpa lägenhet på bottenplan

    Vi tittar lite på ny lägenhet nu och det har kommit en intressant som ligger i ett bra område men på bottenplan. Lägenheten vi bor i nu ligger på andra våningen och vi har trivts bra men den börjar bli lite för liten nu, det är ingen lägenhet som man kan skaffa familj i osv.

    Vad säger ni som bor/har bott på bottenplan i ett lägenhetshus? Vad är fördelarna och nackdelarna som man kanske inte tänker på?

    Tacksam för svar!

  • Svar på tråden Ge mig fördelar och nackdelar med att köpa lägenhet på bottenplan
  • Äldre 14 Feb 14:06
    #41

    Ser att många skriver om priset, eller att det skulle vara svårt att sälja en lght på nedre botten. Kanske varierar det med område men vi hade inget som helst problem med vår försäljning! Många intresserade och ett bra pris . Förort i sthlm.
    Men som sagt då hade vi stor uteplats på baksidan, stor balkong samt egen ingång på framsidan med en liten uteplats. Enda insynen var i köket, som låg på framsidan och i markhöljd, baksidan med balkongen och uteplatsen var nivåskillnad så det krävdes trappa ned, ca 3-4 steg. Köksfönstret satte vi insynsskydd på så det var inget problem!

  • Äldre 14 Feb 14:13
    #42

    Jag har alltid varit lite emot att bo på bottenplan mest pga av insyn men nu bor vi faktiskt på bottenplan och det är toppen. Visserligen har det säkert att göra med att lägenheten i sig ligger så bra till att vi slipper mycket insyn. Vi har två uteplatser, en på framsidan (mindre) och en stor på baksidan. På baksidan så skyddas insynen av en fin häck + att huset ligger i vinkel så dom som går på cykelvägen aldrig ser rakt in. Vårt kök och ena sovrum vätter mot innegården, där har vi löst det så att vi har satt upp insynsskydd. Jättebehändiga och finns i massa snygga mönster. Man sprayar lite vatten på fönstret och så fäster dom, bara att ta bort när man ska tvätta fönstret och sen sätta tillbaka igen Flört. Ser verkligen framemot sommaren, att kunna gå ut i sin lilla "trädgård" och mysa...

  • starbr­ight
    Äldre 14 Feb 14:14
    #43

    Fördelar
    Uteplats (vi har jäääättestor tomt)
    Egen ingång
    Känns nästan som att bo i hus när man bor i en hörnlägenhet
    Man slipper trappor!!!!!!! (skitjobbigt med trappor när man är gravid, har foglossning och flåsar som en blåval)
    Slipper släpa vagn i trappor (eller tränga sig in i en trång hiss) och toddlers kan knata in själva utan att man får gå i snigeltakt när de tar sin tid i trapporna.

    Nackdelar
    Insyn, dock har vi persienner på alla fönster så man kan dra igen om man vill det. Har glömt det en gång när vi hade sex! Och typiskt var det några vi kände som hade gått förbi utanför då -.-

    Jag tycker att det är fler fördelar än nackdelar. Kan nästan inte hitta några nackdelar.  Är varken lyhört eller kallt där vi bor. Har element men golven är jättevarma! Ajuste.. sen äre ju lättare att få problem med myror.

  • Pinkie­Laady
    Äldre 14 Feb 14:15
    #44

    Vi har bott på bottenplan ett tag och trivs utmärkt, det var jätte stort intresse på lägenheten när vi var på visning och budgivning. Beror nog helt på område. Ofta är det ju många äldre människor som tycker om bottenplan just för att det blir enklare för dom. Vi har knappt någon insyn då vi har en liten "innergård" utanför våran altan och det är sällan människor där. Jag har alltid bott högre upp i tidigare boenden men är verkligen super nöjd över denna, enkelt när man varit å handlat och förmodligen kommer det bli ett + nu när lillen/lillan kommer. Det ända negativa jag ser är att det blir lite spring precis utanför dörren då vi har hissen där. Men det överlever jag när det är trevliga grannar! Lycka till med letandet Glad

  • Äldre 14 Feb 19:42
    #45

    Tack för alla era bra synpunkter och erfarenheter, det hjälper jättemycket i valet av lägenhet. Det skulle ju vara skönt med en uteplats på sommaren och man kan ha lite växter och örter där osv.

    Vi får se hur det blir, mäklaren ska höra av sig imorgon.

  • snigel­spår
    Äldre 16 Feb 22:52
    #46
    Flickmamma skrev 2011-02-14 13:19:35 följande:
    inte hos oss, här går de för 3-400 000 mer än på andra våningen.
    Här med, Och jag kan förklara varför. Det är alla gamla tanter (oftast änkor) som precis sålt sin feta dyra  färdigbetalda villa (sedan 20 år tillbaks), för att bo lite mer bekvämt på äldre dar. Och då väljer de nedre botten. Och de där kärringarna kan budgiva kan jag säga! De har råd och går över lik för sina små lägenheten på nedre botten. Man har inte en chans.
  • asdfgh­j
    Äldre 17 Feb 08:54
    #47

    fördelar: slipper trappor
    nackdelar: folk glor in när de går förbi, helt ogenerat, även om man står inne och glor tillbaka..suck
    ett tag satte de upp ett soprum nära vår uteplats. Då gick det inte att ha dörren öppen på sommaren om man inte ville ha in råttor i lägenheten (dom flyttade soprummet som tur var)
    vi har ett fönster som är precis vid porten (vårat sovrum) och det är inte ovanligt att folk knackar på där om de inte vet koden in..ofta fulla människor på helgerna som skulle till nån fest hos grannen eller liknande.

  • geeken­24
    Äldre 2 Mar 22:39
    #48

    Den enda nackdelen jag kan se är eventuell insyn. Jag bor på bottenplan med tre stora fönster, men som någon annan skrev, man vänjer sig vid att dra för gardiner eller persienner. På dagen reflekteras oftast ljuset i fönstrena och man ser inte särskilt mycket in ändå. Att tänka på kan ju vara hur mycket folk det är i rörelse precis utanför fönstrena. Fördelar är uteplats, nära till tvättstuga och att man slipper bära så långt vid flytt och då man har varit och handlat till exempel.

  • Äldre 4 Mar 01:13
    #49

    Fördelar:

    Lättare för barnvagnsburna och funktionshindrade att ta sig in och för ev hundar att ta sig ut på ev äng utanför ev uteplats...
    Billigare
    En äng/skog utanför uteplatsen kan ge en trevlig känsla tycker jag, om det nu finns en äng/skog.

    Nackdelar:

    Lägre värde (när ni överväger att köpa så tänk på att den kommer att bli svårare att sälja)
    Insyn
    Risk för inbrott/skadegöreöslse/stöld (både när ni är hemma och när ni inte är det och både i lägenheten och på ev uteplats).

    Jag skulle själv inte välja att bo på bottenplan, framförallt pga inbrottsrisk och insynrisk. OM det låg i ett väldigt lugnt område, det inte var någon insyn att tala om OCH om det fanns en stor äng så hade jag kanske funderat på saken, men troligtvis inte, inte så länge jag kan gå i trappor

    Lycka till med lägenhetsköpet! Om ni inte redan har köpt, har inte läst så noga om jag ska vara ärlig. 

  • Äldre 4 Mar 01:14
    #50
    Maisie skrev 2011-02-14 13:09:27 följande:
    Det beror fortfarande på var/hur huset ligger. Inne i stan kanske, men vi bor i ett område med villor, radhus och tvåvåningshus och här är lägenheterna på bottenplan dyrare.
    Ja, det är klart att priset/värdet beror på området, så det är värt att kolla upp!
  • Äldre 4 Mar 01:21
    #51

    Vi bor i en lägenhet på bottenplan (1/2 trappa) och trivs mycket bra med det. Men vårt hus ligger med grönskande gårdar (ja, på sommarhalvåret då ) åt båda håll och några grusgångar, där bara några boende går. Inga "vimlande" gator m a o, trots att vår stadsdel tillhör Stockholms innerstad. Det ger litet huskänsla.

    Andra fördelar: *Man behöver inte oroa sig över att grannar blir störda av att man klampar, dunsar osv. (vi har en liten vild 2-åring). *Nära från porten och in till lägenheten, extra skönt när man har barn, barnvagn och en massa matkassar etc.

  • Jessic­aaa
    Äldre 16 Mar 23:43
    #52

    Har bott i två lägenheter som är på bottenplan. Insyn är så stor nackdel att jag går gärna upp för trapporna en våning upp. Det är helt sjukt folk kan bara stanna och stirra in i lägenheten, när dem rastar sina hundar. Alltid ett konstant tänkande att se upp för att gå naken vid rutor, för man vill ju inte att dem ska kolla på Tungan ute att jämnt ha fördraget för rutorna med gardiner, persienner eller annat, är ingen hitt känns som man bor i en källare. så nej aldrig mer bottenplan! vi ska flytta till en lägenhet en våning upp nu och det är himmelriket ingen insyn. bara det känns som en sjuk lättnad :D

  • Äldre 17 Mar 17:43
    #53

    Det blev ingen lägenhet på bottenplan, det blir en lägenhet som ligger på tredje våningen istället och det är jag glad för idag för den är jättefin och har en inglasad balkong också + att den ligger 15 minuters promenad från mitt jobb.

  • Äldre 17 Mar 23:55
    #54

    Jag bor i en lägenhet på bottenvåningen, men har ganska fritt från insyn då det är en liten bit från vägen och att det inte är möjligt att gå precis utanför ett fönster, mer än i arbetsrummet som ligger intill porten, där alla som går in och ut genom porten kan se in. Av den anledningen är det alltid persiennerna nerdragna, vilket är lite synd. Eftersom datorerna även står nära fönstret, så vill man inte riktigt att folk ska ha fri insyn. Men i övriga rum fungerar det bra och är inget jag lägger märke till, men visst, jag skulle aldrig få för mig att gå naken i lägenheten direkt. :) Fast det ville jag inte heller göra när jag bodde i en annan lägenhet på andra våningen, då grannlägenheterna ändå kunde se in. Har inga problem med att sova med ett öppet fönster, även om jag föredrar stängda fönster. 

    Jag är inte rädd för inbrottsrisken, då lägenheten trots allt ligger vid en rätt trafikerad väg och har en sorts upphöjd rabatt eller vad man ska kalla det imellan. Det vore oerhört konstigt om folk skulle gå upp där och börja titta in genom fönsterna, utan att dra blickar till sig. Så på det viset är det väldigt bra. Upplever inte heller att golvet är kallare eller något sådant. Är väldigt nöjd att bo på bottenvåningen och var också det jag önskade att bo i, framför allt för den härliga lilla trädgården. Ser än så länge i stort sett bara fördelar, men jag tror nog det beror på hur lägenheten är placerad. Jag skulle absolut inte trivas om folk kunde stirra in i varje fönster, då hade jag absolut föredragit att bo lite högre upp. 

     

Svar på tråden Ge mig fördelar och nackdelar med att köpa lägenhet på bottenplan