• TheMess

    HJÄLP! Ni som läst Naturkunskap B på Hermods, behöver er hjälp

    Laboration i Naturkunskap B: Identifiera kolhydrater och protein

    Jag sitter här och sliter snart av mig håret av tanken på att inte klara kursen.
    Jag har en hemlaborationer som ska vara klara på måndag.

    Jag kan inte ens genomföra laborationen, då jag inte har något av alla de materialen laboration kräver och inte har råd att inhandla allt som finns på den långa listan. Kopparsulfat är dessutom omöjligt att hitta någonstans. 

    Lämnar jag inte in en rapport så blir det inget betyg.. 

    Uppgifterna:

    SYFTE: Att undersöka olika matvaror och påvisa kolhydrater och proteiner. 
    KEMIKALIER: 
    Lösning A: Kopparsulfat. Lös 1 matsked kopparsulfat i 2 dl vatten. 
    Lösning B: kaustiksoda. Tag 1 dl vatten i en glasburk. Häll försiktigt 2 matskedar natriumhydroxidpastiller i vattnet. Rör om till de löst sig. Häll sedan i 2 matskedar vinsyra. Rör om till den löst sig. 
    Jodopax 
    DEL 1: STÄRKELSE/KOLHYDRATER 
    MATERIAL: Potatismjöl Plastglas, litet c:a 50 ml; Plastglas, stort c:a 250 ml; Jodopax (för sårbehandling, finns på apoteket) Potatis; Rivjärn; Plastsked att röra med; Hushållssil; Glasburk ca 1⁄2 liter; Papptallrik flat; Varor att pröva: vetemjöl, majsenamjöl, äpple, morot, ärtor Kastrull; Kokplatta 
    Kurs:Naturkunskap B Nr: Laboration 2 Typ: Hemlaboration Namn: Identifiera kolhydrater och protein 
    FÖRSÖK I: Jod avslöjar stärkelse 
    Steg A: Rör ut 1 tesked potatismjöl i 1 matsked vatten i ett litet plastglas. Droppa i ett par droppar jodopax. Rör om! Notera vilken färg blandningen får. 
    Steg B: Skär en rå potatis mitt itu. Droppa jodopax på den skurna ytan. Vilken färg blir det? Innehåller potatis stärkelse? 
    Steg C: Skala den ena potatishalvan och riv den på ett rivjärn. Vispa upp rivet i litet vatten i ett litet plastglas. Rör om. Häll över litet av vattnet i ett annat plastglas. 
    Steg D: Droppa i några droppar jodopax. Vilken färg får potatisvattnet? FÖRSÖK II: Vi tillverkar potatismjöl 
    Steg A: Riv två potatisar fint på rivjärn. Vispa upp rivet i 2 dl vatten i ett stort plastglas. Rör om kraftigt. Titta på bottnen av glaset efter ungefär 1 timme. Vad syns på botten? 
    Steg B: Rör om och sila sedan ifrån potatisbitarna. Samla upp det som rinner igenom silen i en glasburk. Skölj silens innehåll med 1 dl vatten som också samlas upp i burken. Titta på bottnen av burken efter en stund. Vad ser du? 
    Steg C: Häll försiktigt av så mycket som möjligt av vattnet, utan att bottensatsen kommer med. Tag litet grand av smeten på bottnen i en sked. Droppa på jodopax. Vilken färg blir det? 
    Steg D: Bred ut smeten på en papptallrik och låt den stå och torka till nästa dag. Gnid litet av det torra pulvret mellan fingrarna. Gnid litet potatismjöl på samma sätt. Hur känns det? 
    FÖRSÖK III: Vilka finns det stärkelse i? Steg A: Pröva med jodopax om varorna i materiallistan innehåller stärkelse. 
    FÖRSÖK V: Redning med potatismjöl 
    Steg A: Rör ut 1 matsked potatismjöl i 3 dl vatten i en liten kastrull. Värm blandningen på spisen. Rör hela tiden. Tag av kastrullen från spisen precis när det börjar tjockna. 
    Steg B: Häll över hälften av blandningen i ett plastglas Steg C: Låt resten koka några minuter och häll det sedan i ett annat plastglas. Låt 
    båda blandningarna tjockna. Vilken är tjockast? Steg D: Ställ dem i kylskåp till nästa dag. Vilken är segast? 

    DEL 2: PROTEIN MATERIAL: 
    Ägg 

    Kurs:Naturkunskap B Nr: Laboration 2 Typ: Hemlaboration Namn: Identifiera kolhydrater och protein 
    Måttsats: dl, matsked, tesked, kryddmått Plastglas, litet c:a 50 ml Termometer Kastrull 
    Mjölk Varor att pröva: protein, filmjölk, buljong, uppblött gelatin, bröd, saliv Ättika 24% Melittafilter med tratt Provrör eller kryddburk Lättmjölk Vispgrädde 
    FÖRSÖK I: Hur man påvisar protein med koppar. 
    Steg A: Dela ett ägg i vita och gula. 
    Steg B: Tag en tesked av äggvitan i ett litet plastglas. 
    Steg C: Häll i 1 kryddmått av lösning A och 1 kryddmått av lösning B. Rör om! Vilken färg får blandningen? 
    FÖRSÖK II: Koka äggvita. 
    Steg A: Tag 1 matsked äggvita i ett provrör/kryddburk. Sätt i en termometer (som kan visa upp till +100oC). 
    Steg B: Värm provröret/kryddburken i kokande vatten i kastrull på spisen. Vid vilken temperatur stelnar äggvitan? 
    FÖRSÖK III: Testa flera matvaror Steg A: Häll i 1 matsked mjölk i ett litet plastglas. 
    Steg B: Häll i 1 kryddmått av lösning A och 1 kryddmått av lösning B. Rör om. Vilken färg får lösningen? Innehåller mjölk protein? 
    Steg C: Pröva andra varor på samma sätt, se materiallistan. Vilka innehåller protein?
    FÖRSÖK IV: Vad är gelatin? Steg A: Blöt upp ett blad gelatin i litet vatten. 
    Steg B: Lägg det blöta sladdriga gelatinet och 1 matsked vatten i ett plastglas och håll det i hett vatten. Rör om tills alla klumpar har försvunnit. 
    Steg C: Häll några droppar av lösningen i ett litet plastglas och pröva om det innehåller protein om du inte redan gjort det i försök III. Innehåller gelatin protein? 
    Steg D: Ställ glaset med resten av lösningen att svalna (i kylskåp så går det fort). Vad händer med gelatinlösningen när den blir kall? 
    FÖRSÖK V: Varifrån kommer ost och mesost? 
    Steg A: Blanda 1⁄2 dl mjölk med 1 tesked ättika i ett glas. Rör om några minuter. Hur ser blandningen ut? 
    Steg B: Filtrera genom Melittafilter. Samla upp vätskan som rinner igenom i ett glas. Hur ser vätskan ut? 
    Steg C: Pröva som tidigare om den vita massan i filtret innehåller protein. Gör den det? 
    Steg D: Tag 1 matsked av vätskan som runnit igenom i ett provrör. Häll i 1 tesked av lösning A och 1 tesked av lösning B. Vilken färg får lösningen? 
    Steg E: Värm provröret några minuter i kokande vatten. Vilken färg får lösningen nu? Innehåller lösningen socker? 
    FÖRSÖK VI: Vi tillverkar filmjölk 
    Steg A: Blanda 1⁄2 dl lättmjölk och 1 tesked vispgrädde i ett plastglas. 
    Steg B: Värm i kokande vatten tills mjölken nästan kokar. 
    Steg C: Kyl glaset i kallt vatten till rumstemperatur. 
    Steg D: Rör i 1⁄2 tesked filmjölk. Låt stå till nästa dag. Hur ser blandningen i glaset ut nästa dag? Hur smakar den?

    Läraren har inget överseende alls. 
    Vad ska jag göra? 
    Vore otroligt tacksam för all hjälp!
  • Svar på tråden HJÄLP! Ni som läst Naturkunskap B på Hermods, behöver er hjälp
  • SilverWoman

    tyvärr så är det så när man pluggar. Du måste nog göra laborationer för att få ett godkänt betyg enligt krav från skollagen. Distansstudier kan medföra kostnader.

  • SilverWoman

    du kan också fråga dina vänner om någon har t.ex. potatismjöl, ägg eller annat som du inte har i den mängd du behöver för laborationen

Svar på tråden HJÄLP! Ni som läst Naturkunskap B på Hermods, behöver er hjälp