Födelsedagstårta vs. mjölk- och äggallergi?
Har ni några bra tips på recept på tårta som passar en som är allergisk mot både mjölk och ägg?
Har ni några bra tips på recept på tårta som passar en som är allergisk mot både mjölk och ägg?
Som min unge då. Det är egentligen inte svårt att byta ut mot mjölk och äggfritt, tricket är att få tårtan att hålla ihop. Lättast är att inte baka en hög kaka och sedan dela utan att baka önskat antal låga kakor istället. Så låt oss säga att du vill ha "vanlig" tårtbotten(typ sockerkaka). Då utesluter du helt enkelt ägget, tillsätter lite mer vätska, har i mer bakpulver och lite potatismjöl. Mjölk utesluter du lättast genom att köpa soja- eller havreprodukter.
När jag stöter på sånt så gör jag det lätt för mig och gör glasstårta eller - buffe istället.
Jag bakar egen tårtbotten
6 dl mjöl
2dl socker
4 tsk bakpulver
4tsk vaniljsocker
2 dl rapsolja el 200 g marg.
Ca 2-3 dl vatten, tills smeten känns bra, inte rinnig men inte tjock, skall bilda lite mönster när man rör om.
200 gr i ca 35 min
Sedan delar jag botten i tre, ett lager med mosad banan och ett lager med chokladkräm. Köp sojagrädde till toppen eller gör ett glasyrtäcke med florsocker. Garnera!