• Äldre 6 Dec 10:00
    365575 visningar
    6259 svar
    -20 +6
    6259
    365575

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Från dagens ledare i DN

    www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vad-sa-du-gar-sverige-bra-det-kan-inte-stamma/

    Citat:
    "Enligt SCB har BNP/capita, alltså välståndet per person, stigit med hela 52 procent mellan 1993 och 2014, rensat för inflation. Under samma period ökade befolkningen med 1 miljon, från 8,7 till 9,7 miljoner."

    "
    Vi växer för närvarande snabbt och är som land rikare än någonsin. Vår välståndsutveckling de senaste decennierna överträffar alla förväntningar. Statsskulden är låg i ett internationellt perspektiv."

    Ni som tjatar om att invandringen får Sverige att gå under, läs och begrunda

  • Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna
  • Äldre 18 Apr 16:16
    +1
    Flash Gordon skrev 2016-04-18 10:03:25 följande:
    Blir ju ingen skillnad i praktiken.

    Det går fortfarande utför från 2014 när det samtidigt påstås att Sverige "går bättre än på decennier".

    Går Sverige "bättre än på decennier" kan man åtminstone förvänta sig en förbättring, tycker jag.
    Du borde hänga med i vad det är som går bra. Det som brukar lyftas fram är att den svenska exporten går bra, inhemsk efterfrågan är hög, sysselsättningsgraden ökar, arbetslösheten minskar, BNP ökar (liksom BNP/capita).

    Att Sverige inom några år står inför en del utmaningar med att få nyanlända i arbete är känt av de flesta. Jag tycker att det mest intressanta är att den del av befolkningen som är beroende av bidrag bedöms hållas på en relativt stabil nivå fram till 2020 trots alla nyanlända som kommit till Sverige det senaste året.
  • Äldre 18 Apr 22:01

    Det är uppblåsta siffror...
    En käftsmäll till TS!!

    www.expressen.se/debatt/svensk-ekonomin-visar-pa-dodsandning/

  • Äldre 19 Apr 00:25
    Gung Ho skrev 2016-04-18 22:01:48 följande:

    Det är uppblåsta siffror...
    En käftsmäll till TS!!

    www.expressen.se/debatt/svensk-ekonomin-visar-pa-dodsandning/


    Artikelförfattarna oroar sig för att Sveriges statsbudget kommer visa 0,5% i underskott. Ok jag håller med om att det inte är bra med underskott men med tanke på att Sveriges befolkning ökat så kraftigt under förra året så tycker jag att det är försvarbart. Alternativet är offentliga besparingar (som kommer drabba de svagaste i samhället eller vård, skola, polisen, försvaret etc.) eller skattehöjningar och det tycker jag just nu är sämre alternativ.

    Jag läste också att moderaternas skuggbudget som presenterades i förra veckan beräknas visa underskott så en alliansregering skulle inte leda till någon större skillnad sett till budgetunderskott.


    Det är märkligt att artikelförfattarna inte kritiserar alliansregeringen för deras jobbskatteavdrag som varje år kostade staten 70 miljarder samtidigt som statens budget visade underskott år 2009, 2011, 2012, 2013 och 2014. Jag menar att om det nu är så viktigt med att statens budget visar går i balans eller visar överskott så borde alliansens oansvariga agerande lyftas fram i ljuset?


    Artikelförfattarna påstår att Sverige sett till befolkningsökningen går mot nolltillväxt avseende BNP per person. Det stämmer inte. Enligt Konjunkturinstitutet beräknas Sverige ha positiv utveckling av BNP per capita varje år under perioden 2014-2020. Däremot har Sverige haft negativ utveckling av BNP per capita under den förra alliansregeringen (2008,2009 och 2012)


    Det är löjligt att försöka skrämmas med att påstå att många personer som kommer att leva på bidrag i någon form år 2020. Faktum är att Sveriges befolkning har ökat med mer än en miljon de senaste 10 åren och sett till storleken på befolkningen så är andelen personer som lever på någon typ av bidrag relativt kontant. 2010 levde 9,75% av befolkningen på någon typ av bidrag. 10 år senare, år 2020, beräknas 9,25 av befolkningen att leva på någon typ av bidrag.


    Artikelförfattarna är oroliga för att jobb försvinner från Sverige men faktum är att enligt konjunkturinstitutet så beräknas sysselsättningsgraden vara högre år 2020 än vad den var år 2014 och arbetslösheten beräknas vara lägre år 2020 än vad den var år 2014.


    Avslutningsvis så pekar artikelförfattarna på att SCB har redovisar statistik som visar på en minskad orderingång i februari men artikelförfattarna har tydligen missat att den svenska industrin får allt fler order och optimismen stiger. Det visar inköpschefsindex för mars månad.


     


    Behöver jag påpeka att avsändaren är Timbro?


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 19 Apr 10:27

    "Visst finns det orosmoln, men de hindrar inte solen från att skina på svensk ekonomi. Den slutsatsen drar kreditvärderingsinstitutet Moody's, som också ser ljust på Nordens företagsobligationsmarknad.


    Svenskarna verkar ha svårt att njuta av sin avundsvärda sits, med låg statsskuld och Europas högsta tillväxt efter Irland, konstaterar Michel Madelain global operativ chef på kreditvärderingsinstitutet Moody's Investor Services.


     Jag förvånas av den skepsis och oro jag möter när jag pratar med media och andra i Sverige. Sverige har lyckats med något ganska anmärkningsvärt, i termer av motståndskraft och tillväxtdynamik, säger han. Efter regeringens vårbudget bedömer Moody?s dessutom att Sveriges statsskuld sjunker snabbare än tidigare beräknat. Från 41,7 procent av BNP i år till 40,5 procent 2017. Många länder i Europa och världen skulle glädjas åt en tillväxt i nivå med Sveriges. Tillväxten har drivits av inhemsk konsumtion och investeringar, och vi ser inte att det avtar, fortsätter Michel Madelain. Sveriges tillväxttakt på dryga 4 procent i fjol väntas bli nästan lika hög i år, enligt finansdepartementet. Statsminister Stefan Löfven uttryckte nyligen sin frustration i Financial Times över att svenska väljare inte verkar att tiderna är goda och arbetslösheten sjunker. Euroländerna väntas som jämförelse växa med 1,5 procent, enligt IMF. Bara i Norden utklassar Sverige både Norge och Finland, som väntas växa med omkring 1 procent i år på grund av oljeprisfall respektive en tungrodd strukturkris. Rader av svenska kritiker varnar dock att svensk ekonomi tillfälligt dopats av rekordlåga räntor och förhöjda offentliga migrationsutgifter. Dopningspreparaten har samtidigt bieffekter: accelererande hushållsskulder respektive krympande krismarginaler i statsfinanserna. Det finns så klart risker. Husmarknaden oroar och hushållens skulder är höga, men det är de också i flera andra av grannländerna. I mindre grad kan också immigrationen vara en risk, om den hotar det politiska klimatet, säger Michel Madelain. Riskerna förtar inte Moody?s mycket positiva syn på svensk ekonomi, betonar han. Svensk ekonomi är spänstig och diversifierad. Sverige har också visat varsamhet med de offentliga finanserna. Vid sidan av stater sätter Moody?s kreditbetyg även på företag, som vill hitta finansiärer via företagsobligationer. I dagarna öppnar institutet sitt första nordiska kontor i Stockholm. Vi ville ha en bättre plattform i Norden. Världen över vill vi som företag flytta geografiskt lite närmare obligationsutgivare och investerare. Men tajmingen är inte den bästa. Utgivningen av nya företagsobligationer krympte med dryga 60 procent under första kvartalet i år, jämfört med ett år tidigare. Investeringsras i Norges oljesektor, generellt svalare intresse från investerare och massiva volymer av återfinansiering under de senaste åren förklarar utvecklingen enligt Moody?s egen analys. Men mycket av den här utvecklingen är cyklisk. Finansieringsbehoven kommer tillbaka med förbättrad ekonomi och det är därför vi vill vara mer aktiva i Norden, säger Michel Madelain."

    Källa: Dagens industri: 
    www.di.se/artiklar/2016/4/18/moodys-svenskarnas-oro-forvanar-1/


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 21 Apr 10:25
    KillBill skrev 2016-04-19 10:27:12 följande:

    "Visst finns det orosmoln, men de hindrar inte solen från att skina på svensk ekonomi. Den slutsatsen drar kreditvärderingsinstitutet Moody's, som också ser ljust på Nordens företagsobligationsmarknad.


    Svenskarna verkar ha svårt att njuta av sin avundsvärda sits, med låg statsskuld och Europas högsta tillväxt efter Irland, konstaterar Michel Madelain global operativ chef på kreditvärderingsinstitutet Moody's Investor Services.


     Jag förvånas av den skepsis och oro jag möter när jag pratar med media och andra i Sverige. Sverige har lyckats med något ganska anmärkningsvärt, i termer av motståndskraft och tillväxtdynamik, säger han. Efter regeringens vårbudget bedömer Moodys dessutom att Sveriges statsskuld sjunker snabbare än tidigare beräknat. Från 41,7 procent av BNP i år till 40,5 procent 2017. Många länder i Europa och världen skulle glädjas åt en tillväxt i nivå med Sveriges. Tillväxten har drivits av inhemsk konsumtion och investeringar, och vi ser inte att det avtar, fortsätter Michel Madelain. Sveriges tillväxttakt på dryga 4 procent i fjol väntas bli nästan lika hög i år, enligt finansdepartementet. Statsminister Stefan Löfven uttryckte nyligen sin frustration i Financial Times över att svenska väljare inte verkar att tiderna är goda och arbetslösheten sjunker. Euroländerna väntas som jämförelse växa med 1,5 procent, enligt IMF. Bara i Norden utklassar Sverige både Norge och Finland, som väntas växa med omkring 1 procent i år på grund av oljeprisfall respektive en tungrodd strukturkris. Rader av svenska kritiker varnar dock att svensk ekonomi tillfälligt dopats av rekordlåga räntor och förhöjda offentliga migrationsutgifter. Dopningspreparaten har samtidigt bieffekter: accelererande hushållsskulder respektive krympande krismarginaler i statsfinanserna. Det finns så klart risker. Husmarknaden oroar och hushållens skulder är höga, men det är de också i flera andra av grannländerna. I mindre grad kan också immigrationen vara en risk, om den hotar det politiska klimatet, säger Michel Madelain. Riskerna förtar inte Moodys mycket positiva syn på svensk ekonomi, betonar han. Svensk ekonomi är spänstig och diversifierad. Sverige har också visat varsamhet med de offentliga finanserna. Vid sidan av stater sätter Moodys kreditbetyg även på företag, som vill hitta finansiärer via företagsobligationer. I dagarna öppnar institutet sitt första nordiska kontor i Stockholm. Vi ville ha en bättre plattform i Norden. Världen över vill vi som företag flytta geografiskt lite närmare obligationsutgivare och investerare. Men tajmingen är inte den bästa. Utgivningen av nya företagsobligationer krympte med dryga 60 procent under första kvartalet i år, jämfört med ett år tidigare. Investeringsras i Norges oljesektor, generellt svalare intresse från investerare och massiva volymer av återfinansiering under de senaste åren förklarar utvecklingen enligt Moodys egen analys. Men mycket av den här utvecklingen är cyklisk. Finansieringsbehoven kommer tillbaka med förbättrad ekonomi och det är därför vi vill vara mer aktiva i Norden, säger Michel Madelain."

    Källa: Dagens industri: www.di.se/artiklar/2016/4/18/moodys-svenskarn.../


     


    Att Sverige går urstarkt tar tid att få svenska folket att inse, speciellt när lobbismen om det motsatta är så massiv från högerextremisterna, men insikten kommer, var så säker.
    Och när vi vet att endast 0.8% av den över 4% starka tillväxten beror på invandringen, så kommer även svenskarna med tiden att inse, att Sverige just nu sköts på ett ur ekonomiskt sunpunkt sett, alldeles förträffligt sätt av våra företag och makthavare.

    Det viktiga nu, är att göra allt för att det possitiva ska hålla i sig så länge det bara går, för det kommer som alltid sämre tider efter dom goda...
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Blue Cross
    Äldre 21 Apr 13:09
    KillBill skrev 2016-04-19 00:25:38 följande:

    Artikelförfattarna oroar sig för att Sveriges statsbudget kommer visa 0,5% i underskott. Ok jag håller med om att det inte är bra med underskott men med tanke på att Sveriges befolkning ökat så kraftigt under förra året så tycker jag att det är försvarbart.


    Fast en befolkningsökning i sig är inte nödvändigtvis problematisk utan problemet är vilka det är som utgör befolkningsökningen.
    Det är knappast så att en invandring av 1.000.000 Sydkoreaner och Japaner med eftergymnasial utbildning skulle utgöra något större hot mot Sveriges ekonomi utan problemet är att merparten av asylinvandrarna från tredje världen som kommer hit förutspås hamna i ett långvarigt "utanförskap" där de knappt producerar något men konsumerar desto mer.

    Kvantitet framför kvalitet må ha varit en bra strategi vad avsåg sovjetisk stridsvagnsproduktion under andra världskriget,men är ett mindre lyckat koncept när det ska utgöra grunden för nutida svensk invandringspolitik.
    KillBill skrev 2016-04-19 00:25:38 följande:

    Artikelförfattarna påstår att Sverige sett till befolkningsökningen går mot nolltillväxt avseende BNP per person. Det stämmer inte. Enligt Konjunkturinstitutet beräknas Sverige ha positiv utveckling av BNP per capita varje år under perioden 2014-2020. Däremot har Sverige haft negativ utveckling av BNP per capita under den förra alliansregeringen (2008,2009 och 2012)


    Återigen:
    BNP visar hur mycket som produceras och inte vilken samhällsnytta eller välståndsökning det leder till.
    Att producera en asylbarack med kort livslängd och skyhögt pris per m2 må ge samma BNP tillväxt som att bygga ett större,gediget hus med betydligt längre livslängd och högre kvalitet,men genom att välja det förstnämnda så går man miste om fördelarna med det sistnämnda utan att egentligen tjäna något (BNP tillväxten förblir dock densamma).

    en.wikipedia.org/wiki/Opportunity_cost

     




  • Äldre 21 Apr 14:15
    KillBill skrev 2016-04-18 16:16:12 följande:
    Jag tycker att det mest intressanta är att den del av befolkningen som är beroende av bidrag bedöms hållas på en relativt stabil nivå fram till 2020 ...
    Ja, det är väl lite intressant.

    Att det inte antas blir någon förbättring utan tvärtom en försämring trots vad som påstås om hur bra det går.
  • Äldre 21 Apr 14:42
    Blue Cross skrev 2016-04-21 13:09:26 följande:
    Fast en befolkningsökning i sig är inte nödvändigtvis problematisk utan problemet är vilka det är som utgör befolkningsökningen.
    Det är knappast så att en invandring av 1.000.000 Sydkoreaner och Japaner med eftergymnasial utbildning skulle utgöra något större hot mot Sveriges ekonomi utan problemet är att merparten av asylinvandrarna från tredje världen som kommer hit förutspås hamna i ett långvarigt "utanförskap" där de knappt producerar något men konsumerar desto mer.

    Kvantitet framför kvalitet må ha varit en bra strategi vad avsåg sovjetisk stridsvagnsproduktion under andra världskriget,men är ett mindre lyckat koncept när det ska utgöra grunden för nutida svensk invandringspolitik.
    Återigen:
    BNP visar hur mycket som produceras och inte vilken samhällsnytta eller välståndsökning det leder till.
    Att producera en asylbarack med kort livslängd och skyhögt pris per m2 må ge samma BNP tillväxt som att bygga ett större,gediget hus med betydligt längre livslängd och högre kvalitet,men genom att välja det förstnämnda så går man miste om fördelarna med det sistnämnda utan att egentligen tjäna något (BNP tillväxten förblir dock densamma).

    en.wikipedia.org/wiki/Opportunity_cost

     




    Som sagt, endast 0.8% av tillväxten beror på invandringen...
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Äldre 21 Apr 17:44
    Flash Gordon skrev 2016-04-21 14:15:03 följande:
    Ja, det är väl lite intressant.

    Att det inte antas blir någon förbättring utan tvärtom en försämring trots vad som påstås om hur bra det går.
    Vi pratar tiondelar av en procent. Sett till det historiskt stora flyktingmottagandet är det en bra siffra som möjliggjorts av den högkonjunktur som Sverige befinner sig i.
  • Äldre 21 Apr 18:05
    Blue Cross skrev 2016-04-21 13:09:26 följande:
    Fast en befolkningsökning i sig är inte nödvändigtvis problematisk utan problemet är vilka det är som utgör befolkningsökningen.
    Det är knappast så att en invandring av 1.000.000 Sydkoreaner och Japaner med eftergymnasial utbildning skulle utgöra något större hot mot Sveriges ekonomi utan problemet är att merparten av asylinvandrarna från tredje världen som kommer hit förutspås hamna i ett långvarigt "utanförskap" där de knappt producerar något men konsumerar desto mer.

    Kvantitet framför kvalitet må ha varit en bra strategi vad avsåg sovjetisk stridsvagnsproduktion under andra världskriget,men är ett mindre lyckat koncept när det ska utgöra grunden för nutida svensk invandringspolitik.
    KillBill skrev 2016-04-19 00:25:38 följande:

    Artikelförfattarna påstår att Sverige sett till befolkningsökningen går mot nolltillväxt avseende BNP per person. Det stämmer inte. Enligt Konjunkturinstitutet beräknas Sverige ha positiv utveckling av BNP per capita varje år under perioden 2014-2020. Däremot har Sverige haft negativ utveckling av BNP per capita under den förra alliansregeringen (2008,2009 och 2012)


    Återigen:
    BNP visar hur mycket som produceras och inte vilken samhällsnytta eller välståndsökning det leder till.
    Att producera en asylbarack med kort livslängd och skyhögt pris per m2 må ge samma BNP tillväxt som att bygga ett större,gediget hus med betydligt längre livslängd och högre kvalitet,men genom att välja det förstnämnda så går man miste om fördelarna med det sistnämnda utan att egentligen tjäna något (BNP tillväxten förblir dock densamma).

    en.wikipedia.org/wiki/Opportunity_cost

     




    Jag pratar om BNP/capita.

    Hur ett lands BNP/capita utvecklar sig är det mest vedertagna nyckeltalet för att att mäta välståndsutvecklingen.

    Har du förslag på något annat nyckeltal som du tycker är bättre för att värdera välståndsutvecklingen?

    Sveriges BNP/capita bedöms utvecklas mycket bättre under perioden 2014-2020 än under perioden 2007-2014 dessutom kommer förmodligen Sveriges BNP/Capita utvecklas starkare under perioden 2014-2020 än många länder i vår omvärld.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna