• Äldre 11 Aug 07:40
    84253 visningar
    1112 svar
    +3
    1112
    84253

    Vad är bra med mångkultur?

    Först så måste jag göra 3 saker tydliga:
    1 - Alla människor har ett okränkbart människovärde som i alla fall vid födseln är lika. Med stigande ålder kan ju alla individer, oavsett ursprung, agera så att hans/hennes människovärde minskar, men det är ju undantag. Alla människor förtjänar respekt och "en andra chans" just bara för att de är människor.
    2 - Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan.
    3 - Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg.

    Den politiskt korrekta människan i dagens Sverige ska hylla mångkultur, men handen på hjärtat - Är det bra?

    Det finns ju massor av kulturella uttryck (se punkt 2 ovan) som jag tror att alla normala Svenskar anser är odiskutabelt elände, så som t.ex hedersvåld, tvångsgifte och könsstympning. Och av all världens konflikter så har nästan alla sin grund i motsättningar mellan folk av olika kulturer eller religioner.

    Är det då rätt att "odla" grunden för dessa motsättningar? Jag tänker att grunden för att upprätthålla kulturella skillnader är:
    - Religiösa friskolor.
    - Nybyggnation av religiösa byggnader med karaktäristisk arkitektur (det gäller naturligtvis alla religioner).
    - Hemspråksundervisning. Kanske inget som odlar motsättningar, men de som känner att de vill bevara språket som de pratar hemma kan sköta den biten själva- Tid och pengar måste i första hand gå till att lära nya Svenskar Svenska. Goda kunskaper i Svenska bidrar till att minska klyftan mellan människor (och därmed kulturer).

    Men jag kanske är helt ute och cyklar, för mångkultur kanske är bra. Jag kan dock inte se någon annan otvivelaktig fördel än att vi får hit en massa bra matkultur. Allt annat är flummigt PK-jidder i mina öron. Men finns det något riktigt positivt med mångkultur? Vad kan vi lägga i den positiva vågskålen när den negativa är fylld med tiggeri, homofobi, kvinnoförtryck och lättkränkthet mm? 

  • Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?
  • Äldre 4 Oct 14:05
    #61
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 12:52:35 följande:

    * Inte direkt sant faktiskt - när Sverige gick över till att bli ett rikt industriland så krävdes det rätt mycket flyktingar.


    Fel. Vi importerade arbetskraft från bland annat Italien och Grekland på 50- och 60-talen. Det var inte flyktingar utan arbetskraftsinvandring.
  • zooloo­k1
    Äldre 4 Oct 14:14
    #62
    Fåttnog skrev 2016-10-04 13:59:19 följande:
    Men vad jag förstår känner sig judar trakasserade i många länder nu i Europa och så också i Sverige nu när mångkultur är kommen.
    Antar att du syftar på antisemitismen hos muslimska grupper här. Det är en piss i havet jämfört med situationen för judar i Ungen och Polen där nationalism och populism slagit grepp om politiken.
  • zooloo­k1
    Äldre 4 Oct 14:16
    #63
    K Kalle skrev 2016-10-04 14:03:29 följande:
    Jag undrar i mitt stilla sinne om folk från Irak och Somalia är lika intresserade av mångkultur. Skulle inte tro det.
    Du tänker dig att ett mångkulturellt samhälle borde bestå av etniska grupper som är speciellt intresserade av mångkultur, eller?
  • Äldre 4 Oct 14:45
    #64
    zoolook1 skrev 2016-10-04 14:16:28 följande:
    Du tänker dig att ett mångkulturellt samhälle borde bestå av etniska grupper som är speciellt intresserade av mångkultur, eller?
    Eeeh, nej...

    Det funkar ju inte så bra om vissa i landet är för mångkultur medan andra grupper bara tycker att den egna kulturen är viktig. En far som hotar sin dotter med mord om hon gifter sig med en svensk man är väl knappast en anhängare av mångkultur till exempel.
  • Äldre 4 Oct 14:53
    #65
    +1
    K Kalle skrev 2016-10-04 10:33:15 följande:
    Inte om man ska skriva vattentäta kontrakt och förhandla - men då är det oftast tyska och franska som gäller. Inte så ofta persiska.
    Va??? Fattar inte vad du ville säga. Jätteoftast funkar det på Engelska (så är det ju bara) men det är klart att ibland funkar det bäst på Grekiska.
  • Äldre 4 Oct 14:55
    #66
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 13:00:53 följande:

    Absolut, KAN kan den, men det är fördelaktigt med någon som kan det lokala språket. Det impar mer med någon som faktiskt har koll, än med någon som hankar sig fram på engelska. Detta inte minst då språk faktiskt inte är helt utbytbara.

    Här är en forskare som just pratar om detta (bland annat):


    urplay.se/program/196658-ur-samtiden-kunskape...


    Jo, det är klart att det kan vara en fördel i vissa fall, det fattar jag också, men fördelen väger väldigt lätt sett i det stora perspektivet.
  • zooloo­k1
    Äldre 4 Oct 15:01
    #67
    K Kalle skrev 2016-10-04 14:45:08 följande:
    Eeeh, nej...

    Det funkar ju inte så bra om vissa i landet är för mångkultur medan andra grupper bara tycker att den egna kulturen är viktig. En far som hotar sin dotter med mord om hon gifter sig med en svensk man är väl knappast en anhängare av mångkultur till exempel.
    I USA är det inte det minsta kontroversiellt att man håller sig inom den egna folkgruppen och väntar sig att ens barn ska göra det också. I Sverige blir det en jättegrej om de som kommer hi inte vill gifta sig svenskt och vi spetsar till det med att blåsa upp enskilda händelser för att svartmåla en folkgrupp.
    Vi har en del av lära av den nordamerikanska mångkulturalismen. Det är en mer kosmopolitisk inställning. Man rangordnar inte kulturerna i civiliserade/primitiva.

  • Äldre 4 Oct 15:18
    #68
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 12:52:35 följande:

    * Inte direkt sant faktiskt - när Sverige gick över till att bli ett rikt industriland så krävdes det rätt mycket flyktingar. Sverige var befolkningsmässigt magert, med en miljon ur en redan liten befolkning som flytt till "amerikat" inte ens hundra år tidigare. Det är tvärtom just med invandring och flyktingvågor som Sverige blev starkt - Sverige mottog många från Finland, från Ungern (både under världskriget tack vare Wallenberg och senare under revolten -56) och från många andra länder. Detta bidrog till ett entreprenörskap och till internationella kontakter.


    Sedan ska vi inte glömma att Sverige faktiskt inte var monokulturellt ens innan dess - judar, romer, samer, vallonättlingar, finskar - det fanns många folkslag i Sverige, och då generaliserar jag och räknar inte de många kulturer som rymms inom det som kallas svenskt, med gutar, norrlänningar, dalmasar, värmlänningar, jämtar, göteborgare etc.

    * Det finns inget tvivel om att mångkultur skapar handel. Det finns ingen efterfrågan på sådant som folk inte vet finns - innan indier startade indiska restauranger visste ingen att de ville ha indisk mat. Samma sak med grekisk, japansk, kinesisk, mongolsk, persisk, eritreansk etc etc etc. Tillgången skapade efterfrågan, helt enkelt. Och med det har också många specialistbutiker skapats, butiker som säljer just asiatiska matvaror, olika sorters teer, näröppetbutiker som säljer importerade varor från världens alla hörn... sådant fanns inte förr, och kunde inte finnas eftersom ingen visste att de fanns. Kaffet kom ju till Sverige via Karl XII, som lärde sig sedvänjan i Turkiet. Ingen i Sverige visste om att det fanns, och efterfrågan existerade därför inte innan tillgången presenterades. Detta gäller förstås inte bara matvaror, utan också mycket annat.

    * Nej. Engelska är lingua franca, men om du får ett handelsbesök från, säg, Polen eller Iran, är det inte trevligare om personen som kommer för att undersöka handel med ditt företag faktiskt kan svenska flytande, och vet hur att föra sig i Sverige? Minskar inte risken för missförstånd och onödiga misstag med det? Det finns skäl till att företag som har koll söker folk som har lite annan bakgrund, just av de skälen.

    * Rinkebys rykte är massivt överdrivet. Jag bor inte så långt därifrån, och har gjort det praktiskt taget hela mitt liv. Jag säger inte att det inte finns problem, det finns det, men det är inte på den nivå som en del försöker göra gällande. Problemen är dessutom sociala - de hade troligen funnits även om området varit ursvenskt och fyllt till bredden med blonda och blåögda. När jag var fjortis var problemen inte lika illa, men de fanns - folk slogs, bråkade, söp och betedde sig illa, och då var det ursvenskar och finnar som stod för problemen.


    Tänk så här: långtifrån alla invandrare bor i sådana områden. De framgångsrika flyttar till finare områden, och där finns sällan de här problemen, alltså beror inte problemen på att det är invandrare som bor där, utan på just sociala omständigheter.


    Jo, från 50-talet och framåt är vi ordentligt mångkulturella, men det samhälle som byggde upp mycket av det jag pekade på kan du knappast säga präglas av nyss inkorporerad mångkultur. Har dessutom inte någon känsla av att efterkrigstidens invandring bidragit i någon större omfattning till det jag exemplifierade med. ...och nej, Svensk kultur har aldrig varit en monokultur, och Skansen är ett bra bevis på det.

    Att mångkultur skapar handel är det nog ingen som tvivlar på, men den handeln tillfredsställer ju till 95% bara de människor som kommer med den nya kulturen. Inget hejdlöst utvecklande för den befintliga kulturen alltså. Dessutom ger den ju knappast så stora exportinkomster. De stora exportinkomsterna har dessutom till stor del sin grund i gammal Svensk teknologi (SKF, Volvo, Ericsson, Asea osv).

    ...och vad det gäller Rinkebys rykte så är det absolut så att det är oförtjänt dåligt, och visst är problematiken där ett större socialt problem än invandrarproblem (för vi har haft utslagna människor och bråkstakar i alla tider), men faktum kvarstår - stenkastning mot räddningspersonal och hedersmord på småflickor (och en del annat) är något som definitivt har kommit med mångkulturen.
  • Äldre 4 Oct 15:30
    #69
    Farfallos skrev 2016-10-04 14:53:24 följande:
    Va??? Fattar inte vad du ville säga. Jätteoftast funkar det på Engelska (så är det ju bara) men det är klart att ibland funkar det bäst på Grekiska.
    Det spelar ingen roll. Jag håller med dig i stort. Jag anser att det är väldigt viktigt med språkkunskaper, men det är sällan det hänger 100% på det och särskilt inte när det gäller exempelvis persiska.
  • Äldre 4 Oct 15:32
    #70
    +1
    zoolook1 skrev 2016-10-04 15:01:38 följande:
    I USA är det inte det minsta kontroversiellt att man håller sig inom den egna folkgruppen och väntar sig att ens barn ska göra det också. I Sverige blir det en jättegrej om de som kommer hi inte vill gifta sig svenskt och vi spetsar till det med att blåsa upp enskilda händelser för att svartmåla en folkgrupp.
    Vi har en del av lära av den nordamerikanska mångkulturalismen. Det är en mer kosmopolitisk inställning. Man rangordnar inte kulturerna i civiliserade/primitiva.
    Dvs, inte mångkultur utan kulturella enklaver. Om det är kulturella enklaver man vill ha ska man säga det, och inte mångkultur... och jag tror inte att dottern i mitt fall är lika mycket emot mångkultur som sin far. I Sverige ska svenska lagar gälla, för ALLA.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?