• skåneflicka

    Barnrum autism/adhd

    Ni som har barn med adhd/autism- hur inreder ni deras rum? Min dotter, 8 år, har ett litet rum som det alltid är kaos i. Hon mår bäst av ordning och reda men klarar inte av att plocka undan efter sig. Har ni några tips? Hur ska man tänka?

  • Svar på tråden Barnrum autism/adhd
  • molly11

    Vi köpte hyllor från Ikea med såna där fack där man kan köra in tyglådor. I en låda är det målarböcker, Ritpapper, pennor, linjaler, pysselböcker och målarfärg i. I en annan lego. I en annan dockor och dockkläder. I en annan pussel, pyssel, spel osv. På hyllor och byråar är det avskalat men står nån nalle och en tavla på ena. En lampa och smyckeskrin på en annan. Ett datorbord och stol och en stor svart anslagstavla på väggen bakom. Relativt avskalat och lätt att städa när hon vet vart sakerna ska vara. Även om det ibland är kaos i lådorna så syns det inte när lådan är inskjuten. Min dotter har svår adhd och vill gärna ha ordning säger hon men märker att det är mest för ögonens skull. Hon skiter farligt i att det är kaos i lådorna bara det ser rent och städat ut.

  • skåneflicka

    Vi har en expedithylla (den som nu heter Kallax) med tyglådor, men tycker de är svåra att märka. Hade varit bra med bilder på lådorna....

  • molly11
    skåneflicka skrev 2017-12-25 18:36:27 följande:

    Vi har en expedithylla (den som nu heter Kallax) med tyglådor, men tycker de är svåra att märka. Hade varit bra med bilder på lådorna....


    Karborreband dubbelhäftande eller som man syr fast är bra, fins på Biltema för billig peng. Printa ur bilder och sätt fast:). Kanske fungerar med magneter också.
  • Mascaraklumpar

    Detta har hjälpt oss en del:
    *Massor med förvaring. Både stora och små lådor och hyllor för böcker och sådant som inte får plats i lådorna.
    *Max två sortes leksaker framme på samma gång. Är två sorter framtagna (t.ex. om han håller på att bygga en legomodell men vill ta en paus och hålla på med något annat) så ska den sak han inte använder förvaras på en speciell hylla i rummet, så att sakerna inte blandas ihop.
    *Alla möbler i rummet saknar ben och därmed kan inget hamna under dem. Det finns heller inga mattor eller något annat på golvet där exempelvis lego kan gömma sig (eller gömmas) vid byte av leksakssort. 
    *Fasta rutiner för städning, exempelvis plocka undan varje kväll kl. 21 och dammsuga varje lördag kl. 10.

  • skåneflicka

    Idag har jag städat och märkt upp lådorna med bilder. Även plockat undan en del småsaker som bara flyter omkring.

Svar på tråden Barnrum autism/adhd