• Äldre 27 Mar 19:39
    1886 visningar
    7 svar
    7
    1886

    Födelsebevis dödsbevis

    Jag födde ett LEVANDE foster i vecka 20+4.

    Fick inget födelsebevis och inget dödsbevis för mitt barn.

    Sjukhuset menar att fostret föddes för tidigt för att födelse och dödsbevis skulle utfärdas, men jag menar att barnet ska ha rätt till födelsebevis och dödsbevis eftersom fostret kom ut med tydliga livstecken. Har sjukhuset gjort rätt?

    Fördelen med födelsebevis och dödsbevis blir att jag och min sambo kan få ut 10 dagars tillfällig föräldrapenningen. Vi blev istället sjukskrivna.

    Hur tolkar ni folkbokföringslagen?

    (Kopierat från Regeringskansliets rättsdatabaser)

    24 § Ett barns födelse ska anmälas till Skatteverket om barnet föds inom landet. Detsamma gäller om barnet föds utom landet och ska folkbokföras enligt 2 § andra stycket.

    Föds barnet på ett sjukhus eller enskilt sjukhem ska inrättningen göra anmälan. Om en barnmorska hjälper till vid födelsen i annat fall, ska hon göra födelseanmälan. Anmälan ska göras så snart som möjligt.

    I andra fall ska barnets vårdnadshavare göra anmälan inom en månad från födelsen.

    Anmälan enligt första stycket ska göras för en nyfödd, som efter födelsen andats eller visat något annat livstecken, samt dödfödd som avlidit efter utgången av tjugoandra havandeskapsveckan. Lag (2013:380).

    Hur ska jag anmäla om sjukhuset har gjort fel?

  • Svar på tråden Födelsebevis dödsbevis
  • Anonym (.)
    Äldre 27 Mar 19:50
    #1

    Det är inget barn utan just ett foster. Man utfärdar bara födelse/dödsbevis till barn/vuxna.

  • Anonym (Ttyvä­rr)
    Äldre 27 Mar 20:46
    #2
    Anonym (.) skrev 2019-03-27 19:50:40 följande:

    Det är inget barn utan just ett foster. Man utfärdar bara födelse/dödsbevis till barn/vuxna.


    Ja tyvärr är det så, därför sjukhuset håller på det de säger. Lagen är grym. Tänk att man får abortera i den veckan du var när det hemska skedde.
  • Äldre 28 Mar 04:05
    #3

    Jag har jobbat på neonatal ett antal år och vi har diskuterat dessa fall mkt med våra neo läkare och de har förklarat fall som ditt såhär. Ett foster som föds före v 22+0 får inget dödsbevis för som du själv skrev är lagen sådan. De livstecken fostret uppvisar efter födseln tillskrivs som ?enbart reflexer? alltså inte bevis på liv.

    Tyvärr svårt och sorgligt när sådant här händer och jag beklagar det du varit med om och förlusten av ditt barn,för jag vet att det var din bebis och inte ett foster i ditt hjärta.

  • Äldre 28 Mar 10:20
    #4

    Jag har haft kontakt med en jurist ett antal dagar nu som gjort bedömningen att sjukhuset har tolkat lagtexten fel. Återkommer med fler svar.

  • Anonym (BM)
    Wed 8 May 2019 12:39
    #5
    Cartellino Rosso skrev 2019-03-28 10:20:04 följande:

    Jag har haft kontakt med en jurist ett antal dagar nu som gjort bedömningen att sjukhuset har tolkat lagtexten fel. Återkommer med fler svar.


    Hur går det?

    Föds det före v 22, räknas det inte som barn, folkbokförs inte. I så fall skulle vi ju bokföra senaborter. Vilka livstecken såg du? Så tidigt är det oftast spinala reflexer.
  • Anonym (.)
    Wed 8 May 2019 12:42
    #6

    Det låter hårt men det räknas inte som ett barn. Man får inte dödsbevis för ett foster, då det aldrig hade överlevt.

  • Anonym (hur)
    Thu 23 May 2019 06:35
    #7

    Hur orkar du lägga energi på detta? Det står tydligt i lagtexten att barn som föds före vecka 22 inte ska anmälas. Det betraktas som ett foster. Hade ni ingen vänta barn försäkring, eller personliga olycksfallsförsäkringar?

    Ta dig tid att sörja ist.

Svar på tråden Födelsebevis dödsbevis