• Sun 12 May 2019 16:23
    837 visningar
    12 svar
    12
    837

    Mousserande vin eller champagne?

    Föredrar ni mousserande vin eller champagne? Jag vet att de flesta kommer att säga champagne, men personligen tycker jag att det är väldigt liten skillnad och mousserande vin är betydligt mer prisvärd. Vad tycker ni? 

  • Svar på tråden Mousserande vin eller champagne?
  • Sun 12 May 2019 16:31
    #1

    Jag tycker inte det är liten skillnad. Jämför du en champagne och t ex en prosecco så har du en helt annan komplexitet. Tillverkningsmetoden på champagne ger helt andra aromer som smör, kex medan en prosecco mest smakar päron och melon.

    Metoden puttar upp priset då det är en helt annat hantverk.

    Ska jag ha stor fest väljer jag alla gånger ett billigare bubbel som är lite mer lättdrucket. I mindre sällskap njuter jag hellre av en champagne.

    För min del gör med andra tillfället vad jag väljer.

  • Sun 12 May 2019 16:34
    #2

    Men alltså, champagne ÄR ju ett mousserat vin... Som kommer från Champagne i Frankrike. Lite som att fråga vad man föredrar mest mellan en Marabou eller en mjölkchoklad.

  • Sun 12 May 2019 16:53
    #3

    Champagne är ett mousserande vin från champagne diatriktet i Frankrike. Ett mousserande vin tillverkat på samma sätt på annan ort heter annat för att den inte e tillverkad i distriktet.

    Lite som cava e från Spanien å prosecco från Italiens. Sedan har varje tillverkare sin hemliga ingrediens som de tillsätter precis i slutet av tillverkningen för att ge just sitt vin de speciellt karaktär somnade vill ha.

    Mousserade viner är flaskjästa eller i tunna. Där tunnan/flaska ska rotera ett kvartsback per dag i minst 12 månader innan de kan kallas ett mousserande vin.

  • Sun 12 May 2019 17:02
    #4

    Säger som fler andra. Champagne är mousserande vin.

    Vad jag föredrar beror på sammanhanget. En varm sommardag föredrar jag prosecco eller cava. Men till nyår gärna något franskt mousserande.

    Priset säger en del om skillnanden i smak, men det gäller alla typer av mousserande.

  • Sun 12 May 2019 17:03
    #5

    De gånger jag varit i champagne och druckit på plats och testat olika årgångar så har det varit överlägset. Man inser varför det inte "bara" är ett mousserande.

    Oftast kostar de champagne som faktiskt tar ut det extra lite mer även om det finns mousserande som sopar banan med enklare årgångar.

    Men den bästa kunskapen och druvorna är i champagne även om alla inte är bra eller prisvärda.

    Gillar du inte vin eller mousserande speciellt så är det nog skitsamma för 90% av sorterna.

  • Sun 12 May 2019 17:05
    #6
    Johanna1986 skrev 2019-05-12 16:53:47 följande:

    Champagne är ett mousserande vin från champagne diatriktet i Frankrike. Ett mousserande vin tillverkat på samma sätt på annan ort heter annat för att den inte e tillverkad i distriktet.

    Lite som cava e från Spanien å prosecco från Italiens. Sedan har varje tillverkare sin hemliga ingrediens som de tillsätter precis i slutet av tillverkningen för att ge just sitt vin de speciellt karaktär somnade vill ha.

    Mousserade viner är flaskjästa eller i tunna. Där tunnan/flaska ska rotera ett kvartsback per dag i minst 12 månader innan de kan kallas ett mousserande vin.


    Tillsätter hemlig ingrediens? Det kan du inte göra hursomhelst. Enda "smaksättning" är vad du väljer för jäststam. Man smaksätter inte vin. Aromer kommer från druvan, jäsning och lagring.
  • Sun 12 May 2019 17:18
    #7
    Johanna1986 skrev 2019-05-12 16:53:47 följande:

    Champagne är ett mousserande vin från champagne diatriktet i Frankrike. Ett mousserande vin tillverkat på samma sätt på annan ort heter annat för att den inte e tillverkad i distriktet.

    Lite som cava e från Spanien å prosecco från Italiens. Sedan har varje tillverkare sin hemliga ingrediens som de tillsätter precis i slutet av tillverkningen för att ge just sitt vin de speciellt karaktär somnade vill ha.

    Mousserade viner är flaskjästa eller i tunna. Där tunnan/flaska ska rotera ett kvartsback per dag i minst 12 månader innan de kan kallas ett mousserande vin.


    Remuage (vrida flaskan) tillämpas bara på de flaskjästa mousserande. Detta för att förflytta jästfällning ner i flaskhalsen inför degorgeringen. Detta görs i slutet utav lagringen på flaska och inte varje dag under 12 månader. Tiden skiftar beroende på typ av vin. Cava är jag ganska säker på är 9månader. Champagne 12 (36 månader vid årgångschampagne). Prosecco har ingen sådan lagstiftning vad jag vet.
  • Prakti­sk58
    Sun 12 May 2019 17:27
    #8

    Det jag föredrar beror på vem som betalar flaskan.

  • Sun 12 May 2019 17:37
    #9

    Är ju väldigt stor skillnad på mousserat vin och mousserat vin. Gillar inte alls de söta proseccos som finns i mängder. Bättre med de torrare tycker jag. Helst från Frankrike men det behöver inte vara champagne.

  • Sun 12 May 2019 19:13
    #10

    Gillar inte champagne så ...

  • Sun 12 May 2019 19:19
    #11
    Drottningen1970 skrev 2019-05-12 19:13:16 följande:

    Gillar inte champagne så ...


    Och det är helt ok det med.
  • Mon 13 May 2019 00:08
    #12

    Föredrar absolut torr prosecco. Tycker champagne har en fadd smak, inte lika friskt som prosecco.

Svar på tråden Mousserande vin eller champagne?