• Sat 14 Sep 2019 11:54
    3248 visningar
    24 svar
    24
    3248

    Hälsprickor i 4 år

    Jag är 21 år gammal. För fyra år sen började jag få häl sprickor. Utav ingen anledning alls. Sen dess har jag testat allt; medicinsk fotvård, alla olika krämer på marknaden, alla olika plåster & strumpor, filat för mycket filat för lite, smörjt smörjt smörjt, fotbad, kollat om jag har någon slags näringsbrist(har ingen), kollat om jag har diabetes (har inte), använder bara jympa dojor, har INGA andra tecken på Sjukdom. Jag får nya sprickor hela tiden, dom kommer - gör piss ont - läcker - och sen börjar det om (speciellt på höger foten, sker då och då på vänster). Vårdcentralen vill inte skicka vidare mig till hudvårdsspecialist för att ?häl sprickor? inte är en tillräckligt bra anledning. Alla säger att jag bara har vanliga hälsprickor och bör fortsätta använda krämer, fotbad, fila, smörja. Är det NÅGON som har varit med om liknande? Jag är helt utan hopp nu.

  • Svar på tråden Hälsprickor i 4 år
  • Sat 14 Sep 2019 13:34
    #1

    Testat Purelan? Inte det egentliga användningsområdet, men nåt fetare går ju inte hitta och det funkar suveränt mot spruckna bröstvårtor.

  • Sat 14 Sep 2019 14:20
    #2

    Nej inte just den men alla andra de ?fetaste? salvorna som finns på apoteket, de som även är fetare än idomin.... :/

  • Sat 14 Sep 2019 15:09
    #3
    +1

    Purelan är rent 100% fett. Testa- du har inget att förlora. Annars får du söka hjälp igen. Kanske går ringa hudkliniken direkt utan remiss?

  • Anonym (Barfo­ta)
    Sat 14 Sep 2019 16:54
    #4
    +1

    Vet inte om det är sant, men en del påstår att man lättare får hälsprickor om man går mycket barfota. Tanken är då att det torkar ut huden och det gäller kanske också om man alltid går barfota inomhus. Vet inte hur du brukar göra men jag avskyr att ha strumpor på mig inomhus så dom åker av direkt när jag tar av mig skorna, tycker det känns så varmt, svettigt och instängt med strumpor. Men jag kan tänka mig att huden behåller fukten bättre om man står ut med att alltid ha strumpor på sig även inomhus och inte bara när man har skor på sig. Då svettas man ju hela tiden lite mer om fötterna och det kanske hjälper huden att bli lite fuktigare så att problemen med hälsprickor då kanske minskar. Alla huskurer tå att testa. Skrattande

  • Sat 14 Sep 2019 16:58
    #5
    +1

    Jag får hälsprickor periodvis som är svåra att bli av med, det enda som funkar är att tejpa (sporttejp) så att det får läka ordentligt. Bra anpassade sulor hjälper väldigt mycket förebyggande.

  • Anonym (Psss)
    Sat 14 Sep 2019 17:13
    #6
    +1

    Hade också massor av problem förut med torra fötter, sprickor och massor av extra tjock, torr hud. Detta är vad som hjälper mig;

    Jag badar mina fötter MINST varannan vecka i fotbad med fotsalt i ca 30 minuter.

    Efter det filar jag fötterna med pimpsten. Inget annat ska det vara. Och bara den huden som blivit "lös" av badet.

    Efter att jag upprepar detta många ggr har jag fått bukt med det men nu gäller det att jag upprätthåller det så jag fortsätter denna procedur varannan vecka.

    Det blev alltså inte bra efter nåt fotbad så där utan det var flera veckors slit.

    Så alltså; regelbundet, fotsalt och pimpsten.

  • Sat 14 Sep 2019 18:05
    #7
    +1
    Anonym (Barfota) skrev 2019-09-14 16:54:50 följande:

    Vet inte om det är sant, men en del påstår att man lättare får hälsprickor om man går mycket barfota. Tanken är då att det torkar ut huden och det gäller kanske också om man alltid går barfota inomhus. Vet inte hur du brukar göra men jag avskyr att ha strumpor på mig inomhus så dom åker av direkt när jag tar av mig skorna, tycker det känns så varmt, svettigt och instängt med strumpor. Men jag kan tänka mig att huden behåller fukten bättre om man står ut med att alltid ha strumpor på sig även inomhus och inte bara när man har skor på sig. Då svettas man ju hela tiden lite mer om fötterna och det kanske hjälper huden att bli lite fuktigare så att problemen med hälsprickor då kanske minskar. Alla huskurer tå att testa.


    Jomen så där som du skriver är det ju va jag förstått. Man får lätt hälsprickor på sommaren när man går mycket barfota och/eller barfota i typ sandaler. Själv får jag bara hälsprickor av det skälet så jag varvar gå i sandaler med att gå i strumpor och slutna skor typ sneakers. Då hålls fukten kvar kring foten och förebygger sprickor.

    Sen är jag också noga med skrubba hälarna med en sån där liten ?sten? avsedd för det eller en pimpsten (har båda). Görs i samband med antingen dusch eller fotbad. Jag avslutar med att torka fötterna noga och sen smörja in dom med Helosan fotsalva eller annan fet kräm innan jag drar på strumporna. Sen jag blev noggrann med det här har jag reducerat problemen rejält och aldrig mer haft blödande hälsprickor som jag kunde få förut.

    @TS: Nu vet jag ju att TS redan känner till och har provat allt det här så i det fallet har jag nog inget vettigt att komma med mer än att fortsätta ligga på VC och försöka få remiss till en specialist. Kanske skulle du kunna självremittera dig till lämplig specialist?

    För det är ju inte vanliga problem med självsprickor du har utan uppenbarligen nån svårare form som kräver mer kvalificerad hjälp. Tyvärr är det ju ofta så med sjukvården att man måste ligga på och tjata och bråka för att få den hjälp man behöver. Så försök hålla modet uppe och ge inte upp!
  • Sun 15 Sep 2019 14:04
    #8
    +1

    Så tacksam för svar!!

    Kan absolut testa puralen, som sagt jag har inget att förlora men chansen är väldigt liten att den skulle funka om inget annat liknanden nånsin har :/

    Jag har inte fått gå barfota/utan stumpor på fyra år nu tyvärr med tanke på att jag alltid har behövt smörja/tillverkat något slag plåster att ha i strumpan etc. För mycket barfota kan inte heller vara skälet... :/

    Vad är det för ?fotbadsalt? ni använder? Vad är det för skillnad på slip stenen ni pratar om och en vanlig sandpapper fil? Sägs det att man ska slipa 1 gång varannan vecka?

  • Sun 15 Sep 2019 14:10
    #9
    +1

    Testa Footmender om du inte redan gjort det! Bästa produkten! Mina fötter har blivit så fina sedan jag började använda den.

  • Sun 15 Sep 2019 16:59
    #10
    +1
    Ninni123456 skrev 2019-09-15 14:04:22 följande:
    Så tacksam för svar!!

    Kan absolut testa puralen, som sagt jag har inget att förlora men chansen är väldigt liten att den skulle funka om inget annat liknanden nånsin har :/

    Jag har inte fått gå barfota/utan stumpor på fyra år nu tyvärr med tanke på att jag alltid har behövt smörja/tillverkat något slag plåster att ha i strumpan etc. För mycket barfota kan inte heller vara skälet... :/

    Vad är det för fotbadsalt ni använder? Vad är det för skillnad på slip stenen ni pratar om och en vanlig sandpapper fil? Sägs det att man ska slipa 1 gång varannan vecka?
    Säg inte det- jag hade hemska sår på bröstvårtorna, nästan grät när jag ammade, men smörjde som en tok och det läkte till slut.

    Jag har också pimpsten stället för stål- eller pappersfil till fötterna. Den ser ut som sten- ljusgrå med små hål. jag filar lite minst 2 ggr i veckan och smörjer sen med Helosan. Har jättefina fötter.
Svar på tråden Hälsprickor i 4 år