• Mon 13 Jan 2020 19:57
    1065 visningar
    21 svar
    21
    1065

    Trött/gravid mamma till 2 åring som vägrar somna..

    Alltså!! Jag är desperat. Söker runt på nätet. Håller ut. Andas. Och söker igen. Men nu måste jag (!!!) be om hjälp hos andra föräldrar där ute. För jag är en trött mamma till en precis fyllda 2 årig dotter, dessutom är jag gravid (v 13) och energinivån är inte på topp.

    Så.

    Hon har alltid sovit bra, bytte till växasäng i november, funkade superbra i två veckor. Men sen! Nattningarna tar 1,5-3 timmar. Vi är två föräldrar som hjälps åt, men nu kommer min man resa en del med jobbet och jag blir ensam i denna situation.

    Hon vill leka, vägrar slappna av trots att hon är trött. Vi håller i rutiner, vi ligger bredvid henne i sängen, kliar henne i håret (som hon själv ber om), berättar sagor, lyssnar på lugn musik, ljudbok.. vi har testat allt. Dragit ner på dygnsvilan (sover mellan 1-2 timmar på dagen). Hon somnar på kvällen när min man vaggar henne-

    men nu har vi slutat med det eftersom jag inte orkar vagga henne, och hon måste kunna somna i sängen. Hon är så nära på att somna många gånger men då kickar hon igång igen med benen, armarna, börjar prata med gosedjuren. Alltså det är sååååååå tröttsamt. Jag blir så arg att jag måste gå ut ur rummet, stänga dörren och andas. Ibland blir hon ledsen då, ibland blir hon glad och går upp och leker.

    När vi frågar henne på kvällen om hon är trött (när hon gnuggar sig i ögonen) så säger hon alltid nej. Och ?inte sova?. Samsovning har aldrig funkat (från 8 mån ålder). Då ligger hon och pratar med oss osv. Funkar inte att natta henne i vårt sovrum heller tyvärr. Inte i vagnen heller på en promenad, då säger hon att hon vill sova i sängen. Under dagsvilan, både hemma och på förskolan somnar hon direkt! Då springer hon in till sängen, bäddar ner sig själv, får nappflaskan med havredryck och somnar utan vår närvaro. Detta är omöjligt kvällstid.

    Hon vaknar sällan på natten, men när hon väl gör det så lägger vi oss bredvid henne i hennes säng och klappar henne, och hon somnar snabbt.

    Förlåtttttt för långt inlägg! Hoppas några kommer med några genialiska lösningar!!

  • Svar på tråden Trött/gravid mamma till 2 åring som vägrar somna..
  • Mon 13 Jan 2020 22:35
    #11

    Det finns tre berättelser av samma författare som är gjorda enkom för att få barnen att somna. Står också på vilket sätt man ska läsa dem, med intonation och sånt för att de ska ha bäst effekt. Du kan lyssna på dem på youtube också. De heter Kaninen (elefanten/traktorn) som så gärna ville somna. En lätt sak att testa och för barnet bara en godnattsaga så inget nytt och konstigt. 

  • Mon 13 Jan 2020 23:42
    #12

    Var beredd på att hon kan bli jätte trött och grinig framemot eftermiddagen men försök härda ut och sysselsätta henne. Kanske bara ta en vaken vila/mys framför tv.n en stund. Det har fungerat för oss i alla fall!

  • Anonym (Hmm)
    Tue 14 Jan 2020 04:04
    #13

    Jag måste tyvärr gå mot strömmen här och inte rekommendera att minska på dagvilan. Hon är ju så liten ännu, men det är väldigt individuellt hur länge man behöver sova på dagen.

    Vilka tider brukar hon vanligtvis vakna och somna?

    Tänker på det när de skrev att hon tidigare sov länge på dagen och då somnade bättre på kvällen? Har hört att sömn föder sömn och det märks även på mina barn.

    Jag är själv gravid och har en 2-årig dotter så detta känns mycket lika vår situation, min dotter brukar också sova väldigt länge på dagarna (2-3 timmar) och vi har gjort valet att inte ta bort den dagssömnen, trots att nattningen ofta varit jobbig. Finns ju annat att prova med. Min tjej har inte bö

  • Anonym (Hmm)
    Tue 14 Jan 2020 04:18
    #14

    Tryckte iväg av misstag...

    Min tjej har inte börjat förskolan ännu så jag har tänkt att det inte gör något fastän sovtiderna blir lite konstiga, så hon får sova länge på morgonen och sen tar hennes pappa (som är mer kvällspigg än jag) nattningen, alternativt hjälps vi åt om jag orkar. Och det har ibland blivit väldigt sena kvällar (22-23.30) innan hon somnat, men sen sover hon gott till 09 åtminstone... Nu är jag redan i v. 40 så är ledig, men detta funkar bra för oss. Vi har provat att låta henne vara vaken hela dagen någon gång, men det blir omöjligt för någon att orka med till kvällen. Hon blir alldeles för trött och inte alls samma snälla tjej som hon annars är.

    Ni gör så klart det som passar er bäst, ville bara berätta hur vi gör. Nu har du kanske en lång tid kvar att behöva jobba och speciellt om din man inte är hemma och kan hjälpa så blir det ju svårare. Hoppas ni hittar en fungerande lösning! :)

  • Tue 14 Jan 2020 08:47
    #15

    Jag håller med de flesta andra här i tråden om att ta bort middagsvilan. Jag har en 2,5-åring här hemma och vi fick ta bort vilan mitt på dagen någonstans mellan 1,5-2 för det var precis som du beskriver. Hon sov länge under dagen men vägrade sen (såklart) att somna på kvällen och hon somnade inte innan 22. Ofta närmare 23. Det blev ohållbart för oss alla. Jag var också gravid då och orkade absolut inte med de sena kvällarna med en pigg nästan 2-åring.

    Hon var (och är fortfarande) lite trött på dagen och eftermiddagen men då får hon sitta i lugn och ro och titta på något lugnt barnprogram (hon går inte i förskola än) en stund. Det funkar jättebra. Nu när vilan mitt på dagen är borta somnar hon oftast mellan 18.30-19.30 beroende på när hon vaknar på morgonen och det är helt ljuvligt att ha kvällarna tillbaka igen.

  • Tue 14 Jan 2020 13:45
    #16

    Att hon kommer vara trött på dagen är verkligen något vi räknar med. Vi har ju trott att hon behöver sömnen vid lunchtid (kl 12-13/14) för att ?orka? somna på kvällen. Eftersom vi märkte, när hon var yngre, att desto mindre hon sover på dagen- desto sämre sover hon på natten. Men hon kanske har växt ifrån den fasen nu..

    Problemet nu är att vi kämpar lääänge med att få henne att somna, hon börjar bli trött vid 18:30 så då börjar vi med att läsa bok i sängen, sen somnar hon mellan 20-22 ungefär. De senaste veckorna vaknar hon mellan 05-06... så därför har vi ju känt att hon är tvungen att sova vid lunch för att få ihop sina timmars sömn.

    Men nu har vi pratat med förskolan och redan idag drar dom ner sömnen till max 1 timme. Så i helgen tänker vi att hon kanske får ta en micropaus i vagnen och att hon sen får vara vaken! Så får vi se hur det går :)

  • Tue 14 Jan 2020 14:32
    #17

    När vi började mecka med dagsömnen vid ungefär samma ålder, slutade det med att dottern sov ännu mindre och sämre om nätterna. Hon kunde sova 22-06 och vara vaken en timme mitt i natten.

    Först nu, en bit efter tre, ser vi positiva effekter av att ta bort dagsömnen ibland. Nu är hon dock så stor att hon får sköta det själv. Somnar hon på dagen så somnar hon och får sova en stund. Kvällen blir kanske lite senare, men i övrigt sover hon bra och får ihop den sömn hon behöver.

    Så, det kan funka jättebra att ta bort dagsömnen, men det kan faktiskt lika gärna funka rätt dåligt. Det är ingen universallösning.

  • Tue 14 Jan 2020 14:33
    #18
    Caacc skrev 2020-01-14 13:45:01 följande:

    Att hon kommer vara trött på dagen är verkligen något vi räknar med. Vi har ju trott att hon behöver sömnen vid lunchtid (kl 12-13/14) för att ?orka? somna på kvällen. Eftersom vi märkte, när hon var yngre, att desto mindre hon sover på dagen- desto sämre sover hon på natten. Men hon kanske har växt ifrån den fasen nu..

    Problemet nu är att vi kämpar lääänge med att få henne att somna, hon börjar bli trött vid 18:30 så då börjar vi med att läsa bok i sängen, sen somnar hon mellan 20-22 ungefär. De senaste veckorna vaknar hon mellan 05-06... så därför har vi ju känt att hon är tvungen att sova vid lunch för att få ihop sina timmars sömn.

    Men nu har vi pratat med förskolan och redan idag drar dom ner sömnen till max 1 timme. Så i helgen tänker vi att hon kanske får ta en micropaus i vagnen och att hon sen får vara vaken! Så får vi se hur det går :)


    För vår dotter funkade inte ens en timmes sömn dagtid, faktiskt inte ens en kvart. Sov hon minsta lilla tupplur så var hon vaken sent sent på kvällarna efteråt.

    Sömn föder sömn som diskuteras här i tråden har jag alltid tänkt är mest för spädbarn. Vi har en femmånaders här hemma som får sova hur och när han vill än men när barnet närmar sig året brukar vi här hemma försöka reglera dagsömnen för att nattsömnen ska funka. Sen är ju alla familjer och barn olika förstås :)
  • Anonym (Erfar­enhet)
    Tue 14 Jan 2020 19:55
    #19

    Prova korta ner dagssömnen till en halvtimme några veckor först, lägg henne direkt efter lunch, typ 11.30. Alla mina tre barn har blivit omöjliga att lägga på kvällarna efter 2 års ålder om dom sovit mer än en timme på dagen. Går juni upp senast sju på morgonen borde hon somna ca 19-19.30 på kvällen om hon bara sover en halvtimme på dagen. Funkar det inte, håll henne vaken hela dagen och lägg henne senast 19.00. Har ni otur kommer hon vakna till efter någon timme på kvällen (tror det är dagssömnen) men håll ut en vecka så ställer hon in sig på att sova hela natten med tidig och snabb nattning! Vips har du hela kvällarna ledig:D

  • Anonym (Erfar­enhet)
    Tue 14 Jan 2020 20:02
    #20
    Anonym (Hmm) skrev 2020-01-14 04:18:02 följande:

    Tryckte iväg av misstag...

    Min tjej har inte börjat förskolan ännu så jag har tänkt att det inte gör något fastän sovtiderna blir lite konstiga, så hon får sova länge på morgonen och sen tar hennes pappa (som är mer kvällspigg än jag) nattningen, alternativt hjälps vi åt om jag orkar. Och det har ibland blivit väldigt sena kvällar (22-23.30) innan hon somnat, men sen sover hon gott till 09 åtminstone... Nu är jag redan i v. 40 så är ledig, men detta funkar bra för oss. Vi har provat att låta henne vara vaken hela dagen någon gång, men det blir omöjligt för någon att orka med till kvällen. Hon blir alldeles för trött och inte alls samma snälla tjej som hon annars är.

    Ni gör så klart det som passar er bäst, ville bara berätta hur vi gör. Nu har du kanske en lång tid kvar att behöva jobba och speciellt om din man inte är hemma och kan hjälpa så blir det ju svårare. Hoppas ni hittar en fungerande lösning! :)


    Men hur orkar ni själv med att ha henne uppe ända tills ni själva går i säng? Jag tycker att det är så värdefullt att få vuxentid på kvällen, hinna med lite sysslor, se på tv, prata i fred med min partner osv? Saknar du inte det? Har aldrig hört talas om någon som låter sin 2åring vara uppe till 22?
  • Elin P
    Tue 14 Jan 2020 20:25
    #21

    Min son som är snart 3 vilar på förskolan men hemma försöker vi antingen avstå helt eller låter honom sova en kortare stund, max 45 minuter. Så kan man ju också göra. Ibland klarar de inte en hel dag på fsk utan vila men det går bra hemma. Om han inte vilar alls brukar vi få lägga honom redan kl 18.15 på kvällen så nog är han trött och på gränsen till att det inte funkar utan.

Svar på tråden Trött/gravid mamma till 2 åring som vägrar somna..