• Tue 16 Feb 2021 13:39
    5673 visningar
    18 svar
    18
    5673

    Käka blandfärs som legat framme

    Det har uppstått en diskussion med farmor här hemma att man absolut inte ska låta blandfärs ligga framme en längre period innan man tillagar den.

    Då säger min farmor att den ska få rumstemperatur innan den tillagas och att den kan ligga framme i högst 12 timmar utan att det sker någon form av bakteriebildning... Jag är nästan 100% säker på att detta inte är någon bra idé.

    Har jag fel? 

  • Svar på tråden Käka blandfärs som legat framme
  • Tue 16 Feb 2021 13:49
    #1
    +3

    Jo, ligga framme så den får rumstemperatur innan man steker den är bra, men det får den ju på en halvtimme... 

  • Tue 16 Feb 2021 13:50
    #2

    Hade aldrig ätit den färsen! 

  • Tue 16 Feb 2021 13:51
    #3
    +1

    Ni har båda rätt.  Att låta en köttbit bli rumstempererat innan stekning rekommenderas ofta. 
    Färs skulle jag inte göra så med. Hoppas nån kunnig har svar på just det. 

  • Stårsc­han2
    Tue 16 Feb 2021 14:06
    #4
    +2

    Just köttfärs skulle jag helt klart vara mer försiktig med, men om nu din farmor har kört på den metoden sedan sextiotalet utan att det har hänt något så kan jag tänka mig att hon blir svår att överbevisa.

    Som lekman skulle jag gissa att det inte bildas mer bakterier än att man har ihjäl dem när man steker köttfärsen ordentligt.


    De kan bytas ut mot Vi. Dem kan bytas ut mot Oss.
  • Anonym (O)
    Tue 16 Feb 2021 14:17
    #5
    +1

    Ojj!
    Tolv timmar för köttfärs låter farligt för mig och rätt onödigt, så lång tid tar det ju inte innan den får rumstemp. 

    Här vad livsmedelverket säger om vaccumförpackade revben :
    fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vakuumforpackat-kott-glomdes-i-ryggsacken-12h/ 

  • Anonym (O)
    Tue 16 Feb 2021 14:18
    #6
    Stårschan2 skrev 2021-02-16 14:06:49 följande:

    Just köttfärs skulle jag helt klart vara mer försiktig med, men om nu din farmor har kört på den metoden sedan sextiotalet utan att det har hänt något så kan jag tänka mig att hon blir svår att överbevisa.

    Som lekman skulle jag gissa att det inte bildas mer bakterier än att man har ihjäl dem när man steker köttfärsen ordentligt.


    Vissa bakterier bildar gifter som inte förstörs av värme, så man kan bli förgiftad även om den värms upp. 
  • Tue 16 Feb 2021 14:50
    #7

    Tack för svaren. Jag håller mig på den säkra sidan. Får bli att slänga den och sticka och köpa en ny Glad

  • Tue 16 Feb 2021 14:53
    #8
    Anonym (O) skrev 2021-02-16 14:17:24 följande:

    Ojj!
    Tolv timmar för köttfärs låter farligt för mig och rätt onödigt, så lång tid tar det ju inte innan den får rumstemp. 

    Här vad livsmedelverket säger om vaccumförpackade revben :
    fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vakuumforpackat-kott-glomdes-i-ryggsacken-12h/ 


    Ja precis, det är nog sådana gamla vanor hon går efter. Men jag kan bara inte tillåta att färsen ligger framme till 6-7 ikväll om hon lägger ut den vid 12 tiden. 
  • Tue 16 Feb 2021 18:02
    #9

    Jag... kan ta fram färs ur frysen på "morgonen" och tillaga den på kvällen. Oberoende vilket djur färsen kom ifrån. Men då är den fryst när den kommer ut.


    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Anonym (O)
    Tue 16 Feb 2021 19:04
    #10
    Aniiee skrev 2021-02-16 18:02:47 följande:

    Jag... kan ta fram färs ur frysen på "morgonen" och tillaga den på kvällen. Oberoende vilket djur färsen kom ifrån. Men då är den fryst när den kommer ut.


    Livsmedelsverket rekomenderar inte att man gör så eftersom den färs som är ytterst hinner bli så varm att bakterier börjar växa. Bättre att lägga den i kylskåpet dagen innan. 
    Själv brukar jag faktiskt steka den direkt från frysen så den tinar i pannan. Inte det mest renläriga sättet förstås men det funkar.  
  • Anonym (O)
    Tue 16 Feb 2021 19:04
    #11
    Aniiee skrev 2021-02-16 18:02:47 följande:

    Jag... kan ta fram färs ur frysen på "morgonen" och tillaga den på kvällen. Oberoende vilket djur färsen kom ifrån. Men då är den fryst när den kommer ut.


    Livsmedelsverket rekomenderar inte att man gör så eftersom den färs som är ytterst hinner bli så varm att bakterier börjar växa. Bättre att lägga den i kylskåpet dagen innan. 
    Själv brukar jag faktiskt steka den direkt från frysen så den tinar i pannan. Inte det mest renläriga sättet förstås men det funkar.  
  • Anonym (?)
    Tue 16 Feb 2021 19:17
    #12

    Inte så känslig normalt men - kyckling och färs ....
    Färs har betydligt större kontaktyta än en köttbit = svårare att "steka bort" alla
    baggar. 
    Man läser ibland om att många blivit matförgiftade på julbord o.s.v, MEN hur många matförgiftar sig hemma och hamnar inte i statistiken??

  • Tue 16 Feb 2021 20:00
    #13
    Anonym (O) skrev 2021-02-16 19:04:07 följande:
    Livsmedelsverket rekomenderar inte att man gör så eftersom den färs som är ytterst hinner bli så varm att bakterier börjar växa. Bättre att lägga den i kylskåpet dagen innan. 
    Själv brukar jag faktiskt steka den direkt från frysen så den tinar i pannan. Inte det mest renläriga sättet förstås men det funkar.  
    Jag vet att livsmedelsverket err on the side of caution. 
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Anonym (O)
    Tue 16 Feb 2021 20:17
    #14
    Anonym (?) skrev 2021-02-16 19:17:43 följande:

    Inte så känslig normalt men - kyckling och färs ....
    Färs har betydligt större kontaktyta än en köttbit = svårare att "steka bort" alla
    baggar. 
    Man läser ibland om att många blivit matförgiftade på julbord o.s.v, MEN hur många matförgiftar sig hemma och hamnar inte i statistiken??


    De flesta blir matförgiftade hemma men det hamnar väl under "skyll dig själv" och säljer inga lösnummer/klick så det blir inte så stora rubriker om det. 
  • Tue 16 Feb 2021 22:03
    #15
    +1

    Går säkert jättebra.

    Det baserar jag iofs enbart på att jag är världens slarvigaste med allt sådant utom kyckling och ändå aldrig lyckats matförgifta vare sig mig själv eller någon familjemedlem.

    Det var otroligt jobbigt att behöva tänka på livsmedelshygien när jag var gravid minns jag, haha. Tur att jag aldrig kommer att vara det igen

  • Anonym (Mardr­ömshel­g)
    Fri 19 Feb 2021 22:14
    #16

    Jag skulle aldrig i livet äta sådan färs, max en halvtimme framme för mig. Vill inte äta färdigstekt färs heller som stått framme länge även om jag vet att det förstås inte är lika känsligt. 

    Kom att tänka på scouter från vår scoutkår som blev matförgiftade en helg. Under natten drabbades de alla av våldsamma diarréer, jättekul med 20-30 scouter med om jag inte misstar mig ett utedass med två hål... Det var köttfärssås som var boven, men minns inte historien bakom. Jag var tacksam över att jag var lite för ung för att vara med.

  • Tue 2 Mar 2021 06:09
    #17

    Om köttfärsen har god marginal till bästföredatumet/sista förbrukningsdag.
    SÅ kan köttfärsen ligga framme i 12h utan problem, men såklart det får ju inte vara övertemperaturer som vi har på sommaren.


    Nu vet jag inte vad farmodern skulle göra, men köttfärs är inte så beroende på att måste vara rumstempererad som tex en köttbit man steker och ska äta.
    Men såklart det beror lite på hur man vill tillaga det och kan då ha en betydelse då.
    Får nog säga att det ofta hinner bli rumstempererat innan det hamnar i stekpannan ändå, och steker man hela köttfärsbiten direkt, då blir ju pannan kall.
    Men spelar ju ingen större roll till många rätter.


    Anonym (Mardrömshelg) skrev 2021-02-19 22:14:05 följande:
    Jag skulle aldrig i livet äta sådan färs, max en halvtimme framme för mig. Vill inte äta färdigstekt färs heller som stått framme länge även om jag vet att det förstås inte är lika känsligt. 

    Kom att tänka på scouter från vår scoutkår som blev matförgiftade en helg. Under natten drabbades de alla av våldsamma diarréer, jättekul med 20-30 scouter med om jag inte misstar mig ett utedass med två hål... Det var köttfärssås som var boven, men minns inte historien bakom. Jag var tacksam över att jag var lite för ung för att vara med.

    Undrar vad de hade hittat på där.
    Kanske man smittat salladen med EHEC?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Anonym (lll)
    Tue 2 Mar 2021 07:29
    #18

    Jag har någon gång av misstag råkat haft köttfärs framme i flera timmar, men då luktade den unket så det var bara att kasta. Var förvisso på sommaren. 
    Efter det är jag mer försiktig, men jag tänker att luktar den ok så går det säkert att äta.

Svar på tråden Käka blandfärs som legat framme