Fler rätter än tre, vad heter de?
När man bjuder på trerätters middag, så heter rätterna förrätt, huvudrätt och efterrätt. Till påsk bjuder jag på fem rätter, men vad kallar man rätterna då?
När man bjuder på trerätters middag, så heter rätterna förrätt, huvudrätt och efterrätt. Till påsk bjuder jag på fem rätter, men vad kallar man rätterna då?
Hade du googlat själv hade du tex hittat att en klassisk femrätters är:
förrätt, fiskrätt, sorbet( eller liknande, kanske en soppa), kötträtt, dessert.
Om man har små aptitretare innan, så räknas de inte in i rätterna, och inte heller kaffe + en kaka efteråt.
Men idag i vår moderna tid kan man kasta om ordningen och göra lite som man själv vill. Tex tror jag de flesta skulle starta med en liten soppa.
Det beror lite på vad man ska servera =P Magicals exempel är ett, ett annat är:
Amuse/aptitretare (vilket magical också skrev som "inte en av rätterna", men det beror på om det serveras som mingel-mat eller om den serveras vid sittande bord)
Förrätt
Huvudrätt
Remise
Efterrätt
Det finns flera varianter.
Aptitretare/amuse bouche före förrätten
Mellanrätt/entremet mellan förrätt/varmrätt och/eller mellan varmrätt/dessert
Ev ost innan dessert
Och tänker man lite italienskt (i alla fall vissa delar av Italien) så blir det (med reservation för stavningen):
1. Antipasti (ofta kallt, typ charkuterier)
2. Primi piatti (typiskt pasta eller något annat att bli mätt på)
3. Secondi piatti (kött- eller fiskrätten ofta)
4. Formaggi (ost)
5. Dolce (den söta efterrätten)
Och som det hävdas i min etikettsbok från 30-talet så kan det se ut så här:
Hade du googlat själv hade du tex hittat att en klassisk femrätters är:
förrätt, fiskrätt, sorbet( eller liknande, kanske en soppa), kötträtt, dessert.
Om man har små aptitretare innan, så räknas de inte in i rätterna, och inte heller kaffe + en kaka efteråt.
Men idag i vår moderna tid kan man kasta om ordningen och göra lite som man själv vill. Tex tror jag de flesta skulle starta med en liten soppa.