Vad heter den här suchin?
Ni sushi experter där ute. Vad heter den här där det enbart är ris sen lax ovanpå? Som en "korv" sist jag skulle beställa d fick jag nå helt annat? Heter den "sorten" nåt speciellt? ????
Ni sushi experter där ute. Vad heter den här där det enbart är ris sen lax ovanpå? Som en "korv" sist jag skulle beställa d fick jag nå helt annat? Heter den "sorten" nåt speciellt? ????
Nigiri.
Misstänker du är ute efter nigiri, Google det så jag förstod rätt.
Lax nigiri?
Annars brukar man ju bara säga ?tio lax? och så får man det :)
Nigiri. Ätes med fingrarna, i en tugga, Om....
Stopp. Jag ska inte tråka någon med sushi-etikett. Särskilt inte som alla äter hemma nuförtiden.
Lax nigiri?
Annars brukar man ju bara säga ?tio lax? och så får man det :)
Nigiri. Ätes med fingrarna, i en tugga, Om....
Stopp. Jag ska inte tråka någon med sushi-etikett. Särskilt inte som alla äter hemma nuförtiden.
Nigiri. Ätes med fingrarna, i en tugga, Om....
Stopp. Jag ska inte tråka någon med sushi-etikett. Särskilt inte som alla äter hemma nuförtiden.
Ok, då. Sushi-etikett. Men den gäller väl mest när man har kocken mitt framför näsan =P
0: ITADAKIMASU! (i-ta-da-ki-maaas, u:et hörs nästan inte alls på dialekten jag talar. )
1: Ät sushi med fingarna. Kocken har ansträngt sig för att forma sushin till en perfekt munsbit. Visa respekt för det.
2: Igen, en munsbit. Får sushin inte plats i munnen, säg till, så gör kocken mindre bitar till nästa omgång.
3: Om du vill ha soja på sushin, vänd susin så fisken är neråt och doppa lätt i sojan.
4: Om du vill ha lite wasabi på, ta en liten klick på pinnarna och dutta på.
5: BLADA INTE WASABI OCH SOJA TILL EN RÖRA
6: Ät gärna en bit ingeära mellan varje sushi,, med pinnar, eller mellan varje sushi-sort. Ingefära är en sk palett cleanser. Ät inte ingefära när du har sushi i munnen.
7: Börja sushimåltiden med lätt, vit fisk och rör dig mot den tyngre, fetare. Sushiruller, i alla fall enkal, japanska som det inte är massa grejs i, är måltidens avslutning.
8: GOCHISOUSAMADESU!
Ja, japaner i allmänhet äter sushi med fingrarna, men bådadera är ok. Sashimi äts dock med pinnar. Billigare/mainstream sushiställen är det vanligare att äta sushi med pinnar, och dyrare ställen med händerna. Det finns till och med riktigt dyra ställen där man får sushibitar en och en direkt ur kockens hand, och det hade varit riktigt fult att ta den biten med pinnar. Som att säga "Du är inte värdig att jag rör vid dig". It's a japanese thing....
Du kan ju testa, men i västvärlden verkar vi ha standardiserad sushi....
Det är klart det förekommar att framför allt ungdomar blandar wasabi och soja om de gör sushi hemma själva, eller äter take-away. Huvudsaken är att kocken inte ser det.....
Itadakimasu betyder bokstavligen "jag tar ödmjukt emot". Ofta översätts det i manga och anime som någon slags version av "nu käkar vi". Gochisousamadesu (eller -deshita, eller bara lite enklare Gochisousama) betyder bokstavligen "det var mycket arbete för maten", men vi skulle så klart säga "tack för maten".
Nu blev jag sugen på sushi. Har inte ätit det sedan jag var i Japan senast (drygt ett år sedan, hann hem precis innan Covid-19 bröt ut på allvar).
Nu blev jag sugen på sushi. Har inte ätit det sedan jag var i Japan senast (drygt ett år sedan, hann hem precis innan Covid-19 bröt ut på allvar).
Problemet är att det enda riktigt bra sushi-stället här i stan är så långt bort och lite krångligt att ta sig till. Och dålig eller ens halvbra sushi finns inte på kartan att jag skulle äta. Men det börjar bli dags nu, absolut.