• Anonym (Rädd)

    Vågar ni vaccinera er mot covid?

    Jag fick Astras vaccin innan stoppet och blev otroligt sjuk väldigt länge och fick söka akutvård, kan ibland nu tänka att det faktiskt kunde ha gått väldigt illa för mig.

    Är nu så rädd att ta vaccin även av annat märke. Är i 30-årsåldern och helt frisk.

    Vill hjälpa till och stoppa pandemin, vill kunna resa osv. Måste jag verkligen vaccinera mig som frisk och ung?

    Vad tänker ni kring vaccinering?

  • Svar på tråden Vågar ni vaccinera er mot covid?
  • Anonym (SysterFrida)
    broderbob skrev 2022-01-11 11:35:07 följande:

    Anti-vaxx på Facebook på väg att byta strategiDet växande vaccinmotståndet i sociala medier handlar allt mer om politik och allt mindre om hälsa, visar studie

     

    Världshälsoorganisationen, WHO, anser att minskande vaccinationstäckning i spåren av ett allt mer organiserat vaccinmotstånd är ett av de allvarligaste hoten mot den globala folkhälsan. Just nu varnar WHO särskilt för risken att den rörelse som kallas ?anti-vaxx? ska minska människors vilja världen runt att vaccinera sig mot covid-19, när vacciner börjar komma.

    Vaccinmotstånd som politisk rättighetSom Läkemedelsvärlden rapporterat har flera av de stora sociala medieplattformarna på senare år infört olika förändringar för att begränsa spridning av felaktig information om vacciner. Men sociala medier är fortfarande vaccinmotståndarnas viktigaste arena för spridning av negativa påståenden om vacciner. Det gäller inte minst Facebook.

    En grupp amerikanska forskare har nu undersökt hur vaccinmotståndet på Facebook har förändrats under åren 2009-2019. De har publicerat studien i American journal of public health.

    Under de tio studerade åren har vaccinmotståndarnas aktivitet på Facebook, enligt studien, ökat kraftigt. Och innehållet i budskapen har förändrats. För tio år sedan dominerades anti-vaxx-kommunikationen enligt analysen av mer traditionellt innehåll. Det handlar exempelvis om felaktiga påståenden om risker med vacciner samt konspirationsteorier om att etablissemanget döljer dessa risker.

    Men på senare år handlar argumenten på de studerade Facebooksidorna allt mindre om forskning och fakta och allt mer om vaccinering och medborgerliga rättigheter. Diskussionerna på anti-vaxx-sidor om vacciners säkerhet och effektivitet har minskat, medan diskussionerna om politiska principer som medborgerliga rättigheter har ökat. Vaccinmotståndarna gör vaccinfrågan till en fråga om individens fria val.

    ? Att tala om nej till vaccinering som en medborgerlig rättighet gör att vaccinmotståndarna slipper diskutera vetenskap och i stället kan debattera om värderingar, särskilt om allas rätt till ett fritt val. Men i det här fallet kan personer som utövar denna rättighet skada alla andra.

    Anti-vaxx på Facebook på väg att byta strategi - LäkemedelsVärlden (lakemedelsvarlden.se)


    Pro vaxxers har heller inte som paradgren att kunna backa sina påståenden med vetenskap.

    AndreaBD mfl skriver i tråden foliehattar och covid nitton att ryssland har en politisk agenda kopplad till vaccinet. De är de som går på mest om vaccin. Inte har de en enda gång kunna visa upp något evidens för vad de påstår.

    Säger det inte pro vaxers någonting om varför det är så otroligt stor andel av världens befolkning som är anti detta vaccin? Alltså inte vaccin överlag
  • klyban
    Anonym (SysterFrida) skrev 2022-01-13 17:01:27 följande:
    Pro vaxxers har heller inte som paradgren att kunna backa sina påståenden med vetenskap.
    AndreaBD mfl skriver i tråden foliehattar och covid nitton att ryssland har en politisk agenda kopplad till vaccinet. De är de som går på mest om vaccin. Inte har de en enda gång kunna visa upp något evidens för vad de påstår.
    Säger det inte pro vaxers någonting om varför det är så otroligt stor andel av världens befolkning som är anti detta vaccin? Alltså inte vaccin överlag

    Provaccers är då de som använder fakta, låter jätte hemskt mot de som vägrar fakta.
    Detta ord vill jag verkligen tar sig, för det sätter vetenskapsförnekarna i en fin retoriskt mörkt hål och med sin antivetenskap.


     


    Och det enda du berättar för oss, det är att du inte läser nått som ger fakta.
    Och den som berättar att verkligheten alltid är fel, och konspirationen alltid sann och helt utan reflektion, denne berättar också att den inte har nått sakligt att komma med som innehåller fakta.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • broderbob
    Tegnell: "De här sjukdomen är per definition samhällsfarlig"

    Längd: 04:19 11 timmar sedan


    Statsepidemiolog Anders Tegnell om den ökade smittspridningen och FHM:s nya scenarier:? Vi har många fler vaccinerade vilket gör att pressen på sjukvården inte blir lika stor som tidigare. Men, så här många smittade samtidigt innebär problem.


    Mer från TV4


    Tegnell: "De här sjukdomen är per definition samhällsfarlig" (msn.com)


     


     


    Smittan ökar på äldreboenden i norr - allt fler avråder från besök

    Publicerad: 4 januari 2022, 12:10


    För första gången sedan i somras har särskilda boenden i Östersund och Strömsund drabbats av coronasmitta igen, rapporterar P4 Jämtland.


     


    Tre personer på ett äldreboende i Östersund har konstaterats smittade och smittspårning pågår på fler boenden.  


    I Strömsund har ett par vårdtagare och ett par anställda konstaterats ha covid-19. Sjukfrånvaron bland de anställda ligger på samma nivå som förra året vid den här tiden, cirka 10 procent, enligt Anneli Svensson, kommundirektör i Strömsunds kommun. 


    Även i Krokom och Brunflo har man fått in coronasmitta på äldreboenden. I Brunflo har matsalen stängts och de smittade isolerats, i Brunflo screenas personalen inför sina arbetspass. 


    I Lycksele kommun i Lappland covidtestas all vård- och omsorgspersonal på kommunala äldreboenden två gånger i veckan för att hindra asymtomatisk smitta att spridas, enligt Västerbottenkuriren.  


    Smittspårning pågår på fler boenden igen - Dagens Medicin

  • broderbob

    Covid-19: Vård- och omsorgsboende (f.d. äldreboende)


    Sidan är uppdaterad: 13 januari 2022.


    Trygga besök på vård- och omsorgsboenden

    För att kunna erbjuda trygga besök samt begränsa risken för smittspridning på vård- och omsorgsboenden har Göteborgs Stad särskilda besöksrutiner.


    Munskydd på vård- och omsorgsboenden 

    Munskydd ska användas av alla medarbetare och besökare som vistas i på vård? och omsorgsboendet. Det gäller även hyresgäster (om det inte finns medicinska hinder) när de är utanför sin lägenhet eller inte kan hålla fysiskt avstånd till andra. 


    Besök kan göras alla dagar och när man kommer till vård- och omsorgsboendet kontaktas enheten om entrédörren är låst.


    Vi behöver fortsatt vara noga med att minska risken för att sprida smitta. Därför behöver besökaren tvätta eller sprita händerna när hen kommer. Vi erbjuder munskydd till besökare.


    Varje vård- och omsorgsboende informerar anhöriga och hyresgäster om hur trygga besök genomförs.


    Vi uppmuntra till besök i hyresgästens lägenhet, utomhus eller på annan utsedd plats på boendet.


    Vid konstaterad smitta på ett boende ansvarar enhetschef för att informera hyresgäster och närstående om smitta, samt vädja om att avvakta besök.


    Covid-19: Vård- och omsorgsboende (f.d. äldreboende) - Göteborgs Stad (goteborg.se)

  • broderbob
    Smittan på äldreboenden ökar ? igen

    Publicerat igår kl 20.52


    Antalet smittade på äldreboenden ökar kraftigt.


     


    Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet smittade på äldreboenden tiodubblats på två veckor.


     


    ?Självklart är det en oro att det ska komma in igen. Så långt vi kan försöker vi förhindra det?, säger Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på äldreboendet Solgården i Sköndal i Stockholm.


    De senaste veckorna har allt fler som bor på äldreboenden smittats av covid-19. Under vecka 1 registrerades 528 smittade på äldreboenden i Sverige. Det är mer än dubbelt så många som veckan innan och tio gånger så många som två veckor innan. Det visar statistik från Socialstyrelsen.


    ? Antal smittade nu ligger väldigt högt. Senast vi såg samma mängd smittade på äldreboenden var i början av 2021, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    Jämfört med tidigare smittvågor är antalet personer på äldreboenden som dött med covid-19 mycket färre. Under vecka 1 har hittills 6 dödsfall med covid-19 på äldreboenden registrerats, men det finns en eftersläpning. Samma vecka för ett år sen dog 260 på äldreboenden och veckan när det var som värst under första vågen dog 400 personer.


    ? Det som är skillnaden nu är att de flesta är vaccinerade och har tagit dos 3. Så det vi kan se nu är att de inte blir lika sjuka som för ett år sen, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    På Solgårdens äldreboende i Sköndal i Stockholm kom smittan in i början av pandemin. Just nu är många av personalen sjuka eller i karantän men ingen av de boende är smittade, enligt Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på boendet.


    ? Självklart att vi är oroliga att det ska komma in igen. Men vi har ju våra rutiner. Alla som kommer på besök ska boka besök, de ska ledsagas in i lägenheten till den boende och använda handsprit och munskydd under hela besöket. Man kan ju aldrig vara hundra att det inte kommer in men så långt vi kan försöker vi förhindra det, säger hon.


    Smittan på äldreboenden ökar ? igen - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

  • broderbob
    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari


    Spridningen av omikron ligger på den högsta nivån någonsin. Folkhälsomyndighetens nya scenarier visar dessutom stor risk för ett förvärrat läge under kommande veckor.»Vi har större antal fall per dag än vi varit i närheten av tidigare«, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


     


    Anders Tegnell inledde, i vanlig ordning, torsdagens presskonferens om covid-19 med att ge en bild av pandemiläget.


    ? Vi befinner oss i en situation med väldigt snabbt ökande smittspridning. Det är ett scenario som vi sett i andra länder, men som kommit sent till Sverige, sa han.


    Omikron har inneburit en ännu högre växel i spridningen jämfört med den tidigare dominerande deltavarianten. På onsdagen gjordes en ny toppnotering i antalet nya registrerade smittofall under ett dygn: 25 215 stycken.


    Smittspridningen ligger på en nivå som är högre än någonsin tidigare under pandemin.


    ?Vi har ett större antal fall per dag än vi haft någon gång, sa Anders Tegnell.


    Eftersom ny kunskap har kommit om omikron som jämfört med tidigare varianter har en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer, har myndigheten tagit fram två uppdaterade scenarier för hur utveckling kan tänkas bli fram till 20 mars 2022. Enligt dessa fortsätter den kraftiga smittspridningen i ytterligare två veckor för att nå en topp i slutet av januari. Scenarierna ger en betydligt mer dramatisk bild än de tidigare. Ett av dem pekar på 69 000 nya bekräftade fall per dag under spridningens topp.



    En ökad belastning på sjukvården är att vänta, konstaterade Anders Tegnell. Under den senaste veckan har flera regioner också höjt beredskapen. Enligt Socialstyrelsen befinner sig en region i förstärkningsläge, elva i stabsläge och nio i normalläge. En klar majoritet av regionerna ser en negativ utveckling framför sig både på lång och kort sikt.


    Hittills har dock inte antalet intensivvårdade patienter med covid-19 på ökat i proportion med den snabba smittspridningen. 1 178 patienter vårdas inneliggande på sjukhus, inom intensivvården vårdas ytterligare 94 patienter som har covid-19.


    Antalet fall inom intensivvården har till och med minskat den senaste veckan. Enligt Socialstyrelsen är det för tidigt att dra en slutsats av det.


    ?Vi vet att det dröjer ett antal dagar innan det behövs Iva-vård. Kanske är det platåläge just nu men det vet vi inte, sa enhetschefen Mattias Fredricson.


    Risken att hamna på Iva är fortfarande betydligt högre för ovaccinerade än för vaccinerade. Omikrom verkar medföra mindre risk för allvarlig sjukdom. Om det även gäller ovaccinerade är däremot ännu oklart, enligt Folkhälsomyndigheten.


    Anders Tegnell uppmanade gång på gång till vaccinering. I gruppen 65 år och äldre har runt 83 procent fått en tredje dos.


    ? Vaccinering är det bästa verktyget vi har.


    Den stora och ökande sjukfrånvaron som följer i pandemins spår beskrivs också som problematisk, bland annat för hälso- och sjukvården.


    Det är nog vid få tillfällen under pandemin om någon som man hört den orosnivån som finns nu hos samhällsviktiga funktioner, sa Svante Werger, särskild rådgivare vid MSB, på presskonferensen.


     


    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari (lakartidningen.se)

  • Anonym (SysterFrida)

    Men börja vaccinera er mer då - hört att man snart ska få möjlighet att gå en gång i veckan. Låter härligt.

  • klyban
    Anonym (SysterFrida) skrev 2022-01-14 14:32:21 följande:
    Men börja vaccinera er mer då - hört att man snart ska få möjlighet att gå en gång i veckan. Låter härligt.
    Källa på detta tack!!!
    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • broderbob
    Covid vaccine and mask mandates expose alt-right Christian hypocrisy

    For many on the religious right, religious freedom only matters if it supports a right-wing political agenda.


    Dec. 26, 2021, 10:30 AM CET


     


    Since the pandemic began, a vocal subset of extreme-right conservatives have demanded that they need religious exemptions from many Covid-19 precautions ? from emergency public health orders to mask mandates to vaccine mandates. They claim that the principle of religious freedom means they should be exempt from following lifesaving measures.


    That claim may soon be tested.


     


    Brad Amos, a former senior video editor at Ramsey Solutions, filed a lawsuit this month against the finance advice company for refusing to accommodate his Christian beliefs. Those beliefs, he noted, required him to take lifesaving measures in the face of a deadly pandemic to protect his high-risk family members frominfection. Amos claims that, in response, he was mocked and later fired for wearing a mask, attempting to socially distance and requesting to work from home.


     


    We shall see if the same Christians who have been so vocal on anti-vaccine ?rights? will come to Amos? defense.


    Personally, I doubt it. Because for many on the religious right, religious freedom only matters if it supports a right-wing political agenda. Indeed for years, extreme-right Christian groups have been misusing religious freedom to do everything from discriminating against LGBTQ people to denying access to reproductive health care. Far from a legitimate effort to protect the right to worship freely, religious freedom has been manipulated into another tool in the Christian nationalist playbook to circumvent any law or regulation they see fit.


     


    At the start of the pandemic, when states were compelled to issue emergency public health orders to shut down in-person gatherings, including at houses of worship, the same groups who cried ?religious freedom? at any law they disliked did so once again. It quickly became clear that if they could win exemptions from emergency public health orders on religious freedom grounds ? even in the face of a deadly, highly contagious disease ? they could win any claim by exploiting religious freedom.


    If it were not apparent enough that these supposed claims of religious freedom ring hollow, an entire industry of anti-vaccine activists have now combined forces with Christian nationalists. Some clergy are even offering to provide religious exemptions ? if you pay them. Liberty Counsel, the law firm that represented Kim Davis, the county clerk in Kentucky who refused to issue marriage licenses to same-sex couples, is a major player in providing legal guidance and representation to those seeking to use religious exemptions to circumvent Covid-related requirements

    Vill ni läsa vidare


    Covid vaccine and mask mandates expose alt-right Christian hypocrisy (nbcnews.com)
  • broderbob

     


    Covid mask and vaccination mandates aren't Christian persecution

    Nothing in the Bible says you can?t wear a mask. But religious objectors know that.


     


    Are mask mandates a form of Christian persecution? That?s the argument a California man is making after his two teens were sent home for violating their high school?s mask policy.


    ?The Bible says we?re made in the image of God and Satan tries to cover that up. A mask is a sign of oppression,? Gary Nelson told NBC News. And then it gets worse. He claimed that Muslims and Jews would have been accommodated but that the school administrators ?feel safe? persecuting Christians.


     


    These claims are laughable. Nothing in the Bible says you can?t wear masks. And you don?t see anti-masker Christians arguing against wearing clothing or hats or sunglasses. When these conservative Christians start mandating nudity, then they might have a claim about not covering up what God has created.


     


     


    The Nelson family isn?t alone in making this absurd claim. A Catholic school in Lansing, Michigan, has sued the state over its mask mandate and claimed that ?because God created us in His image, we are masking that image.? Last year, a Republican legislator in Ohio refused to wear a mask, arguing in a Facebook post that the U.S. was founded on ?Judeo-Christian Principles? that include ?we are all created in the image and likeness of God


     


    The first part of his argument is a dangerous but common form of Christian nationalism; the second is a core tenet of both the Jewish and Christian religions. Where he goes into cringe-worthy territory is when he argues that ?that image is seen the most by our face.? That?s simply not part of the biblical story in Genesis, and it has been manufactured out of whole cloth to serve an anti-masker agenda


    Följ länk och läs


     


    Covid mask and vaccination mandates aren't Christian persecution (nbcnews.com)

Svar på tråden Vågar ni vaccinera er mot covid?