• asdfgh

    Ta med irrelevanta högskolekurser i CV?

    Jag ska söka ett nytt jobb och funderar på om/hur jag ska presentera en kurs jag läste under våren.

    Säg att jag jobbar som ekonom på en byggfirma och har gjort det under rätt många år. Utöver min grundutbildning på högskolan har jag fått vidareutbildning inom ekonomi via företaget. I våras hade jag tröttnat på att inte hänga med i pratet i fikarummet så läste en grundläggande kurs inom bygg, distansvarianten på en kurs som även byggingenjörer läser. Det var intressant och jag lärde mig mycket.

    Nu ska jag söka ett nytt jobb, säg på en advokatfirma. Fortfarande som ekonom. Min byggingenjörskurs är här totalt irrelevant.

    Skulle ni tagit med kursen i ert CV? Högst upp (eftersom den är det senaste jag läste)? Eller längre ned under någon typ av "Övrigt"-rubrik?

    När jag pluggade började jag på ett program men bytte utbildning efter ett år eftersom det inte kändes rätt så jag har några andra kurser som skulle kunna hamna under "Övrigt", dessa är dock från 2003-04 och eftersom jag har min riktiga utbildning efter det har jag bara kört på med kronologisk ordning.

  • Svar på tråden Ta med irrelevanta högskolekurser i CV?
  • Aliona

    Jag skulle ha tagit med den eftersom det visar att du är ambitiös och driven när du på eget initativ går utbildningar brevid jobbet. Dessutom en utbildning som var relevant för ditt dåvarande jobb. Som du föreslår så skulle jag ha placerat den långt ner under övrigt, eftersom du mest synligt vill ha de mest relevanta kvalifikationerna för tjänsten du söker.

  • linani

    Jag hade inte tagit med utbildningen eftersom den inte är relevant för tjänsten du söker. Undantaget om ditt CV känns tunt i övrigt, då kan det vara bra att visa upp att du studerat/gjort saker över huvud taget.

    Men det viktigaste för arbetsgivaren ska stå högst upp, så jag hade flyttat ner information under "övrig utbildning" eller nåt sånt.

  • Anonym (Linn)

    Jag tycker absolut att du ska ha med den. Det visar att du är ambitiös och driven. Att du är nyfiken och vill mer. Det visar också att du har lätt för att ta till dig ny information.

    Halvt Ot: Jag vet två personer som läst en grundkurs på högskolan och sedan sökt jobb inom annat område och fått jobbet just för att de läst på högskolan. Det sågs som positivt att de tagit del av högre utbildning och då också tagit del av det kritiska tänkande som lärs ut där. Även om det "bara" var en termin inom ett annat ämne.

  • Anonym (f)

    Jag har valt att inte ta med utbildningar som inte är viktiga för tjänsten. Ibland känns det som det snarare hade varit en nackdel för ansökan att jag läst vissa saker, även om de varit roliga och intressanta för mig att läsa. Kurser i östasiatisk religion tex :)

  • Anonym (Intel Core i9 inside)

    Ta med det om det täcker något som annars hade varit en lucka i tiden, eller är i alla fall perifert relevant (t.ex. högskolepoäng i engelska är sällan fel).

    Om du söker ekonomjobb är det dock inte nödvändigt att ha med 7,5 p kyrilliska språk eller postapokalyptiskt skrivande.

    Vi som har "för många" högskolepoäng tar ofta bort en del för att inte ses som kufar. Jag brukar inte kommentera mitt MENSA- testresultat heller. Det ligger i min meritpärm under övrigt, som ett litet påskägg, men ännu har ingen arbetsgivare orkat bläddra till övrigt. 

    Tar man inte reda på saker får man skylla sig själv och jag jobbar som jag har betalt till. Flört

  • Anonym (Lärare)

    Jag skulle absolut ta med det. En ingenjörsutbildning är inget att spotta på! Spelar ingen roll att det är ett annat område, det visar att du är beläst och har en skärpt hjärna.

  • Anonym (Intel Core i9 inside)
    Anonym (Lärare) skrev 2021-08-01 16:55:22 följande:

    Jag skulle absolut ta med det. En ingenjörsutbildning är inget att spotta på! Spelar ingen roll att det är ett annat område, det visar att du är beläst och har en skärpt hjärna.


    Nu var det en kurs som hör till en ingenjörsutbildning, inte en hel utbildning.
  • asdfgh

    Ekonomi var ett exempel. Jag jobbar redan som ingenjör men inom ett annat område än vad kursen var inom. På mitt nuvarande jobb har jag mycket kontakt med ingenjörer inom detta område och det finns ett glapp mellan vad jag "ska" göra och vad de "ska" göra. Fyller ingen glappet blir det strul för alla inblandade och det för att förenkla detta som jag läste kursen.

    Företaget där jag ska söka jobb har ingen kontakt med den typen av ingenjörer vilket innebär att kursen är irrelevant kunskapsmässigt. Att jag orkat lägga energi på att läsa en kurs som gör att jag har lättare att kommunicera med mina kunder känner jag däremot skulle kunna vinklas som något positivt eftersom det visar att jag är villig att göra det där lilla extra.

Svar på tråden Ta med irrelevanta högskolekurser i CV?