• scrapparlotta

    Fritera pommes?

    Nån här som gör egna pommes i fritös? Fick en fritös i julklapp och ska nu testa att göra pommes. Om jag fattat rätt så ska dom först ligga i vatten en bra stund, sen kokas, svalna och torkas av ordentligt. Sen fritera en liten stund dör att sen friteras igen? Rätt?

    Det jag tänkte på också, hur för ni för att hålla pommesen varma och krispiga tills alla pommesen är färdiga och alla i familjen kan äta tillsammans?

    Nåt annat tips på vad jag kan testa att fritera som nybörjare?

  • Svar på tråden Fritera pommes?
  • Guldnovan
    scrapparlotta skrev 2022-01-07 12:25:10 följande:
    Fritera pommes?
    Nån här som gör egna pommes i fritös? Fick en fritös i julklapp och ska nu testa att göra pommes. Om jag fattat rätt så ska dom först ligga i vatten en bra stund, sen kokas, svalna och torkas av ordentligt. Sen fritera en liten stund dör att sen friteras igen? Rätt?

    Det jag tänkte på också, hur för ni för att hålla pommesen varma och krispiga tills alla pommesen är färdiga och alla i familjen kan äta tillsammans?

    Nåt annat tips på vad jag kan testa att fritera som nybörjare?
    Står det så i bruksanvisningen? Jag har en fritös och man slänger i olja och pommes friten och trycker på On...

    Klart!
  • nernu

    Typ så. Min man som är matlagningsnörd skalar och skär potatisen noga i stavar. Sedan sköljer han dom ordentligt och kokar en kort stund. Sedan fryser han in dom innan han friterar. Oklart varför men det har tydligen någon effekt. Har också förstått att man inte ska ha för mycket pommes samtidigt i fritösen. Det där med att torka av efter kokning ser jag inte riktigt vitsen med. Du kan ju inte torka av kokt potatis? Däremot gör han så när han ska göra någon potatis i ugn. Då sköljer han potatisen först och torkar av den ordentligt innan den ska in i ugnen. Handlar om att man vill få bort stärkelsen.

  • klyban
    scrapparlotta skrev 2022-01-07 12:25:10 följande:
    Nån här som gör egna pommes i fritös? Fick en fritös i julklapp och ska nu testa att göra pommes. Om jag fattat rätt så ska dom först ligga i vatten en bra stund, sen kokas, svalna och torkas av ordentligt. Sen fritera en liten stund dör att sen friteras igen? Rätt?

    Det jag tänkte på också, hur för ni för att hålla pommesen varma och krispiga tills alla pommesen är färdiga och alla i familjen kan äta tillsammans?

    Nåt annat tips på vad jag kan testa att fritera som nybörjare?

    HAHAH, det finns så otroligt många sätt att fritera på Tungan ute
    Den metod folk anser är allra godast, det är en metod som görs i ugnen främst och är av Heston Blumenthal.
    Här är det receptet för fritös.
    www.sbs.com.au/food/recipes/heston-blumenthals-triple-cooked-chips


     


    Annars en enklare variant är att man dubbeltillagar sin pommes, först i 130 grader, ta upp lägg på papper, sen ned i 180 grader.
    Jag tar aldrig tider, så dessa är jag osäker på, utan jag kör först tills potatis ser mjuk ut, tar upp den, höjer tempen till 180 grader och kör tills rätt färg uppnåtts i nästa tillagning.

    Sköljer potatisen gör du på nån minut, det handlar bara om att få bort potatisstärkelsen runt potatisen, då den bränns antar jag snabbare.
    Heston tyckte 5min under vattnet räcker,


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • scrapparlotta
    Guldnovan skrev 2022-01-07 12:46:52 följande:

    Står det så i bruksanvisningen? Jag har en fritös och man slänger i olja och pommes friten och trycker på On...

    Klart!


    Står inget I bruksanvisningen men har googla och finns så många olika sätt...
  • scrapparlotta
    nernu skrev 2022-01-07 12:53:13 följande:

    Typ så. Min man som är matlagningsnörd skalar och skär potatisen noga i stavar. Sedan sköljer han dom ordentligt och kokar en kort stund. Sedan fryser han in dom innan han friterar. Oklart varför men det har tydligen någon effekt. Har också förstått att man inte ska ha för mycket pommes samtidigt i fritösen. Det där med att torka av efter kokning ser jag inte riktigt vitsen med. Du kan ju inte torka av kokt potatis? Däremot gör han så när han ska göra någon potatis i ugn. Då sköljer han potatisen först och torkar av den ordentligt innan den ska in i ugnen. Handlar om att man vill få bort stärkelsen.


    Torka av efter kokning menar jag nog att dom ska ånga av. Om jag fattat rätt så ska så lite vätska som möjligt ner i oljan.

    Lägga I frysen är kört här....det är rätt fullt där kan man säga.

    Tack för ditt svar.
  • scrapparlotta
    klyban skrev 2022-01-07 13:01:56 följande:

    HAHAH, det finns så otroligt många sätt att fritera på

    //

    Den metod folk anser är allra godast, det är en metod som görs i ugnen främst och är av Heston Blumenthal.

    Här är det receptet för fritös.

    www.sbs.com.au/food/recipes/heston-blumenthals-triple-cooked-chips

     

    Annars en enklare variant är att man dubbeltillagar sin pommes, först i 130 grader, ta upp lägg på papper, sen ned i 180 grader.

    Jag tar aldrig tider, så dessa är jag osäker på, utan jag kör först tills potatis ser mjuk ut, tar upp den, höjer tempen till 180 grader och kör tills rätt färg uppnåtts i nästa tillagning.

    Sköljer potatisen gör du på nån minut, det handlar bara om att få bort potatisstärkelsen runt potatisen, då den bränns antar jag snabbare.

    Heston tyckte 5min under vattnet räcker,


    Tack för tipsen.
  • klyban
    scrapparlotta skrev 2022-01-07 14:59:25 följande:
    Torka av efter kokning menar jag nog att dom ska ånga av. Om jag fattat rätt så ska så lite vätska som möjligt ner i oljan.

    Lägga I frysen är kört här....det är rätt fullt där kan man säga.

    Tack för ditt svar.

    Men den dagen du har plats, så bör du testa, frysen är duktig på att dra ur fukt säger dom.


     


    scrapparlotta skrev 2022-01-07 15:00:26 följande:
    Tack för tipsen.

    Det blir nog så för dig att du gör den enklare varianten, om du inte blir helt torsk på Hestons, för de är mycket goda.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80

    Jag har aldrig gjort pommes från riktiga potatisar, bara frysta. Dem slänger man bara i fritösen som de är och tar ur när de är klara. Finns ingen anledning att dubbelfritera. Man håller inte pommes på värmning heller utan serverar när de är klara.

    Andra saker man kan fritera är kort sagt allt som man hade kunnat steka, så allt möjligt. Men fritering är det absolut ohälsosammaste sättet att tillaga mat om det är en oljefritös. Varmluftsfritös å andra sidan är bland det bästa man kan ha till matlagning. De är dessutom lite mer mångsidiga skulle jag säga med tanke på vad man kan stoppa i den.

  • scrapparlotta
    Mortiscia80 skrev 2022-01-07 16:27:35 följande:

    Jag har aldrig gjort pommes från riktiga potatisar, bara frysta. Dem slänger man bara i fritösen som de är och tar ur när de är klara. Finns ingen anledning att dubbelfritera. Man håller inte pommes på värmning heller utan serverar när de är klara.

    Andra saker man kan fritera är kort sagt allt som man hade kunnat steka, så allt möjligt. Men fritering är det absolut ohälsosammaste sättet att tillaga mat om det är en oljefritös. Varmluftsfritös å andra sidan är bland det bästa man kan ha till matlagning. De är dessutom lite mer mångsidiga skulle jag säga med tanke på vad man kan stoppa i den.


    Vet tyvärr att det är väldigt ohälsosamt men om jag lagar mat i den en eller två gånger i månaden så tänker jag att det nog är ok.
  • Mortiscia80
    scrapparlotta skrev 2022-01-07 22:49:26 följande:
    Vet tyvärr att det är väldigt ohälsosamt men om jag lagar mat i den en eller två gånger i månaden så tänker jag att det nog är ok.
    Önska dig en air fryer i framtiden :) Då kan du njuta av saker du tycker om flera gånger i veckan om du vill. Man kan göra allt möjligt i dem!
Svar på tråden Fritera pommes?