• Spigger86

    Laga chili con carne

    Hur brukar ni göra den? Brukar ni köra med eller utan paprika?

  • Svar på tråden Laga chili con carne
  • Anonym (a)

    Utan paprika. Har bönor och majs, samy kött, tomatkross, färsk chilli och en massa kryddor,

  • Spigger86
    Anonym (a) skrev 2022-08-04 23:10:43 följande:

    Utan paprika. Har bönor och majs, samy kött, tomatkross, färsk chilli och en massa kryddor,


    Låter gott
  • Anonym (Med!)

    Med paprika.

    jag har också vegetarisk färs istället för färs gjort på kött. (föredrar konsistens och smak på qournfärs.)
    :) 

  • klyban

    Man kan faktiskt göra som man vill, men visst är paprika gott i denna rätt med.
    Även pulver kan man backa upp med om man vill, har man mycket paprika, så måste man kanske balansera med mer syra, då paprika kan bli sött om man har mycket.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Anonym (a)
    klyban skrev 2022-08-08 12:56:06 följande:

    Man kan faktiskt göra som man vill, men visst är paprika gott i denna rätt med.
    Även pulver kan man backa upp med om man vill, har man mycket paprika, så måste man kanske balansera med mer syra, då paprika kan bli sött om man har mycket.


    Paprikapulver är bra, det har jag rätt mycket i min chili.
  • Anonym (Mm)

    Med en färdig kryddpeppar från Knorr. Ingen aning om det är paprika i den ????

  • Mia99

    Nötfärs, gul lök, vitlök, grön paprika, krossade tomater, tomatpuré, Bong kalvfond, Sambal Oelek, rött vin, vita bönor, kidneybönor, soja, chilipulver, chili flakes, mejram, rosmarin, timjan, kanel, en gnutta socker och svartpeppar. Strimla lite färsk basilika eller persilja på toppen när klart. Paptrikapulver kan man ha i för de starka röda färgens skull men man får använda högkvalitativt paprikapulver där endast fruktköttet malts ner, inte stjälken eller fröhuset, vilket annars blir lätt beskt.

    Vinet ger en pikant syrlighet och sockret balanserar upp det. Kanel ger en lätt orientalisk känsla om man gillar det.

    Vill man göra det vegetariskt kan man istället använda mer bönor, linser, zucchini, aubergine, blomkål eller brytbönor.

    Gräddfil, smetana, eller matyoghurt är gott att blanda till.

  • Tow2Mater
    Mia99 skrev 2022-08-08 17:15:11 följande:
    Nötfärs, gul lök, vitlök, grön paprika, krossade tomater, tomatpuré, Bong kalvfond, Sambal Oelek, rött vin, vita bönor, kidneybönor, soja, chilipulver, chili flakes, mejram, rosmarin, timjan, kanel, en gnutta socker och svartpeppar. Strimla lite färsk basilika eller persilja på toppen när klart. Paptrikapulver kan man ha i för de starka röda färgens skull men man får använda högkvalitativt paprikapulver där endast fruktköttet malts ner, inte stjälken eller fröhuset, vilket annars blir lätt beskt.

    Vinet ger en pikant syrlighet och sockret balanserar upp det. Kanel ger en lätt orientalisk känsla om man gillar det.

    Vill man göra det vegetariskt kan man istället använda mer bönor, linser, zucchini, aubergine, blomkål eller brytbönor.

    Gräddfil, smetana, eller matyoghurt är gott att blanda till.

    Och främsta hemligheten - kummin.
  • Anonym (a)
    Jonte Persson skrev 2023-01-23 16:31:59 följande:

    Det brukar bli lite hur som beroende på vad man har hemma, men det viktigaste är spiskummin!


    Absolut, spiskummin är nödvändigt!
  • Anonym (a)
    Jonte Persson skrev 2023-01-24 11:02:13 följande:
    Och! Sen lite tabasco på..
    Ja, tabasco är obligatoriskt!
  • Jonte Persson
    Anonym (a) skrev 2023-01-24 12:47:13 följande:
    Ja, tabasco är obligatoriskt!
    Men man blir lätt beroende av tabasco, till slut smakar maten ingenting utan tabasco 😆
Svar på tråden Laga chili con carne