Godisförbud på kalaset? Inte en bra idé enligt barndietisten

Funderar du på att ta bort godiset på kalaset? Enligt barndietisten kan det ha motsatt effekt.

Är det en bra idé att förbjuda godis på kalas?

Enligt Livsmedelsverket äter svenskar i snitt 15 kilo godis om året per person. Folkhälsomyndigheten rapporterade om barns fysiska hälsa läsåret 2018/2019, där fetma och övervikt i åldrarna 6-9 år var 21%. Rapporten visade dessutom en fortsatt trend i samband med stigande ålder.

I forumtråden "Godis på kalas, när ett barn blir utan", har föräldrarna kalas där ett av barnen inte får äta godis för sin mamma. När det är fiskdamm tar mamman godispåsen ur barnets hand, eftersom det "inte är lördag".

Läs också: 6 fördelar – med att äta middag tillsammans

Blandade åsikter om godisets vara eller icke vara

barnmisshandel att ge sitt barn godis

Anonym

Man vill värna om sin hälsa och i allra högsta grad sitt barns hälsa. Det kan kännas "onödigt" att utsätta kroppen för något dåligt eller sämre om det inte gynnar kroppen – som exempelvis godis.

I Familjelivs forumtråd var det blandade åsikter om godisets roll. Det fanns dom som tycker att godis borde förbjudas och att det är "barnmisshandel att ge sitt barn godis" och man likställer det med heroin. Andra hade en mer nyanserad syn där lördagsgodis var självklart.

Godisförbud? – Så tycker barndietisen

Barndietisten Sara Ask förklarar i "Friskare med Doktor.se", att godisförbud kan ha motsatt effekt och snarare ökar barnets intresse för godsaker. Sara Ask menar också att kategorisering av mat och godis som bra och dåligt, kan skapa en osund laddning till livsmedel. Här kan du läsa hela artikeln.

Hjälpa barnet navigera

En bättre lösning enligt Sara, är att lära barnet förhålla sig till mat och godis och tillfällena. Hon rekommenderar att man ska vänta med att servera godiset efter det att barnet är mätt och sedan låta hen plocka en påse med de bitar som den är sugen på.

Läs också: 10 tips på bra mat när du ammar

Hur gör man vid kalas?

De flesta i forumtråden var överens om att det är ok att servera godsaker på kalas, men inga överdrivna mängder.

Det fanns flera exempel på situationer där en förälder ryckt godispåsen från fiskdammen ur barnets hand med förklaringen "den tar jag, du har fått nog för idag", med ett väldigt ledset barn som följd.

Källa: Livsmedelsverket