Läsarnas värsta zoom-erfarenheter: "Fullständig panik!"

Artikelbild: Unsplash
Artikelbild: Unsplash

Burköl som öppnas, smaskande och tuggande – eller varför inte en cigg som tänds mitt under videomötet? Här är forumdeltagarnas värsta zoom-erfarenheter. Känner du igen dig?

Det här uppskattas inte under videomöten

1. Ingen avstängd mick: “Hördes öppna en burköl”

Klickar konstant på en penna, tuggar tuggummi. Eller varför inte “toalettincidenter” där spolljuden ekar i bakgrunden medan kameran är avstängd?

“Eller under ett långt och segt möte en fredag eftermiddag då det hördes som om någon öppnade en burköl,” skriver en av forumdeltagarna.

Att glömma stänga av micken är något som de flesta kan irritera sig på hos sina kollegor. Jämför med de irriterande småljuden du kunde störa dig på från tiden när alla möten hölls AFK (Away From Keyboard)!

2. Pratar med mat i munnen

Smaskande, sörplande – ett litet hickljud? Många forumdeltagare är överens om att ätandet framför skärmen är det mest otrevliga du kan göra under ett digitalt videomöte.

“Jag får panik när folk sitter och äter, tuggar och smaskar under digitala möten!” skriver trådstartaren och fortsätter:

“Helst ska det vara banan eller yoghurt också. Jag får rysningar och fullständig panik!”

Men alla är inte överens. Gemensam fika och frukost framför skärmen är inte ovanligt – och många uppskattar det!

3. Tänder en cigg under videomötet

Kollegor som röker på mötet? Även om det är upp till var och en så är det en del som tycker det ser oförskämt ut att sitta och röka under ett digitalt videomöte. Såvida det inte strider mot företagets tobakspolicy, förstås!

4. Myspyskläderna och rufset

Här skiljer sig kulturen mycket åt. På en del arbetsplatser verkar det inte vara något konstigt att sitta i morgonrock, rufsigt hår och den första koppen kaffe på morgonmötet. För andra är det ett främmande beteende och tycker det sticker i ögonen.

5. Kollegor som… Hallå? Aldrig syns eller hörs

Avstängd mick och avstängd video. Totalt anonym. Vem är den där personen egentligen som aldrig visar sig?

Att ha kameran avstängd under möten är vanligt vid större sammanhang eller presentationer. Men vad gör egentligen de där personerna som aldrig visar sig på videomötet?

För större möten där ditt aktiva deltagande inte är nödvändigt är det kanske okej – men se upp! Är micken ständigt av och kameran alltid släckt kan folk folk börja tro att du bara fejkar ditt deltagande.

6. Lite för mycket privatliv

Barn som tittar in i kameran, katter som promenerar på tangentbordet. En del av oss tycker det är lite härligt med den där insynen i folks privatliv. Men det kan också gå över till att bli lite för privat. Vad sägs som ett alldeles ostädat hem? Ett diskberg i bakgrunden? Eller som en av forumdeltagarna skriver:

“En annan gång var det en man som inte stängde av ljudet när vi tagit en kort paus och vi alla fick höra honom bråka med sin fru. Inte så roligt för någon.”

7. Märklig kameravinkel

Säkert har du haft kollegan som inte verkar bry sig det minsta om att kameran filmar rätt in i näsborrarna. Det så kallade “grodperspektivet” i videomöten känner vi nog alla igen. En annan igenkänning är motljuset: du ser bara konturerna av din kollega som skuggas av ljuset som strålar in i kameran från ett fönster.

Kommer du på fler saker? Delta i diskussionstråden här!