Måste man rycka in i krig om man är gravid eller nyförlöst?
Om det säkerhetspolitiska läget försämras ytterligare och regeringen beslutar om höjd beredskap – var ska man vända sig om man är gravid eller om man precis har fött barn? Familjeliv har pratat med Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket, om man som gravid eller nyförlöst behöver rycka in om det blir krig i Sverige.
Det säkerhetspolitiska läget i Sverige har försämrats under den senaste tiden, det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) under torsdagens presskonferens:
– Kriget i Europa kommer påverka det svenska folket. Ett läge där spänningarna i vårt närområde är större än på flera decennier så behöver vi fortsätta att förstärka den svenska försvarsförmågan, sa hon och tillade:
– Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde har försämrats över tid.
Många människor känner stor oro och ställer sig frågan: "Vad ska jag göra om det blir krig?" – inte minst de som är gravida och står inför en stundande förlossning.
Familjeliv har pratat med Per Andersen Helseth, kommuniktatör på Plikt- och prövningsverket, om vad man som gravid eller nyförlöst ska göra och var man ska vända sig om läget förändras än mer och regeringen beslutar om höjd beredskap.
- Läs även: BILDSPECIAL: Så ser livet ut för familjerna i skyddsrummen
- Läs även: Måste man rycka in om det blir krig i Sverige?
Vad ska man göra om regeringen beslutar om höjd beredskap när man är gravid?
– Höjd beredskap är något som regeringen beslutar om. Regeringen kan då också fatta beslut om att aktivera de olika delarna av totalförsvarsplikten. Om man har genomgått en värnpliktsutbildning och är krigsplacerad hos försvarsmakten och har ett hälsotillstånd som kan påverka ens möjligheter att tjänstgöra har man ett personligt ansvar att uppge detta till Plikt- och prövningsverket som då gör en bedömning, säger Per Andersen Helseth och tillägger:
– Har man en civil krigsplacering så går man till sitt ordinarie arbete precis som vanligt. Har man ingen krigsplacering och regeringen beslutar om allmän tjänsteplikt så kan man bli anvisad ett arbete eller uppgift av en myndighet, det ska då vara så likt det man gör i vardagen som möjligt.
Behöver man delta på något sätt som civil när man är gravid?
– Svaret blir kanske, det beror på hälsotillståndet. Men även gravida omfattas av totalförsvarsplikten.
Hur går det till med kontroller som man vanligtvis gör på mvc under en graviditet?
– Tanken är att samhället ska fungera så normalt som möjligt även under höjd beredskap och varje organisation har ett eget ansvar för att planera för detta.
När det är dags för förlossning är även här tanken att det ska fungera som vanligt – man ska helt enkelt vända sig till sjukvården när man ska föda, menar Per Andersen Helseth.
På frågan om man behöver delta, eller rycka in på något sätt när man är nyförlöst svarar han att det även här beror på personens hälsotillstånd. Om man har ett hälsotillstånd som kan påverka ens möjligheter att tjänstgöra har man ett personligt ansvar att uppge detta till Plikt- och prövningsverket som då gör en bedömning.
Bör de som är gravida just nu förbereda sig på något sätt, till exempel läsa på om hemförlossning eller liknande?
– Huvudtanken är att samhället ska fungera så normalt som möjligt även under höjd beredskap, säger han.