Gravid

4-åringen - en äventyrare!

4 år barn

Inte så många historier har berättats som av 4-åringar. Fyraåringen har känslan för dramatiska händelser och överdriver gärna när händelser ska återberättas. Barnet tror själv på det hon/han berättar eller är möjligen vagt medveten om att det egentligen inte har hänt i verkligheten. En 4-åring ljuger inte. Och vad är egentligen skillnaden mellan fantasi, lögn och sanning? Barn i den här åldern funderar inte så mycket över detta. De målar upp sin historia med fler och fler detaljer som känns verkliga för barnet.

Spännande äventyr och historier, rim och ramsor tilltalar den äventyrliga 4-åringen. En del fyraåringar kan även återge korta historier som de hört. De tycker också om att berätta historier om vad de själva upplevt och tycker om när andra lyssnar. Fyraårsåldern är en ålder speciellt full av tankar. Fyraåringen är inte bara upptagen av flams och bagateller utan även av livet och döden, religion och sexualitet. Barnet kan ägna stor del av tiden åt funderingar kring dessa mysterier.

Varför då och varför det?

En 4-åring vill veta allt. De frågar och frågar och frågar om allt mellan himmel och jord. Medan 2- och 3-åringen mest frågar "Vad är det?", koncentrerar sig 4-åringen på mer komplexa frågeställningar: "Varför måste vi äta?", "Varför just nu?", "Hur sitter stjärnorna fast på himlen?", "Var bor man när man är död?"

Barnet strävar efter kunskap för att utvidga sin upplevelsevärld och du är den som sitter inne med svaren. Vet du verkligen hur stjärnorna sitter fast på himlen? Eller vart de döda bor? Finns det verkligen en god anledning till att äta precis nu och inte om en timme? Barnets utfrågning kan periodvis upplevas som påfrestande för föräldrarna. Anna Wahlgren menar att man då med fördel kan vända på steken. Istället för att ständigt försöka svara barnet kan man hellre säga: "Vad tror du? Hur tror du stjärnorna sitter fast på himlen?" Svaret kommer troligen att fascinera dig och du kommer att lära dig mycket nytt.

De flesta fyraåringar kan:

- Använda gaffel och sked ordentligt

- Lägga ett pussel med upp till 12 bitar

- Gå på toa själv

- Ta emot en boll

- Känna igen 6 färger och 3 former

- Stapla mer än 10 klossar

- Trä stora pärlor på en tråd

- Prata i hela meningar

- Räkna till 7

- Känna till sitt eget namn, ålder och adress

- Känna igen några bokstäver

- Förstå vad "vänta på sin tur" innebär

- Knyta skosnören och försöka knäppa knappar.

Genomsnittlig vikt och längd vid fyra års ålder

  • Flickor:

    Vikt: 11-26,1 kg, genomsnittlig vikt: 16 kg.

    Längd: 90-116 cm, genomsnittlig längd: 103,5 cm.

  • Pojkar:

    Vikt: 11,2-24,2 kg, genomsnittlig vikt: 16,3 kg

    Längd: 91-116 cm, genomsnittlig längd: 103,5 cm

Visste du att...

De flesta flickor blir 7 cm kortare än föräldrarnas genomsnittliga längd?

De flesta pojkar blir 7 cm längre än föräldrarnas genomsnittliga längd?

Lek och vänskap

Barnet utvecklas från ca 2 1/2-årsåldern till att bli mer och mer intresserat av andra barn. Fyraåringen kan leka tillsammans med andra barn, inte bara leka sida vid sida. Många 4-åringar är också kapabla att starta en lek med andra barn utan att vuxna sätter igång dem. I den här åldern börjar barn visa intresse för att följa med andra barn hem och få besök av andra barn hemma. Lek med äldre barn inspirerar nya idéer till egen lek. Lek med yngre barn främjar känslan för omsorg och upplevelsen av att vara stor och kunna tillföra andra något.

Rollspel är intressant. Ofta ser man små brandmän med brandhjälmar och diverse verktyg eller små barnvakter med babyn i vagnen. Familjens husdjur är också - mer eller mindre frivilligt - med i leken. Fyraåringen leker ofta "vuxen på jobbet". Då är ofta ansiktsuttrycket viktigt och allvarligt. Låt barnet leka - stör inte om inte barnet själv inviterar dig i leken. Typiskt för 4-åringen är också att han eller hon ALLTID leker. Även när det inte borde leka - ett välkänt fenomen vid middagsbordet?

Fantasivänner?

Särskilt mellan 3- och 5-årsåldern kan barn hitta på egna osynliga lekkamrater. Det är helt normalt. Någon gång kan den här lekkamraten hitta på riktiga bus, som att gå in med skorna på, rycka lillebror i håret eller förstöra saker. Fyraåringen kommer då att väluppfostrat stå vid sidan av och berätta för dig att "Det var inte jag som gjorde det. Det var Petter." I 4-årsåldern börjar barnet ofta få en känsla för vad som är rätt och vad som är fel att göra. Barnet vet att det är fel att nypa lillebror, men någon gång blir frestelsen för stor. Då är det skönt att ha osynlige Petter att skylla på. Läs mer om Fantasivänner.

Klarar du av att hänga med?

Tänk dig följande scenario: Du är ute och leker och umgås med ditt barn en dag. Det är vinter och snö och barnet vill leka i backen hela dagen. Barnet åker snabbt ner och går de 40 metrarna upp till toppen, gång på gång. Hur länge orkar du hänga med? Inte så länge, nej... En 4-årings fysik inger respekt. De älskar också i regel att utöva all form av fysisk aktivitet och njuter av att kroppen klarar av fler och nya fysiska utmaningar. Men det är självklart skillnad på en 4-åring och en annan. Några vågar mer än andra. En del tänker sig för både två och tre gånger innan de vågar sig på något nytt. De flesta i den här åldern är emellertid nyfikna på vad kroppen klarar av. Springa, klättra på allt som låter sig klättras på, cykla, åka skidor är ofta populära aktiviteter för 4-åringar.


Skrivet av sjuksyster Elisabeth Lofthus. Källa:

  • Intervju på "Hjemmefronten" NRK med Anna Wahlgren. År 2000. http://www.nrk.no/programmer/tv_arkiv/hjemmefronten/322491.html
  • "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 2. opplag 2001.
  • "Familiens store bok om barnet", dr. Bent Danielsson og Monica Danielsson. Familievennen forlag - 1998
  • "Pediatri og pediatrisk sykepleie". Randi Grønseth og Trond Markestad, fagbokforlaget 1998