Gravid

Baby 7 månader

När barnet är 7 månader gammal är de flesta starka nog att hålla kroppen upprätt med höfter och knän när den får stöd. Barnet testar styrkan med rörelser som kan likna dans, ett steg med ena foten och sedan med den andra. Till slut kan barnet nästan hoppa upp i ditt knä. Hoppla!

Vissa barn på 7 månader klarar också att sitta utan stöd i några sekunder. Men se upp! Många barn avslutar sittandet med ett fall där han kan slå huvudet ganska kraftigt mot underlaget. Se till att ditt barn är säkert!

FärdighetGenomsnittVariation
Sitter ensam 7 månader 5-9 månader
Kryper 7 månader 5-11 månader
Dra sig upp ståendes 9 månader 6-12 månader
Står utan stöd 11 månader 9-16 månader
Går ensam 12 månader 12-23 månader
Pincettgrepp 10-11 månader 9-12 månader

Redo för tänder?

De första mjölktänderna kommer vid 5-8 månaders ålder. Det finns dock stora variationer, en del barn får inte första tanden förrän omkring 1-årsdagen. De första tänderna dyker upp i den nedre käken. Många barn reagerar med oro och gnällande när en tand är på väg.

Sitter i vagnen?

De flesta barn på 7 månader sitter nu upprätt i sin vagn. Idealt för barnets rygg är att han fortfarande ligger plant i vagnen tills han själv klarar att resa sig upp i sittande ställning, men väldigt få barn på 7 månader accepterar att ligga utan bra utsikt från sin vagn. När barnet först ska sitta bör du investera i en sele till barnvagnen så att ditt barn sitter säkert och inte faller ur vagnen.

Pulka?

Nu har babyn blivit stort nog att kunna ligga i pulka. Med en pulka kan hela familjen komma ut på skidor och få en trevlig naturupplevelse, men du bör iaktta vissa försiktighetsåtgärder för att förhindra att barnet blir nedkylt.

Mat och mjölk

Det har gått en månad sedan du introducerade barnet för mat, några har kanske redan ätit gröt och annan mat i flera månader. De flesta barn tar tid på sig att lära sig ättekniken, och du har torkat mycket grötspill den senaste månaden. Det är inte längre tillräckligt att ge barnet bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, även om det fortfarande är en viktig del av barnets kost, och bör vara det i ytterligare 5 månader. Gröten bör täcka barnets behov av järn. Om du har ett barn som mycket tydligt inte vill ha gröt går det bra att prova med små, små bitar av bröd med leverpastej. Sök annars råd från sjuksköterska om du är osäker på om barnet får tillräckligt med järn.

Kom också ihåg:

  • Komjölk kan användas i små mängder i matlagning i slutet av det första levnadsåret (ca 10 månaders ålder). Från denna ålder kan barn också få lite yoghurt och filmjölk, gärna tillsammans med spannmål, eller som dessert.
  • Vi rekommenderar inte att honung ges till barn under ett år på grund av risken för spädbarns botulism. Källa: Matportalen

Ingen mer nattmat?

När barnet har börjat äta fast föda i ordentliga portioner, är det inte längre nödvändigt med nattmat. Vissa barn kommer att sluta att fråga om det själv, en del kanske redan har slutat vid 3 månaders ålder. Andra barn tänker inte frivilligt ge upp privilegiet att få nattmat under lång tid framöver. Det finns ju inget skönare än att vakna upp på natten för att få lite gos och god, varm mjölk? Om du känner att det finns en viss stress med att sluta med nattmatningen, kan du bara fortsätta med den. Tidigare avråddes detta, men

hälsovårdsmyndigheterna har slutat med det. Om du nu känner att det är dags att få bort nattmatningen, och längtar efter en bättre nattsömn, så bör du göra en ansträngning. Erbjud ditt barn bara vatten när det vaknar. Om ditt barn är van vid att ammas, kan pappa med fördel hjälpa till.

Barnet kommer att protestera, och du bör räkna med lite nattvak några timmar ett par nätter. Låt inte barnet vara ensam och gråta, gå in och lugna det med några minuters mellanrum. Eventuellt kan du lägga dig ner bredvid barnet på en madrass. Fråga eventuellt sjuksköterska om fler råd. Och kom ihåg - det blir några ansträngande nätter, men troligen har barnet vant sig av med nattmat inom en vecka.

Normal vikt och längd?

WHO-standard för normal vikt visar stora variationer på hur stora bebisar är vid 7 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser att bebisen ökar regelbundet i vikt och verkar nöjd.

Vikt pojkar: 6,4-10,7 kg
Längd pojkar: 64,1-74,2 cm
Vikt flickor: 5,8-10,2 kg
Längd flickor: 61,9-72,7 cm

Källa: WHO

Orolig eller behöver råd?

Är du på något sätt oroad över barnets utveckling eller vill ha någon att prata med om barnets utveckling - kontakta din barnavårdscentral!