Barnmorskan skäller på Irene Svenonius i tv: "Nu lägger vi ner"

Under morgonen gästade barnmorskan Hannah Dahlbäck Nyhetsmorgon. – I februari står du utan en förlossningsklinik om du inte lyssnar på oss nu, förstår du? frågade hon Irene Svenonius under sändningen.

Barnmorskan Hannah Dahlbäck ryter ifrån i TV4 Nyhetsmorgon.

Bli en del av Familjeliv!

Få de senaste artiklarna och hetaste forumtrådarna. Bli medlem här.

Under morgonen medverkade barnmorskan Hannah Dahlbäck, en av barnmorskorna som sagt upp sig från Danderyds sjukhus, i Tv4 Nyhetsmorgon där hon bland annat lyfte krav som barnmorskor har för att de eventuellt ska vilja komma tillbaka till sina arbeten och för att lösa förlossningskrisen. Medverkade gjorde även finansregionrådet Irene Svenonius (M), som då kom med beskedet om att 100 miljoner kronor ska tillsättas till förlossningsvården – en siffra som nu ändrats till 550 miljoner kronor.

Läs mer: "Förlossningskrisen i Stockholm – det här har hänt"

Barnmorskan: "Kommer de fortsätta slösa vår tid med att ignorera våra krav?"

Under sändningen ställer Hannah Dahlbäck en fråga till Irene Svenonius:

– Kommer regionen presentera en på riktigt konkret plan med en till klinik för att lösa den här krisen eller kommer de fortsätta slösa vår tid med att ignorera våra krav? och fortsätter:

– Det vi ser och behöver är platser. Vi kommer inte tillrätta med det här innan vi har fler platser i Stockholm, eller framför allt en till klinik. Vi vill inte ha större sjukhus.

Barnmorskan ryter ifrån

Då bollar programledaren Martin Järborg över frågan till Irene Svenonius, som svarar att de tillsatt 100 miljoner kronor för att det ska bli en barnmorska per födande kvinna – vilket hon pekar på har varit barnmorskornas krav.

Hon nämner också att det finns ytterligare åtgärder som förlossningssamordnaren tagit fram, men att de konkreta planerna borde genomföras av undersköterskor, barnmorskor, läkare och sjuksköterskor tillsammans samordnaren. För politiker, de tillför bara resurserna:

– För det är dem som vet bäst hur man genomför det, vi tillför resurserna. När det gäller att Hannah och barnmorskorna på Danderyd efterlyser en ytterligare förlossningsklinik, den finns ju byggd på S:t Göran. Bedömningen har ju varit att förlossningskapaciteten på de övriga förlossningsklinikerna håller tillräcklig nivå för de antal födande vi har, säger Irene Svenonius.

– Det stämmer ju inte, ryter Hannah Dahlbäck ifrån.

– Jo, det säger ju sjukhusledningarna, svarar Irene Svenonius.

– Det är vi som jobbar i verkligheten, det är inte du Irene. Och du måste ju börja lyssna på oss. Vi har skrikit oss hesa i så många år och vi är så trötta på det här nu och nu lägger vi ner, utbryter Hannah Dahlbäck upprört och fortsätter:

– I februari står du utan en förlossningsklinik om du inte lyssnar på oss nu, förstår du?