Gravid kvinna nekad av sjukhus – barnet dog

En kvinna som var gravid i åttonde månaden fick inte komma in på sjukhuset i Xi'an utan negativt coronatest. I stället lämnades hon blödande utanför sjukhuset och barnet dog. Nu läxar Kina upp de ansvariga.

Gravid kvinna nekades av sjukhus – barnet dog.
Gravid kvinna nekades av sjukhus – barnet dog.

Den strikta nedstängningen av kinesiska Xi'an fick global uppmärksamhet i slutet av december, när stadens 13 miljoner invånare förbjöds att lämna sina hem, efter ett coronavirusutbrott.

Sjukhuset krävde negativt covidtest

En gravid kvinna i åttonde månaden ska ha stoppats från att komma in till stadens sjukhus, eftersom det krävde ett negativt covidtest som var mindre än 48 timmar gammalt. En anhörig till kvinnan skrev i ett inlägg på sociala medier att den gravida hade ett negativt testsvar som var några timmar för gammalt.

Bild av kvinnan spreds på sociala medier

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i Kina, där bilder och foton på kvinnan, sittandes på en plaststol utanför sjukhuset med blod rinnande längs med stolsbenen, spridits på sociala medier.

Inlägget publicerades på nyårsdagen, och den anhöriga skriver i inlägget att kvinnan fick vänta i två timmar innan hon till slut togs till en operationssal, där det visade sig att fostret avlidit.

Sjukhuschefen har stängts av

Inlägget togs bort, men hade innan det hunnit få hundratals miljoner läsningar. Nu säger staden i ett uttalande att händelsen lett till utspridd oro och att den har haft en dålig påverkan. Sjukhuschefen har stängts av, liksom andra personer. Händelsen håller på att utredas, enligt stadens styre.

Sjukhuset ska be om ursäkt

Xi'ans hälsokommission har också sagt åt sjukhuset att be om ursäkt till allmänheten, reflektera och se över sina rutiner.

På onsdagen uppgavs att Xi'an öppnar så kallade gröna kanaler för att vissa speciella grupper – som gravida och kritiskt sjuka – snabbare ska få tillgång till vård.

Källa: TT