Gravid och orolig – läs om känslorna kring förlossningskrisen

För gravida Asila Jabir har förlossningskrisen skapat stor oro. – Ju närmre det kommer datumet, desto mer uppstressad blir man, säger hon till Nyheter24.

Förlossningskrisen skapar oro och stress hos gravida.

Förlossningskrisen har väckt starka känslor hos många, inte minst hos de som är gravida. En av dem är Asila Jabir – hon är gravid i vecka 38 och ska snart föda sitt andra barn. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om oron och stressen kring den uppmärksammade förlossningskrisen.

Förlossningskrisen skapar oro

Asila Jabir berättar för Nyheter24 att hon under sina 38 graviditetsveckor har haft det bra, men oroligt då hon redan i vecka 20 fick arbetsförbud från sitt jobb på Åhlens i Mall of Scandinavia. Efter det har hon varit försiktig och hållit sig hemma på grund av covid. Men nu är det inte bara pandemin som oroar. Det är nu även RS-viruset, men framför allt förlossningskrisen.

Läs mer: "Förlossningskrisen i Stockholm – det här har hänt"

"Jag är bara stressad"

Asila Jabir har ett barn sedan tidigare, sonen Osman, som föddes för elva år sedan. Den upplevelsen beskriver hon som positiv – då hade man samma barnmorska under hela förlossningen. Men känslan inför den stundande förlossningen, som är beräknad den 23 november, är inte lika positiv:

– Ju närmre det kommer datumet, desto mer uppstressad blir man. Det här borde vara sista fasen när man ska samla sig och vila, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker inte att jag har fått den inre ron, jag är bara stressad. Det är skrämmande.

"Finns det tillräckligt med personal och har de orken?"

Efter att barnmorskors dåliga arbetsförhållanden uppmärksammats under de senaste veckorna är Asila Jabir orolig över hur situationen kommer se ut i förlossningsrummet.

Läs mer: "Förlossningskrisen: Allt fler barnmorskor och chefer säger upp sig"

– Jag är väldigt orolig. Finns det tillräckligt med personal och har de orken? Nu har man en barnmorska, en stackare som får springa mellan förlossningsrummen, säger hon och fortsätter:

– Det skrämmer mig, att när du är som skörast och har blottat dig, att du då inte får stöd. Blir det någon komplikation, så sker saker snabbt. Då kan någon minut vara avgörande.