Gravid spökveckor – det här innebär spökveckor under graviditeten

Många beskriver spökveckor som att graviditetssymtomen försvinner – som exempelvis ömma bröst, illamående och trötthet. Vissa upplever även att magen krymper och att de inte längre känner något "fladder" från barnets rörelser.

Många känner en oro när de går igenom graviditetens spökveckor. Foto: Unsplash

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner, det kan skapa oro för många som är rädda att drabbas för missfall. Men lugn, det är helt normalt och den här perioden av graviditeten kallas ofta för spökveckor. Spökveckorna brukar börja i slutet av första trimestern och hålla i sig ungefär till mitten av den andra trimestern.

Familjelivs forum

Om du vill diskutera spökveckor med andra gravida kan du gå in på Familjelivs forumtråd.

Vad innebär spökveckor när man är gravid?

Spökveckor brukar de veckor kallas där du som gravid inte känner av några symtom på graviditeten. Illamåendet har lätta, bröstet ömmar inte längre och du är inte heller lika trött som i början. Det är också perioden innan du börjar känna av bebisens rörelser. Bebisen rör på sig massor hela tiden, men den är fortfarande så liten att du inte känner det ännu.

Vilken del av graviditeten är spökveckorna?

Det finns ingen forskning på när i graviditeten det är vanligast att uppleva spökveckor men många gravida upplever det någon gång under vecka 10-20. Under denna period har hormonerna och andra förändringar i kroppen stabiliserats, vilket kan vara en orsak till att spökveckorna uppstår just då.

Som med allt annat under en graviditet så är spökveckor väldigt individuellt. Vissa har exempelvis upplevt spökveckor långt in i graviditeten. Andra upplever aldrig spökveckor under sin graviditet. Om du är orolig ska du alltid rådgöra med din barnmorska. Hellre ett besök för mycket än för lite!