Gravid under coronapandemin – så tacklar du det

Hur ska du som gravid bete dig under pandemin och vilka risker kan det finnas? Folkhälsomyndigheten ändrar löpande riktlinjerna för gravida och likaså sjukvården. Det är extra tufft att vara gravid under tider som dessa. Hur ska man bete sig under en pandemi som gravid? Vi har tagit reda på dem svar som i dagsläget finns. 

Gravid 2020? –  behöver du vara orolig?

Coronaviruset har funnits i omkring ett år. När viruset kom till sverige var det svårt för forskare på folkhälsomyndigheten att säga vilka risker som fanns kring Corona och gravida. Men med tiden kom forskarna fram till att kvinnor som varit sjuka i Covid-19 tenderar att föda tidigare än kvinnor som inte varit sjuka. Samma studie visar också att fler av dem nyfödda bebisarna som haft en mamma som varit sjuk behövt vård på neonatalavdelning, jämfört med barn till mammor som varit friska under graviditeten. 

Håll dialogen med din barnmorska

Att oroa sig som gravid under rådande situation gör varken dig eller barnet gott. Försök att slappna av och följ de rekommendationer som finns. Använd sunt förnuft och håll en öppen dialog med din barnmorska. Sjukvården vet bäst och dem kommer att ge dig all information som du behöver. 

Restriktioner för gravida

Det finns än inga studier som visar att gravida skulle vara en riskgrupp för Covid-19. Det finns inte heller någonting som tyder på att gravida löper en större risk att insjukna eller att bli allvarligt sjuka säger folkhälsomyndigheten.
Gravida kvinnor uppmanas  att följa de restriktioner som finns för alla. Men gravida i synnerhet bör följa dem extra noga. Som gravid bör man till exempel endast umgås med dem människor som finns i hushållet, så långt det är möjligt. Undantag för besök på vårdcentral och liknande kan göras. Gravida kvinnor ses idag inte tillhöra någon riskgrupp i sig så länge du inte har andra bakomliggande riskfaktorer som till exempel högt blodtryck.

Extra varsamhet om du är gravid i vecka 36

Från och med vecka 36 bör gravida vara extra försiktigt och noggrant följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En luftvägsinfektion i slutet av en graviditet kan innebära risker för både mamman och barnet. 

Hantera din rädsla under coronapandemin 

Många kvinnor oroar sig dagligen under sin graviditet, men under det senaste året har ytterligare ett orosmoln kommit upp nämligen corona. Hur ska gravida kvinnor tackla sin oro och kan mammans oro påverka det ofödda barnet? Vi har tagit upp några vanliga frågor och svar.

Hur påverkas bebisen i magen av mammans oro?

Man kan inte säga om barnet påverkas av mammans stress eller inte. De man vet säkert är att barnet kan få en ökad puls om mamman känner stress och oro.

Orolig under graviditeten? – så här stressar du ner

- Försök att sova mer och stressa mindre
- Testa på Gravidyoga eller mindfulness
- Dela din stress, ångest och oro med andra gravida
- Prata öppet om din oro tillsammans med din partner och barnmorska. 
 - Diskutera i vårt forum med andra i liknande situation!

Håll en öppen dialog med din partner och ta hjälp av din barnmorska om du känner oro. Följ folkhälsomyndighetens rekommendationer och försök att slappna av.
Testa mindfulness, gravidyoga, avslappning och andra passande metoder för avslappning. Dela dina tankar med andra gravida kvinnor. Hur tänker dem? Kanske kan ni dela strategier med varandra? 
 
Man ska inte vara orolig i onödan. Använd ditt sunda förnuft och gör det du kan under i den situation som du befinner dig i. 
 
Gravid 2020? Diskutera med kvinnor i samma situation i familjelivs forum. 
 
Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Syda Productions / Shutterstock 

Läs mer: Experten tipsar – så förhindrar du syskonrivalitet