Kejsarsnitt – "Det är MIN kropp, MIN förlossning"

Förlossningar är ett ämne som aldrig slutar att skapa diskussioner, och det är många som har väldigt starka känslor kring och åsikter om frågan. Speciellt på Familjelivs forum.

Ska man få välja att föda med kejsarsnitt?
Ska man få välja att föda med kejsarsnitt?

Det är inte så konstigt att trådar om att få välja att föda med kejsarsnitt ofta blir väldigt livliga. Tråden "Vilja om kejsarsnitt" är inget undantag.

Att få välja ett kejsarsnitt

Trådstartaren (TS) är gravid och beskriver hur hon är väldigt rädd för att genomgå en vaginal förlossning.

– Jag känner ändå att det är MIN kropp, MIN förlossning. Så varför skulle det beslutet, om hur jag känner mig tryggast och bekvämast i att föda, ligga i en läkares händer?

Anonym, TS

Många i tråden, som i skrivande stund har över hundra poster, håller med TS.

En vaginal förlossning hade känts som ett djävulskt övergrepp på mig och min kropp, så jag är jävligt glad över att de tillåter kejsarsnitt av humanitära skäl. Min anledning går inte att bota med en profylaxutbildning.. Mitt snitt gick toppenbra och jag har bara fina minnen av det med.

Från forumet: "Min man har noll förståelse för amningen"

Inte lättare med kejsarsnitt än att föda vaginalt

Andra tyckte att TS hade en för enkel syn på frågan, och att det finns många aspekter gällande som man måste tänka på. Många menade även att det inte alls är säkert att det är lättare att göra ett snitt än att föda vaginalt.

– Jag är också lite utav en fegis. Därför går jag inte och blir gravid när jag inte klarar av att föda. Tanken skulle aldrig falla mig in faktiskt!

Jag har fött två barn på två år med kejsarsnitt. Det var akuta kejsarsnitt och inte planerade. Först på grund av att förlossning drog ut på tiden och bebis hjärtslag blev svaga, och sedan på grund av att bebis låg i ansiktsbjudning. Jag vill bara säga att kejsarsnitt inte är en "lättare" väg.

Familjelivs forum

Förlossningsskador: Vaginal förlossning, är det verkligen det bästa för kvinnan? In och diskutera med andra och ta del av deras tankar i forumet.

– Jag kan förstå om man är rädd inför sin första förlossning om man lyssnat på en massa skräckhistorier från andra mammor MEN man vet ju inte hur det är att föda barn innan man gjort det själv och ingen förlossning är den andra lik. Det är ju också så oftast att de där kvinnorna som föder barn "lätt" inte pratar så mycket om sina förlossningar.

Hett i forumet: "Vad är det för fel på vårt namnval?"

Men den här historien verkar sluta lyckligt för TS:

Jag var otroligt nervös och rädd innan (ett aurora-samtal med barnmorska. Reds anm) men nu känns allting mycket bättre. Det var ingen tvekan utan hon skulle så fort som möjligt boka in mig till en läkare för att prata om kejsarsnitt.

Till de som varit negativa i tråden hade hon dessutom ett klart meddelande:

– Vi kvinnor borde stötta varandra och inte trycka ner varandra och säga det ena och det andra. Blir lite ledsen faktiskt.

Anonym, TS

Vi kan inte göra annat än att hålla med och självklart önska TS all lycka i världen.

Citaten kan ha redigerats, främst gällande stavning och längd.