Så får ni till gravidsexet – barnmorskan ger sina tips

Vissa blir sugna – andra inte. Men sex under graviditeten är inget att vara orolig över!

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Det är mycket under en graviditet som inte direkt får sexlusten att sjuda. Som trötthet, illamående och en allmän upplevelse av otymplighet. För att inte tala om känslan av att man inte längre är två, utan tre, i sängkammaren.

I en omröstning på Familjeliv svarade över 50 procent att de fick en minskad aptit på sex som gravida. Flera berättar att de tappade intresset för att ligga i takt med att bebisen och magen växte.

– Nej, sex fanns inte på kartan. Jag var så uppfylld av allt det nya som hände att jag blev nästintill fixerad. Det enda som intresserade mig var hur fostret utvecklades, kommenterar en mamma.

Ingen fara att ha sex när du är gravid

Enligt Suzanne Lindström, legitimerad barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare, är det inte ovanligt att lusten minskar när man är gravid. I synnerhet inte om man har haft svårt att bli gravid eller om man tidigare har haft missfall. Men man behöver inte vara orolig för att samlag skulle utsätta fostret för någon typ av fara.

– Om man har en normal graviditet har man inget att vara rädd för. Barnet ligger väl skyddat av fostervatten och fosterhinnor i livmodern. Själva livmoderhalsen är också ett skydd, säger Suzanne Lindström.

Oralsex är också fritt fram

Som gravid är man inte mer infektionskänslig än vanligt och det finns ingen anledning att undvika oralsex på grund av oro för infektionsrisk. Man ska inte heller vara rädd för att få orgasm. Men det kan vara bra att känna till att magen blir hård när man når klimax vid sex mot slutet av graviditeten. Det är helt naturligt och beror på sammandragningarna som man får under orgasmen, berättar Suzanne Lindström.

– Att få orgasm lite regelbundet är ingen fara. Det händer dessutom att gravida som inte har sex, vaknar mitt i natten av att de har orgasm. Det är som om kroppen tar ut behovet ändå.

Prata om sexlusten

Om man inte har någon sexlust, är det viktigt att prata med sin partner om förändringen och om vilka närhetsbehov man har nu, menar Suzanne Lindström.

– Man kan vara intim utan att ha sex, bara man är tydlig och säger hur man vill ha det. Berätta att du vill bli omhållen och kramad. Smek och kela eller ge varandra massage. Man behöver inte kasta sig på de erogena zonerna för att uppleva njutning.S

Som partner ska man komma ihåg att graviditeten ofta är en känslig period då man behöver extra mycket uppskattning.

– När man är gravid är det särskilt viktigt att bli bekräftad och att få höra hur fantastisk man är som bär barnet. Att få beröm och känna sig älskad är också det bästa sättet att hålla samlivet igång. Positiv feedback främjar lusten, säger Suzanne Lindström.

Men långt ifrån alla känner igen sig i att sexlusten avtar under graviditeten. I omröstningen på Familjeliv svarade drygt 40 procent att de var mer sugna på sex än vanligt.

"Sexlusten blev bara större"

– Fast jag blev tjockare om magen, blev lusten bara större. Jag har knappt känt mig sexigare än då. Ända till sista dagen hade vi underbart sex. Vi kom på nya ställningar och bytte ofta för att få det att funka med magen, berättar signaturen Trolliz.

Viktigt med trygghet i relationen

En ökad lust tror Suzanne Lindström har mycket att göra med att man är trygg i sin relation och att man kan uppskatta sin nya gravidkropp, som hon menar är bland det mest kvinnliga som finns.

– En del blir mer lustfyllda som gravida. Det är ofta kvinnor som är trygga i sin kropp och som har en partner som kan uppskatta en kvinnlig kropp med större bröst och en växande mage.

Flera av medlemmarna på Familjeliv som ville ha sex oftare som gravida, berättar lite frustrerat om sina partners vars lust i princip försvann när magen blev framträdande.

– Min sexlust var helt galen när jag väntade min pojke. Tyvärr var det tvärtom för min man. Visst hade vi sex ibland, men väldigt försiktigt, skriver en annan mamma.

Inte ovanligt att partnern tvekar

Suzanne Lindström menar att det inte är helt ovanligt att män blir avvaktande till att ha sex med sina gravida partners.

– En del kan bli lite rädda för magen och för att stöta in på bebisens huvud. Det finns också män som behandlar sin partner mer som en skör madonna, än en älskarinna under graviditeten.

De par som kan njuta av sex under gravidmånaderna har en spännande tid framför sig när det gäller att experimentera sig fram till ställningar som funkar med magen. Bakifrån, från sidan eller ställningar där kvinnan sitter ovanpå brukar passa bra, tipsar Suzanne Lindström.

Men om sexlivet går på sparlåga, behöver man inte vara så nojig att relationen tar skada av återhållsamheten.

– De flesta har förståelse för att en graviditet kan förändra samlivet. Det ska inte behöva slita på förhållandet. Var och en har också ett ansvar att hålla igång sin egen sexualitet själv, säger Suzanne Lindström.