Stor brist på barnmorskor – läget inom förlossningsvården fortsatt pressat

Det råder brist på sjukvårdspersonal. Värst är bristen på barnmorskor – alla regioner i landet uppger att barnmorskor saknas.

Barnmorskebristen gör sig påmind igen. Arkivbild.

Socialstyrelsen rapporterar om en ökad personalbrist inom flera vårdyrken.

Samtliga regioner säger att de har brist på barnmorskor, läkare med specialistkompetens, röntgensjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

Läs mer: Förlossningsvården i kris: "Inte värdigt att behandla barnmorskor på det här sättet"

För få utbildar sig

Många saknar även personal inom andra områden, framför allt biomedicinska analytiker, psykologer, sjuksköterskor, tandläkare och tandhygienister.

Problemet är att för få utbildar sig, att många går i pension och att konkurrensen är hög från andra arbetsgivare. Socialstyrelsen anser att intresset för att utbilda sig inom vårdyrken måste öka.

Läs mer: Ann Söderlund opererades för sin förlossningsskada: "Känner mig så jäkla mycket friare"

Brist på legitimerad vårdpersonal i kommunerna

"Konkurrenskraftiga anställningsvillkor, utrymme för karriärutveckling, specialisering och forskning är andra faktorer som bidrar till att legitimerad personal stannar och vill utvecklas inom sina professioner", säger Åsa Olsson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även kommunerna har brist på legitimerad vårdpersonal. Vanligast är att kommunerna saknar sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.