Tvillingar dog före förlossning – vårdgivare får hård kritik

En kvinna som var gravid med tvillingar förlorade båda sina barn i magen. Enligt Inspektionen för vård och omsorg begick ansvarig läkare flera misstag.

"Vårdgivaren har brustit i att ge god vård", skriver Ivo.

Tvillingarna dog i mammans mage före förlossningen. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hård kritik mot vården av den gravida kvinnan på Skånes universitetssjukhus i Lund, rapporterar lokala medier.

Hon skickades från sjukhuset i hemstaden Växjö för vård i Lund på grund av risken för för tidig förlossning och behovet av högspecialiserad vård om barnen skulle födas för tidigt.

Ivo: Kommunikationen brast

Efter flera blödningar flyttades kvinnan till förlossningsavdelningen i Lund, men enligt Ivo brast kommunikationen mellan ansvarig läkare och barnmorska. Detta ledde enligt Ivo till att kvinnan inte fick kontinuerlig övervakning. När en annan läkare tog över genomfördes ett ultraljud och då visade det sig att fostren var döda.

Ansvarig läkare begick enligt Ivo flera misstag, rapporterar Smålandsposten. "Vårdgivaren har brustit i att ge god vård", skriver Ivo.