Vanliga gravidcravings

En del gravida får en intensiv lust på speciella matvaror. Det kan vara allt från tomater, riskex och glass till mer konstiga saker som hockeypulver eller lukten från tvättmedel. Graviditetssug, eller det engelska begreppet craving, är ett välkänt fenomen hos gravida. Se vad som är vanligast att få sug efter och läs mer om fenomenet.

Intensiva lustar

Craving betyder ”begär” eller ”stark önskan” och väldigt många gravida upplever denna dragning till smaker eller speciella lukter.

Det är väl känt att smak- och luktupplevelser ändrar sig under graviditet, så att favoritmaten plötsligt kan bli frånstötande och andra saker tar över som favoriter, berättar Björn Backe, professor i förlossningsmedicin och gynekologi för Mammasidan. - En del underliga saker hör man ofta om. Till exempel har jag hört om tillfällen när gravida får en ”kick” av att lukta på gummi från nya bildäck eller tandkräm. Jag har också hört om gravida som är tvungna att äta jordgubbar (vilket är problematiskt vintertid) eller bara ”måste” äta smör, berättar professorn.

Okänd orsak

Vi vet inte vad detta beror på, berättar Björn som anser att fenomenet i de flesta fall är ofarligt. Han berättar också att det inte finns något som tyder på att graviditetssug är ett uttryck för någon brist, som exempelvis mineraler, järn eller vitaminer.

Trots att det finns så få undersökningar och lite kunskap om området, hittar Mammasidan, vid en sökning, flera läkare som uttalar sig om möjliga teorier till vad som orsakar cravings. - Det är egentligen ingen som vet varför cravings förekommer under graviditeten, men det finns teorier om att kroppen ber om näringsämnen som den behöver. En överväldigande önskan om att äta saltgurka eller ost kan vara tecken på att kroppen behöver natrium. Eller en benägenhet att äta pommes och burgare kan handla om behov av mer protein, natrium eller kalium, säger Andrei Rebarber, överläkare vid förlossningsavdelningen NYU Medical Center i New York till medicinnet.com.

- Det är inte så att kroppen behöver den specifika mat som du har dille på, men den kan alltså behöva vissa ämnen i den specifika maten. Ditt smaksinne tolkar det därmed som en längtan efter en speciell matvara, säger Rebarber. (2)

Vanliga sug – cravings

Frukter Choklad Curry
Glass Ostar Kryddad mat
Grönsaker Mjölkprodukter Jordnötssmör
Isbitar Kakor Pastiller
Salt eller surt godis Lakrits Tuggummi
Tårta Hockeypulver Tandkräm
Snabbmat Jordgubbar Saltgurka

(Källa: 2,3,4,5)

Sug efter junkfood

Bloggerskan Shetty, på Mammasidans systersida Mammanett.no, berättar om att hon har fått sug på junk-food när hon blev gravid. - Jag är helt galen i grillad korv och potatismos, hot dog och pommes med massor av hamburgerdressing! Jag försöker äta nyttigt, men vissa dagar känner jag att jag bara måste få det, och jag måste få det på en gång! Jag slänger mig i bilen och kör till kiosken eller bensinstationen, som en galen, utsvulten person som inte har sett mat förr, skriver hon i bloggen.

10 paket Fisherman's friend varje dag!

3-barnsmamman Lene upplever ett konstigt ”sug” i sin tredje graviditet. Hon fick en helt speciell kick av att äta halstabletter från Fisherman's friend. När hon var i 20:e veckan kände hon att hon helt tappade kontrollen. - Jag konsumerade vanvettiga mängder av pastillen. Jag tyckte om en speciell sort och jag köpte stora mängder. Det är ju meningen att man ska suga på dessa pastiller om man har ont i halsen, men jag tuggade 4 på en gång, och använde en minut på att äta upp en påse. Mitt behov av pastillerna medförde att det blev utsålt i affärerna och på bensinstationen där jag bodde. Jag fick åka till grannstaden för att köpa mer. Jag fick många konstiga och frågande ansiktsuttryck på dessa shoppingrundor, berättar hon. Den stora konsumptionen av Fisherman gav henne lös mage och hon tänkte flera gånger att det inte var bra för bebisen i magen, men hon klarade ändå inte av att sluta! 2 veckor efter förlossningen var suget efter Fishermans helt borta och Lene har knappt ätit en pastill sedan dess.

Ett ökande fenomen?

Fenomenet ökar, meddelade BBC år 2008. De skriver att gravida idag mycket oftare en eller annan form av pica, jämfört med tidigare generationer. Så många som 75% av de gravida som deltog i undersökningen berättade att de var beroende av någon sorts mat och annat. 50 år tidigare svarade bara 30% av de gravida att de hade någon form av pica. (5)

Farliga sug – Pica

Att ha sug på matvaror är en normal, ofarlig och mycket vanligt tillstånd, även om det verkar ganska galet att äta mängder av en matvara du aldrig tidigare brytt dig om. Om det du äter inte är mat pratar vi inte längre om ett vanligt graviditetssymptom utan en kompulsiv ätstörning. Detta tillstånd kallas Pica. Pica är ett tillstånd som oftast uppträder hos barn, men även hos en del gravida. (3)

Vid Pica kan gravida få behov av att äta bisarra saker som grus, tegel, tidningspapper etc. Men pica hos gravida förekommer väldigt sällan. (1)

Orsakerna till pica är inte klarlagda, men det finns både näringsmässiga, kulturella och psykologiska teorier. Pica kan resultera i en rad olika hälsomässiga komplikationer som kan orsaka allvarlig skada för mamma och barn. Därför är det viktigt att söka behandling så snart som möjligt om du är gravid och äter något som inte är mat. (4)

Typiska pica hos gravida

Tegel Tvättmedel Trycksvärta
Grus Tändstickor Krita
Lera Gummi Svampar

(Källa: 1,2,3,4,5)


Översättning: Ida Otterholm