Vinterkräksjukan när du är gravid

Vinterkräksjukan är mycket smittsam och börjar ofta hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Här är tips och råd från vår barnmorska om du drabbas av vinterkräksjukan när du är gravid.

Vinterkräksjukan kommer varje år mellan november och april månad och har sin topp mellan januari och mars – därav namnet ”Vinterkräksjukan”.

Vinterkräksjukan går över efter ett par dagar men den som haft sjukdomen ska ha varit frisk i två hela dagar innan den går tillbaka till dagis, skola eller arbete. Vinterkräksjukan är nämligen så pass smittsam att en enda person kan smitta ner en hel förskola eller arbetsplats.

Vinterkräksjukan när du är gravid

Madeleine Kilsbeck, verksamhetschef på BB Stockholm Family, säger till Min bebis att vinterkräksjuka för det mesta inte är något problem för barnet eller kvinnan. Är man smittad ska man sköta den på samma sätt som när man inte är gravid. Blir sjukdomen långvarig kan vätskeersättning vara bra att ta till.

Tips & Råd!

En person som har vinterkräksjuka ska dricka mycket för att få i sig ordentligt med vätska. Om du eller ditt barn kräks mycket och inte får i er tillräckligt med vätska eller kissar mindre ska du kontakta din vårdcentral.

Symtom på vinterkräksjukan

  • Plötsligt insjuknande
  • Hastiga kräkningar
  • Diarréer
  • Magont

Sjukdomens symtom pågår i ett till tre dygn. Andra symtom som även kan uppstå är feber, huvudvärk och muskelvärk. Inkubationstiden (från smittotillfället tills man blivit sjuk) är 12 till 48 timmar.

Så smittar vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan sprids bland annat via direkt eller indirekt kontakt med andra smittade personer, genom mat som hanterats av en person som är smittad och håller på att bli sjuk. Den smittar även via dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats, viruset Calicivirus som orsakar vinterkräksjukan förstörs vid temperaturer över 70°C, men inte vid frysning.

Så undviker du att själv bli smittad

  • Tvätta alltid händerna noga, särskilt efter toabesök och före måltider.
  • Använda flytande tvål och pappershanddukar på offentliga platser.
  • Undvik att äta av bufféer.
  • Träffa inte andra magsjuka personer.

Undvik att smitta andra genom att hålla en god handhygien, inte laga mat till familjen om det går att undvika. Besök inte platser där du kan smitta andra och stanna hemma i minst två dygn efter att du blivit helt symtomfri.

Recept på vätskeersättning till vuxna och barn över 12 år

(Ge inte egenblandad vätskeersättning till barn under 12 år.)

2 matskedar druvsocker eller 3 matskedar strösocker (välj ett alternativ)

0,5 tesked salt

1 liter vatten

2,5 deciliter juice

Rör ut socker och salt i vatten. Smaksätt med juice.

Källa: Vårdguiden