Allt fler barn allvarligt skadade av frätande medlet – läkare varnar

Allt fler barn utsätts för frätande propplösare – ett medel som används för att rensa avlopp från fett, hår, matrester och liknande. Nu reagerar läkare på den omfattande och mycket oroväckande ökningen.

Allt fler barn får i sig frätande propplösare.
Allt fler barn får i sig frätande propplösare.

Giftinformationscentralen får in allt fler larm om barn som av misstag fått i sig frätande medel, närmare bestämt frätande propplösare. Antalet fall har tredubblats under de senaste tio åren, rapporterar SVT.

Vad händer om ett barn får i sig frätande propplösare?

Frätande propplösare innehåller ofta starkt basiska ämnen som natrium- eller kaliumhydroxid – ämnen som ibland kallas för kaustiksoda eller lut. Förtäring av medlet, även i små mängder, kan leda till allvarliga skador.

– Det kan räcka med att barnet svalt en klunk eller skedstorlek för att det ska handla om liv och död, säger barnkirurgen Jan Svensson till SVT.

Kan kräva respirator eller transplantation

Om ett barn fått i sig frätande propplösande krävs ofta sjukhusvård då förtäring av medlet kan ge allvarliga skador. Medlet fräter på slemhinnor och kan bidra till att barnet får svårt att andas.

Enligt Giftinformationscentralen kan propplösande medel leda till bestående skador i till exempel mun och matstrupe.

Om ett barn fått i sig frätande propplösare kan hen behöva respiratorvård i flera dygn, skriver SVT. Barn som fått svåra skador kan även behöva opereras och i vissa fall även genomgå en transplantation av matstrupen till följd av att slemhinnan tagit stor skada av det frätande medlet.

Här kan du läsa mer om hur du går tillväga om du eller någon i din närhet fått sig frätande medel.