Allt fler nyfödda med covid-19: ”Igår hade vi en enda som inte hade viruset”

Antalet små barn som läggs in för covid-19 har ökat – det har man kunnat se på flera sjukhus runt om i landet.

Allt fler små barn läggs in för covid-19.
Allt fler små barn läggs in för covid-19.

Mellan 12 och 15 barn läggs in på barnmedicin vid Östra sjukhuset i Göteborg – varje dag. 90 procent av de som läggs in har covid-19, uppger läkare för SVT Nyheter Väst.

– Den absoluta majoriteten som vi lägger in har en coronainfektion. I går hade vi en enda som inte hade viruset, berättar Hannah Sjöstedt, specialistläkare på Östra sjukhuset, till SVT.

Har tagit över RS-virus

De flesta vårdas mellan 12 upp till ett dygn på barnmedicin. Hon uppger att den stora spridningen av RS-virus har sedan två veckor tillbaka tagits över av coronainfektion.

– Framför allt så är det de små barnen, som bara är några veckor eller ett par månader som har hög feber och lite svårt att äta. Det handlar inte om att de behöver syrgas som vid RS. Det nya är att de läggs in med coronaviruset i större utsträckning och det är lite förvånande tycker jag, säger Hannah Sjöstedt.

"Jättemånga som är infekterade"

Man har även kunnat se samma ökning på Karolinska sjukhuset i Stockholm, uppger sjukhusets presstjänst till SVT.

Men trots att så pass många barn läggs in på sjukhus till följd av covid-19 är risken att de blir allvarligt sjuka fortfarande låg.

– Jag är inte förvånad över det höga trycket eftersom smittspridningen är så hög just nu. Det är jättemånga som är infekterade just nu och det är fortfarande så att risken att bli svårt sjuk är låg för barn, uppger Peter Almgren, suppleant i Barnläkarföreningens styrelse.

Källa: SVT