"Behöver jag ta den tredje dosen om jag nyligen haft covid-19?" – FHM svarar

En återkommande läsarfråga som ställs på Familjeliv är om man behöver ta en tredje dos med vaccin om man nyligen varit sjuk i covid-19. Vi förde frågan vidare till Folkhälsomyndigheten som ger svar på tal.

Behöver man ta den tredje dosen vaccin om man nyligen varit sjuk i covid-19?
Behöver man ta den tredje dosen vaccin om man nyligen varit sjuk i covid-19?

Har du funderingar kring om den tredje dosen vaccin mot covid-19 är nödvändig eller ej, nu när du nyligen varit sjuk i covid-19? För du har ju förhoppningsvis antikroppar och det räcker väl. Eller?

Familjeliv har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten och rett ut vad som egentligen gäller.

Läsarfråga: "Behöver jag ta den tredje dosen om jag nyligen haft covid-19?"

Svaret är att ja, du rekommenderas att ta samtliga doser vaccin som du blir erbjuden trots att du varit sjuk i covid-19 – så fort du blivit frisk och känner dig återställd. Det stämmer att du har ett utvecklat skydd mot sjukdomen efter att du varit sjuk, men både längden och nivån av skyddet ser olika ut från person till person. Om du vaccinerar dig har du ett mer “stabilt och påtagligt” skydd mot covid-19, än om du “endast” varit smittad av viruset.

Vaccination mot covid-19 skyddar inte bara dig från att bli sjuk, utan minskar även risken för att du smittar andra, enligt Folkhälsomyndigheten.

Du kan läsa mer om vad som gäller här.