"Det gör ont i underlivet efter förlossningen" – barnmorskan svarar

Smärta i underlivet är normalt efter en förlossning, men hur länge och hur mycket är rimligt? Barnmorskan svarar.

Läsarfråga: "Känns som hela underlivet ska sprängas"

Hej!

Det är en vecka sen jag fick min underbara dotter på mitt bröst. Nu har jag fortfarande lika ont mellan benen och jag kan inte stå upp i mer än någon minut förrän det känns som hela underlivet ska sprängas. Och det gör ont i blygdläpparna. Sen kan jag knappt sitta. Kan sitta på en stol med en tjock kudde i ett par minuter sen måste jag resa mig. Så just nu är soffan min bästa vän. Är det normalt att smärtan håller i sig så länge och hur länge ska det vara så? Behöver jag söka hjälp för det kanske?

Barnmorskan svarar: Ska inte ha ont så länge efter förlossningen

Vill du ställa en fråga till våra experter?

Hej!

Grattis till er dotter! Efter en förlossning är det normalt att underlivet är svullet och ömt. Har du dessutom blivit klippt eller sydd mycket gör det mer ont och området kan även kännas lite bedövat. Det kan svida rejält när såren kommer i kontakt med urin och det kan underlätta om man spolar med en kanna vatten eller en handdusch när man kissar. Du kan även ta smärtstillande värktabletter som du kan köpa receptfritt på apoteket. Då jag inte har möjlighet att ställa frågor om din hälsa råder jag dig att rådfråga ditt apotek när du väljer smärtstillande.

Jag tycker även att du ska ringa till din barnmorska på mödravårdscentralen. Visst kan man ha ont i underlivet efter en förlossning men eftersom det har gått en vecka efter förlossningen och du har så ont som du har, så tycker jag att du ska undersökas.

Lycka till

/Aleksandra Nived, legitimerad barnmorska