Det här ska du äta och INTE äta vid vinterkräksjuka

Drabbats av vinterkräksjuka eller annan magsjuka? Här listar vi vad som anses vara bra att äta och dricka, och vad man ska undvika om man blivit smittad.

Vi listar vad ska äta och dricka – och vad man ska undvika vid vinterkräksjuka.
Vi listar vad ska äta och dricka – och vad man ska undvika vid vinterkräksjuka.

Familjelivs Nyhetsbrev:

Få del av de senaste artiklarna och hetaste forumtrådarna. Bli medlem här.

Har du blivit drabbad av vinterkräksjuka eller annan magsjuka? Då är du är troligen inte ensam – vinterkräksjuka har som mest spridning mellan november och april och är den vanligaste förekommande magsjukan i Sverige. Men trots namnet kan man faktiskt smittas av vinterkräksjuka under hela året.

Symtom, inkubationstid och hur vinterkräksjukan smittar: "Allt du behöver veta om årets vinterkräksjuka"

Att äta när man har vinterkräksjuka

Att äta mat är kanske inte det första man vill göra när man drabbats av vinterkräksjuka eller annan magsjuka, och 1177 rekommenderar faktiskt att man ska ta det lite lugnt med intaget av föda när man är magsjuk – i alla fall till en början. Men så snart man känner sig bättre kan man gå från att äta små portioner till att åtminstone prova äta vanlig mat igen.

Viktigt att dricka när man har vinterkräksjuka

Det är också viktigt att tänka på att få i sig mycket vätska när man har vinterkräksjuka eller annan magsjuka, annars kan man få vätskebrist och uttorkning. Detta är extra viktigt att tänka på om den som drabbats är äldre eller är barn, då de är extra känsliga. Men tänk på att endast dricka lite i taget så att det inte blir för mycket för magen att hantera på en och samma gång.

Men vad ska man äta när man har vinterkräksjuka och vad ska man undvika? Nedan listar vi mat och dryck som anses vara bra vid vinterkräksjuka eller annan magsjuka.

Mat som är bra att äta och dricka när man har vinterkräksjuka:

1. Vitt bröd

2. Vitt ris

3. Blåbärssoppa

4. Avslagen cola

5. Kokt vit fisk

6. Kokt potatis och morot

6. Produkter som innehåller mjölksyrabakterier, som yoghurt och fil

7. Salta snacks

10. Buljongsoppa

Det finns också mat som man ska undvika när man har vinterkräksjuka eller annan magsjuka – livsmedel som kan ge mer diarré. Nedan listar vi några av dem.

Det här ska du INTE att äta och dricka vid vinterkräksjuka:

1. Fiberrik mat

2. Kaffe

3. Fet mat

4. Kryddstark mat