Ett gott skratt förlänger livet - 11 bevis på att det är sant

Det gamla ordspråket "ett gott skratt förlänger livet" är kanske mer sant än vad du tror. Här listar Familjeliv 11 bevis på att det är sant.

Det finns många goda skäl till att skratta. Foto: Unsplash / Unsplash / Unsplash
Det finns många goda skäl till att skratta. Foto: Unsplash / Unsplash / Unsplash

Ett gott skratt förlänger livet – eller? Här kommer några goda skäl till att skratta.

Läs mer: 10 tecken – på att din man blivit en gubbe

Så skapas ett gott skratt i din hjärna

Att få till ett skratt är egentligen en rent fysiologiskt svår sak att få till. Hjärnan och musklerna går på högvarv! Frontalloben i din hjärna är den som hjälper dig att tolka informationen du får – och hjälper dig att avgöra om du tycker det du hörde eller såg är roligt eller inte. Om du tolkar informationen som rolig kommer det i sin tur trigga igång det limbiska systemet, som kontrollerar känslor. Väl där kommer den roliga tolkningen att stimulera motorbarken – som triggar det fysiska skrattet.

När skrattet väl är framkallat, framkallar du åtminstone 11 positiva saker i din kropp! Här är listan:

1. Skratt gör det enklare att lösa problem

Visst känner du dig mer avspänd i kroppen och lättare till mods efter ett gott skratt? När vi är glada är det ofta enklare att se på saker och ting ur ett annat perspektiv och hantera problem på ett bättre sätt.

2. Skrattet förbättrar inlärningsförmågan

Skrattet ökar också kreativiteten och förbättrar vår inlärningsförmåga. Det kan förklaras med att hjärnan får mer blod och syre, vilket är bra för vår mentala förmåga. Ett rätt bra bevis på att ett skratt förlänger livet, eller hur?

3. Skrattet gynnar kreativiteten

När vi skrattar och är glada verkar det som om det blir mer fart på den högra hjärnhalvan – och även bättre balans mellan hjärnhalvorna. Det gynnar kreativiteten.

4. Skrattet triggar blodcirkulationen

Ett stort gapskratt sätter igång flera olika reaktioner i kroppen. Andning, blodcirkulation, blodtryck och muskler påverkas. Hjärtat slår snabbare, blodflödet stimuleras och andningssystemet påverkas på ett positivt sätt.

5. Skrattet rensar restluft från lungorna

Inte nog med det. Att skratta ger massage till flera inre organ i kroppen som mellangärde, hjärta och lungor. Det finns alltid viss restluft kvar i lungorna som innehåller mycket koldioxid. När vi skrattar gör vi oss av med mer restluft än annars och får sedan in större mängd syrerik luft i lungorna. Det låter ju som en bra förutsättning för att skrattet ska förlänga livet!

6. ...Och stärker immunförsvaret

Glädje och skratt stärker immunförsvaret. Positiva känslor påverkar din hälsa. Vila, mat och motion är viktiga för att stärka kroppens immunförsvar, men man har också upptäckt att glädje verkar ha effekt.

7. Skrattet ökar produktionen av smärtlindrande hormoner

När vi skrattar ökar hjärnans produktion av endorfiner, som är kroppens egna smärtlindrande ämne. Överhuvudtaget leder skratt till ökad produktion av hormoner och enzymer som är bra för kroppen.

8. Ger positiv effekt på blodtrycket

Blodtrycket höjs när du skrattar, men går ner efteråt och det finns det som tyder på att glada känslor har en positiv effekt på blodtrycket.

9. Skrattet ger motion

Många olika muskelgrupper får jobba när du skrattar och du förbrukar mer energi. Att skratta ger alltså viss motion. Men viktigare är att de muskler som inte arbetar, de slappnar av och när skrattet klingar av slappnar alla muskler av. Det är därför vi känner oss skönt avspända efter ett rejält skratt.

10. Skrattet minskar stress, oro och rädsla

Skratt minskar stress, ökar stresstålighet och lindrar spänningar, oro och rädsla.

11. Ökar sociala samvaron mellan människor

Inte minst kan skratt skapa en starkare känsla av samhörighet i en grupp. Kanske kan gemenskapen på så sätt även bidra till att stärka självkänslan? Att berätta en rolig historia kan vara rena medicinen. Och vad är inte mer viktigt för ett långt liv än ett skratt med nära vänner?

Källa: CNN